Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

BAROKKI ITSEVALTIUDEN JA VASTAUSKONPUHDISTUKSEN ILMENTÄJÄNÄ

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "BAROKKI ITSEVALTIUDEN JA VASTAUSKONPUHDISTUKSEN ILMENTÄJÄNÄ"— Esityksen transkriptio:

1 BAROKKI ITSEVALTIUDEN JA VASTAUSKONPUHDISTUKSEN ILMENTÄJÄNÄ
Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. BAROKKI ITSEVALTIUDEN JA VASTAUSKONPUHDISTUKSEN ILMENTÄJÄNÄ Luku Itsevaltiuden aikakausi s. 118–126

2 Ruhtinaiden valta kasvaa
Löytöretkien ja laajentuvan maailmankaupan ansiosta läntiseen Eurooppaan virtasi rikkauksia merten takaa. Kauppaa ja kauppiaita verottamalla ruhtinaat saivat säännöllisiä verotuloja, joiden avulla he pystyivät lisäämään valtaansa. Ruhtinaat saattoivat hankkia valtansa tueksi palkkasotilaita, aseita ja keskitetyn hallintokoneiston. Monet aikakauden ajattelijat tukivat kuninkaiden itsevaltiutta, koska voimakkaan kuninkaan uskottiin puolustavan alamaisten etuja parhaiten. Ranskan kuningas Ludvig XIV:stä tuli itsevaltias monarkki, jonka asemaa ja hovia matkittiin ympäri Euroopan. Myös ranskalaisesta kulttuurista tuli muodikasta. Ranskasta tuli taiteen ja ylellisyystavaratuotannon keskus. Pohdi, mitä hyötyjä ja haittoja rajoittamattomasta itsevaltiudesta saattaa olla.

3 Barokki Katolinen kirkko pyrki kaikin keinoin edistämään vastauskonpuhdistusta. Taide oli hyväksi havaittu keino tuoda esiin ja tukea poliittisia päämääriä. Barokkitaiteen tehtävä oli julistaa katolisen kirkon mahtia suhteessa protestanttisiin kirkkokuntiin. Monet itsevaltiutta tavoittelevat ruhtinaat havaitsivat myös barokin mahtailevuuden, komeuden ja dramaattisuuden käyttökelpoiseksi omien etujensa ajamisessa.

4 Barokin tunnuspiirteitä
1 Barokille tyypillinen kokonaistaideteos. Yksityiskohta kattomaalauksesta, jossa maalaus hämärtää seinän ja katon välisen rajan. Barokin tunnuspiirteitä 2 Maalauksessa voimakas liikevaikutelma. Sitä korostavat liehuvat kankaat, erisuuntiin kääntyneet katseet ja kierteiset ihmishahmot. 1 3 Allegorisia teemoja ovat hedelmäkori ja alastomat lapsihahmot. Naishahmo esittää Eurooppaa ja runsas hedelmäkori Euroopan rikkautta ja runsautta. Eurooppa lepää antiikin atleettien hartioilla, millä kuvataan Eurooppaa antiikin perillisenä. 3 4 2 4 Kaarien ja pylväiden avulla luodaan valeperspektiivi, joka luo illuusion rajattomasta tilasta, joka jatkuu ylöspäin. 5 5 Runsaat muodot ja koristelu, voimakas värien käyttö sekä valon ja varjon leikki ovat barokille tyypillisiä piirteitä. Andrea Pozzo, Eurooppa. Pyhän Ignatiuksen kunnia (1691–1694).

5 Barokkimaalaukset Mitä barokille tunnusomaisia piirteitä löydät kuvista? Mitä kuninkaanvallan tunnusmerkkejä kuvissa on? Käytä apunasi oppikirjan sivua 122! Hyacinthe Rigaud’n Ludvig (1701) ja Anthony Van Dyckin Kaarle I (1633).

6 Barokkimaalaukset Tunnusomaisia piirteitä:
valon ja varjon voimakkaat kontrastit tummat värit voimakas liikevaikutelma vertauskuvallisuus runsaat muodot. Caravaggion Paavalin kääntymys (1601).

7 Barokkimaalaukset Hollantilaiselle barokille olivat tyypillisiä arkiset aiheet. Toistuvia aiheita ovat porvariskodin intiimit kohtaukset tai maisemat. Jan Vermeerin Maitotyttö ( ).

8 Barokkiarkkitehtuuri
Barokkirakennukset muistuttavat paljolti renessanssin rakennustaidetta. Uutta ovat vaakasuorien linjojen kontrastiksi suunnitellut ylöspäin kohoavat katot ja tornit. Muotojen yksinkertaisuus on korvautunut yksityiskohtien kierteisyydellä, koveruudella ja kuperuudella. Rakennuksen kanssa samanaikaisesti suunniteltiin aukioita, suihkulähteitä ja muotoon istutettuja puutarhoja, jotka yhdessä muodostavat kokonaistaideteoksen. Mark Fosh; Creative Commons Attribution 2.0

9 Barokkihuonekalut Barokkiaikana sisustamisen merkitys kasvoi.
Huonekalut ja muut esineet olivat raskaita ja koristeellisia. Tyypillisiä olivat myös kultaukset, upotukset ja puun käsittely tummaksi.

10 Mitkä olivat barokin keskeiset tunnuspiirteet?
koristeellisuus muotojen runsaus raskaus tummat värit jyrkät kontrastit (valo, värit, rakennuksen eri osat) vertauskuvallisuus tunteellisuus


Lataa ppt "BAROKKI ITSEVALTIUDEN JA VASTAUSKONPUHDISTUKSEN ILMENTÄJÄNÄ"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google