Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Saimaan lohikalat -hanke

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Saimaan lohikalat -hanke"— Esityksen transkriptio:

1 Saimaan lohikalat -hanke
Loppupuheenvuoro Veli-Matti Kaijomaa

2 TAUSTAA *Saimaan Lohikalat –hanke oli välttämätöntä saada käyntiin - tarve kalastuksen säätelyn tehostamiseen on ollut tiedossa jo kauan. *Esimerkiksi Järvilohella emokalojen liian pienestä määrästä on puhuttu ainakin 30 vuotta! *Kalastus ei ole nyt kestävällä tasolla.!?

3 ”Uhanalaisen kalalajin säilyttäminen edellyttää että elinkierron kaikki vaiheet tuottavat kannan hoitoa tukevan tuloksen.” Taimenella ja järvilohella sekä poikastuotanto että syönnösvaellukselta kudulle selviytyminen edelleen heikkoa. Harjuksen ja nieriän kalastus alueellisesti helpompia, taimenella ja järvilohella vaikeusaste vaelluksen ja kalastuksen takia huomattavasti suurempi.

4 Onko kalastus ylipäätään hallittavissa?
* kalastajaa Vuoksen vesistön avainalueilla *Kirjava joukko aktiivisuuden, mieltymysten, saalisodotusten, elämysten, kalastustapojen suhteen *norppa tietyillä alueilla ”MUTTA, KALASTUS ON PAKKO HALLITA!” *Vaihtoehtoina 1. säätelyyn sopeutuminen tai 2. täyskiellot??

5 *On paljon enemmän tietoa tarjolla, mm. www.jarvilohi.fi
NYKYTILA *Alan toimijat ja kalastajaryhmät ovat tulleet kuulluiksi ja kohdanneet toisiaan. *Kalastuksessa on mm. suosituksia (mm. evällisten vapauttaminen) ja jopa kalastuksen täyskieltoja (Pielisjoki syksyisin, Ala-Koitajoki, nieriä lajina, harjusluodot) *On paljon enemmän tietoa tarjolla, mm. >>> HYVÄT LÄHTÖKOHDAT JATKOLLE

6 Jatko *Säätelyn toimeenpano jäi vielä kesken
*Järkevää: Keskeinen säätely tehdään lakiin ja asetuksiin perustuen velvoittavina päätöksinä. *Uutta kalastuslakia odotellessa aikaa pohtia, mitä seuraavaksi tehdään, mitkä oleellisimpia toimenpiteitä ja miten kaikki vaikuttavat tekijät saadaan kokonaisuudeksi = Saimaan kalastussääntö?.

7 Jatko *Toimenpiteiden vaikuttavuutta pitää seurata ja tietojen pohjalta säätelyjä on tarvittaessa korjattava * Säätelyn haastavuuden ymmärtäminen, sen hyväksyntä ja oman kalastuksen sopeuttaminen säästää hermoja. *Turhaa säätelyä ei tehdä mutta kompromisseja on tehtävä. Kukaan ei saa haluamaansa.

8 Jatko *Suosi valkolihaisia kalalajeja
*Kalasta punalihaisia erityiskalapaikoissa (koskilla ja uistelujärvillä) ja vaellusalueiden ulkopuolella!? *Nostetaan uhanalaiset kannat niin hyvälle tasolle, että niitä voidaan kalastaa kestävästi. kalastaa.

9 Kiitos!


Lataa ppt "Saimaan lohikalat -hanke"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google