Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta"— Esityksen transkriptio:

1 Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
Mitä kieli on? Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta

2 Kieli on valtaa. Kieli on ajattelua. Kieli on lajityyppinen ominaisuus. Kieli on luonnollinen ja epäluonnollinen. Kieli on biologinen. Kieli on elämänhallinnan väline. Kieli on tunteiden ilmaisua. Kieli on maailman hahmottamista. Kieli on tiedon välittämistä. Kieli on taidetta. Kieli on itseilmaisua. Kieli on identiteetti.

3 Mitä kieli on? Kommunikaatioon käytettävä viestijärjestelmä
Ihmiskieli on symbolijärjestelmä: perustuu sopimuksiin Muita merkkijärjestelmiä: eläinten kieli, matematiikka, musiikki, kuva, liikennemerkit jne. Käsitteet luonnollinen kieli ja epäluonnollinen kieli

4 Oliko alussa monia kieliä?
Ihmiskielen alkuperä: Saharan eteläpuolella Afrikassa Ääntöelimistömme ihmismäistyy noin vuotta sitten Kielet ovat lähteneet erikoistumaan jo alusta asti: kullakin heimolla ollut oma kieli Ilmiö on nimeltään polygenesis: ihmisen kielten moninaisuus

5 Kielen universaalit eli perusyksiköt
Ihmislapsi oppii minkä tahansa kielen sujuvasti ja luontevasti. Kielen oppiminen on biologinen ominaisuutemme. Meillä on aivoissa ns. kielielin, jonka avulla tämä on mahdollista! Äänteet Sanat Lauseet Tekstit Kontekstit Kieli on eri asia kuin puhe. Kieli on primääri, puhe sekundääri. Kieli oli jo ennen puhetta! Kieli=ajattelu!

6 Suomen kielen ominaispiirteitä
Kielemme on harvinaisen uniikki maailmassa!

7 Mihin kieltä tarvitaan ja on tarvittu?
· Mikä on kielen funktio tai luonne? · Mitä varten kieli on olemassa? · Mitä tarkoitusta varten kieli kehittyi? · Mihin tarkoituksiin kieltä nykypäivänä käytetään? · Missä kieli on hyvä? · Mitä on vaikea ilmaista kielen avulla?

8 KIELEN TEHTÄVÄT ELI FUNKTIOT
KIELEN TEHTÄVÄT ELI FUNKTIOT (1) Informatiivinen tehtävä: o   Juna Kuopioon lähtee raiteelta 2. (2) Vaikuttava tehtävä: o   Älä huuda! (3) Ekspressiivinen tehtävä: o   Onpas ihana aamu. (4) Sosiaalinen tehtävä: o   Moi, mitä kuuluu? (5) Taiteellinen tehtävä: o   Tämän koiran uralle ei jäänyt yhtään purua.


Lataa ppt "Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google