Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu"— Esityksen transkriptio:

1 Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
OUTI-verkkokirjaston esittelyn tukimateriaali

2 Tiedonhallinta Käsitteet haltuun!
Tiedon hankinnan, käsittelyn, analysoimisen, esittämisen, soveltamisen, yhdistelemisen, arvioinnin ja luomisen taitoja. Käsitteet haltuun! Tiedonhankinta Olennaisen ja kattavan tiedon keräämistä eri tiedonlähteistä. Tiedonhaku Tiedon etsimistä erilaisista tiedonlähteistä.

3 Hyllyluokitus auttaa löytämään saman aihepiirin aineistoa.
Kirjastossa voit etsiä aineistoa selaamalla kirjoja hyllyissä. Hyllyjä selailemalla löytyy vain sellainen aineisto, mikä on kyseisessä kirjastossa ja mikä ei ole lainassa. Hyllyluokitus auttaa löytämään saman aihepiirin aineistoa.

4 Verkkokirjasto on kuin suuri virtuaalinen kirjahylly.
OUTI-verkkokirjasto on tietokanta, johon on tallennettu tietoja monen eri kirjaston aineistoista. Pystyt hakemaan niiden kokoelmista yhdellä kertaa. Verkkokirjastosta voit hakea tietoa monipuolisemmin kuin hyllyjä selaamalla. Verkkokirjasto on kuin suuri virtuaalinen kirjahylly.

5 OUTI-verkkokirjasto löytyy Internetistä.
OUTI-verkkokirjastosta löytyvät mm.: kirjat, äänikirjat, lehdet, elokuvat, kartat, musiikki, konsolipelit sekä e-kirjat ja e-lehdet. OUTI-verkkokirjastosta löydät tiedon siitä, missä kirjastossa ja missä hyllypaikassa kirja sijaitsee. Voit myös uusia lainat ja tehdä varauksia. OUTI-verkkokirjasto löytyy Internetistä.

6 Jos aineisto on lainassa tai toisessa toimipisteessä, voit tehdä varauksen verkkokirjastossa tai kirjastossa. Verkkokirjastoon kirjaudutaan kirjastokortin numerolla sekä salanumerolla, jonka saat kirjastosta. Varauksen voit noutaa valitsemastasi kirjastosta. Aineiston varaaminen on maksutonta! Varauksen noutamatta jättäminen maksaa 1 euron.

7 Asiasanojen avulla kuvataan aineiston sisältöä
Asiasanojen avulla kuvataan aineiston sisältöä. Asiasanojen avulla löydät tietoa eri aihepiireistä. Asiasanat ovat aina perusmuodossa. Muodosta asiasanoja ajatuskartan avulla. Asiasanat toimivat kuten hastagit #jalkapallo #tiedonhaku #ystävyys #nuortenkirjallisuus Finto auttaa löytämään oikeat hakusanat. Asiasanat ovat tärkeitä! Etsiessäsi tietoa kokeile ja erehdy, vaihda hakusanoja ja mieti uusia. Hyödynnä tietokannan tietoja, tutki kirjan asiasanoja ja käytä niitä uusissa hauissa.

8 Verkkokirjasto vs. nettitiedonhaku
Verkkokirjastojen hakutulokset ovat pienempiä ja rajatumpia kuin netin hakukoneiden. Kirjaston aineisto on luotettavaa, ammattilaisten kirjaston kokoelmiin valitsemaa. Internetissä on valtavasti tietoa, jota ei ole järjestetty. Tiedonhaku voi olla hankalaa. Valtaosa netin tiedosta on kaupallista. Kirjaston haku perustuu asiasanoihin, netistä voi hakea luonnollisen kielen sanoilla helpommin.

9 Internetistä löytyy tietoa monessa eri muodossa: www-sivut, pdf-dokumentit, kuvat ja videot, sovellukset, keskustelupalstat, chatit jne. Muista lähdekritiikki! Tieto muuttuu netissä jatkuvasti, tänään tehty tiedonhaku ei anna huomenna samaa tulosta. Ei myöskään eri laitteilla tai selaimilla tehty haku. Lue lisää tiedonhausta:

10 Faktoja Oulun kaupunginkirjastosta v. 2016
26 kirjastoa ja kirjastoautoa teosta kokoelmissa lainaajaa 3,6 miljoonaa lainaa 1,9 miljoonaa kirjastokäyntiä 1102 ryhmää vieraili kirjastossa

11 Lainan voi uusia 5 kertaa, jos siihen ei ole varauksia.
Laina-ajat Kirjat ja cd-levyt 28 vrk Lehdet 14 vrk Blu-ray & dvd 14 vrk Pelit ja konsolipelit 14 vrk Lyhytlainat 14 vrk Lainan voi uusia 5 kertaa, jos siihen ei ole varauksia.

12 Maksut voit välttää uusimalla lainat tai palauttamalla ne ajoissa 
Myöhästymismaksu on 0,15 € päivä/nide. Lyhytlainojen myöhästymismaksu on 0,40 € päivä/nide. Palautuskehotuksen lähettäminen maksaa yhden euron. Lasten ja nuorten aineistoista ei mene myöhästymismaksuja. Lainauskieltoon joutuu jos maksuja on 12 euroa tai enemmän. Kertyneet maksut on maksettava kerralla. Maksut voit välttää uusimalla lainat tai palauttamalla ne ajoissa 

13 Harjoittele tiedonhakua OUTI-verkkokirjastosta mobiilitehtävien
Harjoittele tiedonhakua OUTI-verkkokirjastosta mobiilitehtävien avulla!

14 #oulunkaupunginkirjasto Kysy mitä vaan!
#oulunkaupunginkirjasto Kysy mitä vaan! @oulunkaupunginkirjasto @OulunKirjasto Materiaalin julkaisija Oulun kaupunginkirjasto CC BY-NC


Lataa ppt "Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google