Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mun rahat -paja Kehittäneet:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mun rahat -paja Kehittäneet:"— Esityksen transkriptio:

1 Mun rahat -paja Kehittäneet:
Mun talous –hanke / Nuorisoasuntoliitto ry Nuorten tieto- ja neuvontapiste yESBOx Espoon kaupungin talous- ja velkaneuvonta

2 Itsenäistyminen maksaa…
Takuuvuokra (1-3 kk:n vuokrasumma) Vuokra ( € / kk) Kotivakuutus (noin 10 € / kk) Sähkö- ja vesilasku (noin 40 € / kk) Ruoka, terveydenhoitokulut, huonekalut, astiat, pyykkääminen, nettiyhteys, kulkeminen… Vuokra-asuntoon muuttaessa on varauduttava maksamaan ensimmäisen vuokran lisäksi myös takuuvuokra. Sukan varressa olisi siis hyvä olla vähintään tonni. Lain mukaan takuuvuokra voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Voisiko takuuvuokraa varten lainata rahaa esim. vanhemmilta tai sukulaisilta? Kotivakuutus kannattaa ottaa ja se onkin usein ehtona vuokrasopimuksessa. Joskus vesimaksu sisältyy vuokraan.

3 Mihin rahaa kuluu? Esimerkkejä mihin rahaa voi kulua, ja kuinka paljon se voi olla kuukausi- ja vuositasolla

4 Keskimääräinen ostoskori
Mitä kaikkia perusjuttuja omaan kotiin ja arjen pyörittämiseen tarvitseekaan. Elintarvikkeet: noin 40€ Muut tarvikkeet: Noin 20€

5 Osamaksu – kätevä tapa tehdä hankintoja?
Vain 29,90e/kk! Vain 111e/kk! Vain 26e/kk! Yhteensä 252,10e/kk Vain 36,20e/kk! Vain 49e/kk!

6 Jos joku menee pieleen…
Ongelmatilanteissa ei kannata jäädä yksin! Asiasta puhuminen voi jo auttaa Läheiset, koulukuraattori, nuorisotyöntekijä, kaupungin talous- ja velkaneuvonta, Takuusäätiö (maksuton puhelinneuvonta ja chat) Mitä teet, jos jonain kuukautena ei ole varaa maksaa vuokraa? Mitä tapahtuu jos laskun jättää maksamatta? Mitä tarkoittaa, että luottotiedot menee ja mihin se vaikuttaa? Kannattaa aina ottaa selvää omista oikeuksista ja vaihtoehdoista sekä pyytää apua. Jos jonain kuukautena ei ole varaa maksaa koko vuokraa, ota yhteys vuokranantajaan ennen vuokranmaksun eräpäivää ja sovi maksusuunnitelmasta. Yleisimpiä häädön/vuokrasopimuksen purkamisen syitä ovat häiritsevä elämä tai vuokran maksamatta jättäminen. Jos syynä on häiritsevä elämä (valitukset naapureilta), ennen häätöä on annettava varoitus. Jos vuokrat ovat maksamatta, sopimus voidaan purkaa saman tien kun vuokravelkaa on kertynyt 2-3 kuukaudelta. Maksamattomista vuokrista tulee myös maksuhäiriömerkintä luottorekisteriin. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa uuden vuokra-asunnon ja kotivakuutuksen saamista.

7

8 Luottotiedot voi mennä jos
laskuja tai velkoja ei maksa pitkään aikaan Maksuhäiriömerkintä voi aiheuttaa, että Luottokortti vaaditaan takaisin Lainan saaminen vaikeutuu Et saa tehtyä osamaksusopimusta Vuokra-asunnon saaminen ja vuokranantajan yleensä vaatima kotivakuutuksen saanti vaikeutuu Puhelinliittymä- ja vakuutussopimuksissa vaaditaan vakuutta tai ennakkomaksuja Työpaikan saanti vaikeutuu, jos työhön liittyy taloudellista vastuuta Toisaalta se voi myös lopettaa holtittoman kulutuksen… Luottotietojen menetys = maksuhäiriömerkintä. Luottotiedot ovat tietoa, jota käytetään taloudellisen aseman, maksujen hoitokyvyn ja luotettavuuden arvioinnissa. Maksuhäiriömerkintä syntyy laskun tai velan laiminlyönnistä. Pelkkä maksun myöhästyminen ei aiheuta maksuhäiriömerkintää. Velkojalla on oikeus ilmoittaa maksuhäiriöstä luottotietorekisteriin, josta se on löydettävissä kyseistä tietoa hakeville. Yleisiä maksuhäiriöiden syitä ovat kulutusluotot, tuomioistuimen antamat velkomustuomiot sekä pitkäkestoinen ulosotto. Maksuhäiriömerkintöjä talletetaan rekisterissä pääsääntöisesti 2–3 vuotta. Uusi merkintä pidentää talletusaikaa. Saatavan maksaminen talletusaikana lyhentää aikaa kahteen vuoteen.

9 Jos et työllisty heti Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti opintojesi päätyttyä Hae työttömyysturvaa Peruspäiväraha, jos olet tehnyt opiskeluaikana töitä vähintään 8 kk TAI Työmarkkinatuki keskimäärin 710 € / kk. (huom. vero 20%) Yleinen asumistuki pienituloisille riippuu ruokakunnan koosta, tuloista, asunnon koosta ja sijainnista Toimeentulotuki Viimeinen toimeentulon lähde, jota voi hakea Kelasta (tarveharkinta!) Jos suunnittelet jatko-opintoja Opintoraha itsenäisesti asuvalla –vuotiaalla on max . 250,28€ / kk (ennakonpidätys 10%) Opintolainan valtiontakaus yli 18v. 650€/kk ja alle 18v. 2.asteen opiskelija 300€/kk Opintotuki on opiskelijan toimeentuloturvaa. Kannattaa olla tarkkana tulorajojen kanssa, ettei joudu palauttamaan tukia. Opintolaina on edullista lainaa, mutta se täytyy maksaa korkojen kanssa takaisin. Työmarkkinatukea voi saada työtön työnhakija. Tarkoitettu työttömälle, joka tulee ensi kertaa työmarkkinoille tai joka ei ole ollut viime aikoina töissä (Huom. 5 kk. odotusaika ja velvollisuus hakea itselleen soveltuvaan koulutukseen!) Työmarkkinatuen määrä riippuu omista ja (kotona asuvilla) vanhempien tuloista ja siitä pidätetään veroa 20%. Yleistä asumistukea voi saada Suomessa vuokralla asuvat opiskelijat (lisäksi myös pienituloiset ja työttömät). ( alkaen opintotuen asumislisää voivat hakea vain ulkomailla opiskelevat sekä Suomessa kansanopistossa, liikunnan koulutuskeskuksessa tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa maksullisella linjalla opiskelevat, jotka asuvat oppilaitoksen asuntolassa.) Perustoimeentulotukea voit hakea Kelasta, jos kaikki tulosi ja varasi ja muut sinulle myönnetyt sosiaalituet (esim. yleinen asumistuki) eivät riitä välttämättömiin arjen menoihisi. Toimeentulotuki kattaa vain välttämättömimmät menot yleensä kuukaudeksi kerrallaan. Omillaan asuva voi hakea myös lukionjälkeiselle kesälle, jos ei ole töissä.

10 Kiitos


Lataa ppt "Mun rahat -paja Kehittäneet:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google