Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opettajaopinnot kahdessa aineessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opettajaopinnot kahdessa aineessa"— Esityksen transkriptio:

1 Opettajaopinnot kahdessa aineessa

2 Ristiriitaiset odotukset
Tutkintovaatimusten mukaan ”Ainedidaktiikan osuus suoritetaan yleensä kahdessa aineessa, poikkeuksena äidinkieli ja kirjallisuus sekä vieraat kielet.” Matemaattis-luonnontieteellinen sekä bio- ja ympäristötieteellinen tdk vaativat tätä opiskelijoiltaan virallisesti. Muissa tdk:ssa kyse on (korkeintaan) suosituksesta. Toisaalta sanotaan, että ainedidaktiikka ja harjoittelu kuuluvat yhteen ja harjoitteluun ei puolestaan saa mennä ilman riittäviä opintoja.

3 Miksi pitää tulla opettajaksi kahdessa aineessa?
Tausta on työllisyydessä: yhden aineen opettajille ei ole töitä, esim. Fi ja ET:ssä jopa kaksi ainetta on vähän, usein ET, FI, PS ja US ovat kaikki samalla opettajalla pienissä lukioissa. Ongelma syntyy, kun keskustakampuksen tiedekuntien tutkintorakenteessa tällaista asiaa ei ole otettu huomioon. Syksystä 2017 alkaen (ns. iso pyörä) luultavasti asia muuttuu.

4 Miksei voi harjoitella ilman muodollista aineenhallintaa?
Harjoittelu on ”oikeaa” opetusta, harjoittelijan oppilaat saavat vain hänen antamansa opetuksen, jos se on epäpätevää oppilaiden lainmukainen oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen vaarantuu. Aineenhallinnan minimimäärällä, yleensä 25 op aineen opintoja, pyritään turvaamaan, että harjoittelija pystyy vaatyimusken täyttämään.

5 Ainedidaktiikka ja harjoittelu
Ainedidaktiikka muodostaa sillan toisaalta aineen akateemisten opintojen ja kasvatustieteen teoreettisten opintojen sekä toisaalta harjoittelun ja laajemmin opetuksen välille. Siksi ainedidaktiikka ja harjoittelu kuuluvat yhteen.

6 Kolme eri asiaa Opettajan kelpoisuus = muodollisesti pätevä opettaja
ylempi korkeakoulututkinto opettajan pedagogiset opinnot (60 op) aineenhallinta = 60 op jokaisessa opetettavassa aineessa perusopetuksessa (lukiossa lisäksi syventävät yhdessä opetettavassa aineessa) Harjoittelun aineenhallinta 25 op perusharjoittelussa 60 op syventäväsää harjoittelussa Didaktinen osaaminen Jos 2. aine/sivuaine jää vaille didaktiikan opintoja ja harjoittelua, se voi olla heikko lenkki koko opettajan uran ajan.

7 Ratkaisut? Huom: humanististen aineidenkin didaktiikoissa hämmentävän suuria eroja, joten kannattaa perehtyä eri ainedidaktiikkoihin. Kannattaa käyttää tervettä järkeä ja pyrkiä sopimaan järkevä ohjelma (tänä ”siirtymälukuvuonna”). Nyrkkisääntö: ilman mitään opintoja toisessa aineessa ei kannata mennä didaktiikkaan (poikkeus Fi + ET), mutta vähäiselläkin osaamisella 2. aine kannattaa ottaa. Voi myös ajatella lähtevänsä joululta suorittamaan sivuaineen 60 op. (Tällaisessa tapauksessa Flamma-ohje, että toista ainetta ei saa lisätä keväälle, ei päde.)


Lataa ppt "Opettajaopinnot kahdessa aineessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google