Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Positivismi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Positivismi."— Esityksen transkriptio:

1 Positivismi

2 1800 -luvulla syntynyt ajatus
Sana positivismi tulee sanasta positiivinen, jota käytettiin luonnehtimaan selvästi havaittavaa tosiasiaa Todellista on vain tieto ja tieteellinen tieto, jotka koskevat havaittuja tosiseikkoja Positivismi omi Humelta metafysiikan ja teologian vastustamisen ja havaintotiedon johdonmukaisen korostamisen metafysiikan spekulointi ei kuulu tiedon piiriin Nykyaikana positivismi: Uskoo, että tiede on kumulatiivista, enimmäkseen kulttuurien väliset rajat ylittävää, tukeutuu tutkimuksiin, jotka eivät ole riippuvaisia tutkijoista ja että eri tieteenalojen taustalla on periaatteessa yksi tiede yhdestä reaalimaailmasta. Lähellä reduktionismia, koska kummatkin katsovat, että prosessit voidaan palauttaa fysiologisiksi, fysikaalisiksi, kemiallisiksi ja yhteiskunnalliset prosessit voidaan puolestaan palauttaa ihmisten välisiksi suhteiksi ja toiminnaksi ja biologiset organismit voidaan palauttaa fysikaalisiksi järjestelmiksi.

3 Auguste Comte Ajatteli, että 1800 –luvulla tiede oli saavuttanut kehitystason, joka jättää uskontojen ja metafysiikan maailmanselitykset varjoonsa. Kirkot korvataan tieteen temppeleillä Ei saanut koskaan tarpeeksi kannatusta

4 Comten mukaan yhteiskunta ja inhimillinen ajattelu käy kolme vaihetta;
Teologisen: vaiheen aikana kaikki asiat selitettiin uskonnon avulla, suhteessa jumalaan. Ihmisen paikka määräytyi sen mukaan millainen suhde hänellä oli jumalaan. Kirkonopit hyväksyttiin kyseenalaistamatta. Metafyysisen: vaiheessa pohdittiin, mikä on ilmiöiden takana oleva todellisuus. Aine tai henki oli yksi metafyysinen selitys, mutta se oli ristiriidassa positivismin kanssa. Vaiheeseen kuului myös yleismaailmalliset ihmisoikeudet. Positiivisen: yksilön oikeudet tärkeämpiä kuin kenenkään yhden ihmisen valta  ihmiset kykeneväisiä hallitsemaan itseään eikä siten tarvinnut korkeampaa valtaa (yksinvaltiasta), vaan kaiken voi saavuttaa vapaalla tahdolla.

5


Lataa ppt "Positivismi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google