Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hyvä sähköposti.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hyvä sähköposti."— Esityksen transkriptio:

1 Hyvä sähköposti

2 Pohdittavaa alkuun: Miten verkossa viestimiNEN vaihtelee?
Keskustelkaa ryhmässä: miten viestimisesi muuttuu, jos kirjoitat viestejä kavereille, vanhemmille, opettajalle tai tuntemattomalle vastaanottajalle? Mistä mahdolliset erot voisivat johtua? Onko sillä eroa, käytätkö viestimiseen pikaviestintä tai sähköpostia?

3 Sähköposti Sähköpostin käyttäminen on tärkeä viestintämuoto niin opintojen aikana kuin työelämässäkin. Koulussa voit käyttää sähköpostia, kun asiana on esimerkiksi työssäoppimispaikan hankkiminen, poissaolojen ilmoittaminen, korvaavan tehtävän kysyminen, etätehtävän palauttaminen, ohjeiden kysyminen tehtävään tai palautteen saaminen harjoitustyöhön.

4 Hyvä sähköpostiviesti
Sähköpostikirje on lyhyt puheenvuoro, jonka tarkoitus on yleensä viedä vain yhtä, meneillään olevaa asiaa eteenpäin. Hyvä viesti Muista otsikko ja sen merkitys: otsikon on oltava informatiivinen, pääasiaansa viittaava Mene suoraan asiaan esim. ”kolme vastausta kysymyksiisi” Pohdi kohteliaisuutta, ihmistä viestin vastaanottajana.

5 Kohteliaisuus – muutama pieni ele
Kaipaamme hyviä tapoja myös sähköpostiviestinnässä, vaikka ne vievät aikaa ja tilaa. Ihminen on ihminen myös sähköisten ja persoonattoman näköisten viestien takana. Hyvä kirje vastaa, kuittaa, kiittää, puhuttelee ja tervehtii, päättää tai kertaa sanoman ystävällisesti. Selkeä asettelu, kappalejako, rivivälien käyttö ja mahdollinen numerointi on tärkeää. Miten arvioimme oikeinkirjoitusvaatimuksia? Monet meilaajat ovat esim. hylänneet isot kirjaimet, välimerkit ja yhdyssanasäännöt, jotta sähköinen puhe kulkisi nopeasti. Jos viesti on muutamaa lausahdusta pitempi, huomaamme, että ymmärrettävyys vaatii yleensä normiston käyttöä. ”tuleeko juhliin pekka ja nalli ja kipa ja onko ne varkaudessa vai joen suussa”.

6 Ilmeet, eleet, äänenpainot
Niin sanottu nonverbaalinen, sanaton viestintä joutuu uuteen valoon sähköisessä viestinnässä. On väitetty, että suurin osa, jopa 90 % sanoman sisällöstä, välittyy ilmein, elein, äänenpainoin. Ihmisen tunnealueen merkkikieli hakee muotojaan sähköisessä viestinnässä: sanan tilalle voi piirtyä kuvia, hymiöitä. Usein mainitaan sanan pehmentäminen, kun kuvataan hymiöiden tehtävää. Myös huumorille ja naurulle löytyy merkistöä. Ehkäpä meidän olisi hyvä opiskella perinteisen äidinkielen lisäksi hymiö-kieltä? ;) Muistatko jonkin tilanteen, jossa sinä tai viestisi vastaanottaja olisi ymmärtänyt viestin sävyn vahingossa väärin? Mitä siitä seurasi?

7 Koulun sähköpostin käyttö
Osao.fi  osaolaiselle  opiskelijoiden sähköposti  mennään Wilman tunnuksilla Samat sähköpostisäännöt pätee myös Wilma-viestinnässä Kun lähetät sähköpostia: Kirjoita aihekenttään kuvaava otsikko (esim. Äidinkielen tehtävä) Aloita vastaanottajan puhuttelulla (Hei! tai Hei Matti!) Käytä pääasiassa selkeää asiakieltä, myös pienet puhekielisyydet hyväksytään Lopeta viestisi toivotuksella (esim. ”Ystävällisin terveisin”) Muista mahdolliset liitetiedostot!

8

9

10 TehtäVIÄ 1) Vertailkaa ryhmässänne kahta edellistä sähköpostiviestiä. Mikä ensimmäisessä viestissä on pielessä? Listatkaa virheitä paperille. 2) Kirjoita opettajalle sähköpostiviesti. Tarvitset vapautuksen seuraavalta äidinkielen tunnilta. Sinulla on ammattiaineiden puolella kesken tärkeä projektityö, joka sinun pitää saada valmiiksi tällä viikolla. Kerro projektista ja pyydä opettajalta vapautusta seuravalta tunnilta. Perustele tarve mahdollisimman asiallisesti (esim. miten projektityö vaikuttaa opintoihisi) ja esitä opettajalle jokin ehdotus, miten korvaisit poissaolosi tunnilta. Muista hyvän sähköpostin ominaispiirteet! Pyri kirjoittamaan mahdollisimman selkeä ja virheetön viesti.


Lataa ppt "Hyvä sähköposti."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google