Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Case: Kansallinen tulorekisteri

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Case: Kansallinen tulorekisteri"— Esityksen transkriptio:

1 Case: Kansallinen tulorekisteri
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehyksen soveltaminen käytännössä Mikael af Hällström

2 Menetelmä ja kuvaukset
Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehystä kehitetään yhteistoiminnassa KMR:n ja OKM/CSC:n kanssa. Tavoitteena on saada aikaiseksi toimiva menetelmä- ja välineistökokonaisuus JulkIICT Labissa vuoden 2015 aikana. Ennen uuden mallin ja välineistön käyttöönottoa menetelmä ja sen tuottamat kuvaukset ovat tässä esityksessä kuvatun kaltaisia.

3 Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema
Tarvittava terminologinen käsitteistö määritellään JHS-sanastoon. Käsitteet toimivat joko suoraan käsitemallin luokkina, luokkien ominaisuuksina, ominaisuuksien koodiarvoina TAI käsitemallin luokkia, ominaisuuksia ja koodiarvoja selittävinä käsitteinä.

4 Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema
Yksittäinen terminologinen käsite tallentuu käsiteartikkeliksi JHS-sanastoon. Käsite saa pysyvän URI-tunnuksen, jonka avulla siihen voidaan viitata muista malleista. Käsiteartikkelissa käsitteelle myös ”tekninen nimi”, jota hyödynnetään JHS170:n mukaisten ns. atomaariskeemojen laatimisessa.

5 Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema
”Tulorekisteri” liittyy laajempaan toimintakokonaisuuteen, jossa hyödynnetään julkisen hallinnon yhteiseen käyttöön määriteltyjä luokkia ja niiden ominaisuuksia. Tämän toimintakokonaisuuden käsitemallia laaditaan rinnakkain Sanaston kanssa siten että jokainen käsitemallissa esiintyvä luokka ja luokan ominaisuus määritellään mahdollisimman pitkälti myös Sanastossa. Tässä diasarjassa käsitemalli on kuvattu VH:n QPR EA:lla.

6 Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema
Yksittäinen tietokomponentti vastaa graafisen käsitemallin luokkaa, eli kyse on itse asiassa samasta asiasta eri näkökulmasta katsottuna. Tietokomponentit julkaistaan JHS Tietorakennekirjastossa (Google Docs). Tietokomponenttikirjastossa julkaistaan myös luokka- ja ominaisuuskohtaiset viitteet Sanastoon, Skeemakirjastoon sekä Koodistopalveluun.

7 Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema
JHSmeta.fi muodostaa automaattisesti ns. atomaariskeema-tasoisia XML-elementtejä hyväksytyistä sanastokäsitteistä, joille on määritelty tekninen nimi. Näistä atomaariskeemoista muodostetaan tietokomponentteja vastaavat koosteskeemat, joita hyödynnetään tietovarannon palvelurajapintakuvauksissa.

8 Atomaari-XSD-elementti
Tekninen nimi Sanastokäsite Atomaari-XSD-elementti Rajapinta-XSD Luokan ominaisuus Koodisto- palvelu? Tieto-komponentti Kooste-XSD

9 Tunnistettuja puutteita
Atomaariskeemojen muodostaminen JHSmeta.fi:ssä JHS170:n mukaisesti huonosti ohjeistettu Elementtien nimeäminen (tekninen nimi); ”domain-jako” eli mikä ydin.xsd:hen ja mikä ei; Objekti/Luokka-elementit eivät tallennu atomaariskeemaan… Tulisiko XML-skeemaelementtien olla muotoa ObjectPropertyRepresentation > nyt vain muotoa PropertyRepresentation (esim. OsapuoliHenkiloTunnus VAI nykyinen HenkiloTunnus) Käsitemallin ja tietokomponenttien välinen suhde epämääräinen/päällekkäisyyttä Nykytietokomponenttien metatiedot eivät vastaa esim. THL:n mallia (puutteelliset) Miten toteutetaan esim. assosiatiiviset suhteet, eli tilanteet joissa yksi ”Luokka” on toisen luokan ominaisuus… Sanastoeditorin (JHSmeta) ominaisuudet puutteelliset oikeaan terminologiseen sanastotyöhön Graafisen käsitekaavion toteuttaminen Yhteys FINTO:oon? Sanaston muunnos SKOS-muotoon? Koodistopalvelun rooli ja yhteydet kaikkiin muihin kuvauksiin Enemmän kuin välttämätön kokonaisuuden kannalta…

10 To be developed…


Lataa ppt "Case: Kansallinen tulorekisteri"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google