Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima"— Esityksen transkriptio:

1 Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
Kahden kappaleen välisessä vuoro- vaikutuksessa syntyy kaksi vastakkaista voimaa, jotka vaikuttavat eri kappaleisiin. Gravitaatiovuorovaikutus ilmenee kappaleiden välisenä vetovoimana. Vuorovaikutus voi olla jatkuvaa tai hetkellistä. Kappaleen massa kuvaa kappaleessa olevan aineen määrää ja hitautta. Kappaleen paino kuvaa kappaleeseen kohdistuvaa painovoimaa. Tukivoima, kitkavoima ja reaktiovoima ovat voiman synnyttämiä vastavoimia. Voimat voivat muuttaa kappaleen muotoa, nopeutta tai liikkeen suuntaa.

2 Painovoima Kun toisena kappaleena on suuri taivaankappale, vetovoimaa sanotaan painovoimaksi. Kappaleeseen kohdistuva painovoima Kuussa on pienempi kuin Maassa. Painovoima saa kappaleen putoamaan. Kappaleeseen kohdistuvaa Maan vetovoimaa sanotaan painoksi. Punnitseminen perustuu painovoiman vastavoimaan. Maa vetää 100 g:n massaa 1 N:n voimalla ja 1 kg:n massaa 10 N:n voimalla. 1 kg:n massaisen kappaleen paino on siis 10 N.

3 Massa ja voima Massa on aineen ominaisuus, joka kuvaa sen määrää.
Hitaus on massan ominaisuus, joka kuvaa, kuinka vaikeaa kappaletta on saada liikkeelle ja pysähtymään. Massan m yksikkö on kilogramma (1 kg). Massojen välinen vetovoima on seurausta gravitaatiovuorovaikutuksesta. Vuorovaikutus saa aikaan molempiin kappaleisiin vaikuttavan voiman. Mitä suurempia kappaleet ovat ja mitä lähempänä ne ovat toisiaan, sitä suurempi on niiden välinen vetovoima. Voiman F yksikkö on newton (1 N).

4 Erilaisia voimia Erilaisia voimia ovat esimerkiksi
painovoima tukivoima kitkavoima reaktiovoima. Painovoima on ison taivaankappaleen massaan kohdistama vetovoima. Tukivoima estää putoamasta pinnan läpi. Kitkavoima vastustaa liikkeellelähtöä ja liikettä. Reaktiovoima muuttaa kappaleen liiketilaa. Voima voi muuttaa kappaleen muotoa, nopeutta tai liikkeen suuntaa.


Lataa ppt "Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google