Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä"— Esityksen transkriptio:

1 Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä
Diat suoria lainauksia, lähde:

2 Maksuhäiriöt Luottotietoihin merkityt maksuhäiriöt kertovat maksujen laiminlyönnistä ja perinnän etenemisestä. Trattaprotesti, velkomustuomio sekä ulosoton toteama varattomuus ovat merkinnöistä yleisimmät. Yhteistä kaikille maksuhäiriöille on, ettei yritys tai kuluttaja ole maksanut velkaansa vapaaehtoisesta tai haasteperinnästä huolimatta. Saatavan erääntymisestä on yleensä kulunut kuukausia, kuluttajien kohdalla keskimäärin 6-8 kuukautta. Suurin osa maksuhäiriöistä syntyy oikeudellisen perinnän eri vaiheista. Yritys tai kuluttaja voikin saada samasta hoitamattomasta velasta useita maksuhäiriömerkintöjä. Lähde:

3 Maksuhäiriö kulutusluotossa
Ensimmäinen merkki kuluttajan maksuvaikeuksista on kulutusluottoa koskeva maksuhäiriö, joka rekisteröidään rahoitus- ja luottokorttiyhtiön ilmoituksesta. Kuluttajalle jätetään kuitenkin riittävästi aikaa maksaa erääntynyt suoritus tai sopia maksujärjestelyistä. Jotta tililuottoon tai luottokorttiin liittyvä maksuhäiriö (LKP) tai kertaluottoon tai osamaksusopimukseen liittyvä maksuhäiriö (OSP) voidaan merkitä luottotietoihin, maksun on oltava viivästynyt yli 60 päivää eräpäivästä. Suorituksen laiminlyönti ei myöskään saa johtua ns. sosiaalisesta suoritusesteestä kuten sairaudesta tai työttömyydestä. Lähde:

4 Tratta Tratta on vapaaehtoisen perinnän keino, jota käytetään erääntyneiden ja riidattomien yrityssaatavien perinnässä. Velkoja kehottaa tratalla yritystä suorittamaan maksun sillä uhalla, että laiminlyönti ilmoitetaan luottotietorekisteriin ja edelleen Kauppalehden, Taloussanomien ja Luottolistan julkaistavaksi. Jos velkaa ei suoriteta tai maksusta sovita, protestoimalla tratan velkoja julkistaa velkasuhteen. Asiakastiedon vahvistama trattaprotesti merkitään luottotietoihin ATR-koodina. Velkoja voi myös pyytää, ettei protestoitua trattaa paineta lehtien protestilistoille. Ns. hiljainen protestointi (AST) näkyy kuitenkin luottotietorekisterissä. Lähde:

5 Perintä Jos vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta, siirrytään oikeudelliseen perintään. Saatavan viemiseksi ulosottoon sille on haettava maksuun velvoittava käräjäoikeuden päätös. Jos velallinen ei vastaa haasteeseen tai osoita saatavaa riitaisaksi, käräjäoikeus tekee päätöksen velkojan hakemuksen mukaisesti. Tieto yksipuolisesta tuomiosta merkitään luottotietoihin YVK-koodina. Jos velallinen myöntää vastineessaan velkojan kanteen oikeaksi, merkintänä on SVK. Julkiset maksut, verot ja lakisääteiset vakuutusmaksut voidaan siirtää ulosoton perittäväksi ilman tuomioistuimen päätöstä. Lähde:


Lataa ppt "Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google