Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja"— Esityksen transkriptio:

1 Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja 19.4.2017
Kansaneläkelaitos, Etuuspalvelut, Lakiyksikkö, Toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskus Eeva Vartio

2 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Työttömyysturvalaki 1 luku 8 a § Oikeus etuuksiin asumisen, Euroopan unionin lainsäädännön tai Suomea sitovien sopimusten perusteella ”Oikeus tämän lain mukaisiin etuuksiin on Suomessa asuvalla työttömällä työnhakijalla.” soveltamisalalain soveltaminen

3 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Jos työttömään sovelletaan perusasetusta 883/2004, tai pohjoismaista sosiaaliturvasopimusta, oikeus työttömyyspäivärahaan ei määräydy Suomessa asumisen perusteella. Oikeus työmarkkinatukeen edellyttää kaikissa tapauksissa aina sitä, että työnhakijaa pidetään Suomessa soveltamisalalain mukaan asuvana.

4 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Asetus 883/2004, 65 artikla Työttömät, jotka asuivat muussa jäsenvaltiossa kuin toimivaltaisessa valtiossa (soveltamisalalaki: työskentelyn perusteella vakuuttaminen) Työskentelyn aikainen ja työttömyyden aikainen asuinmaa –asuinpaikan määrittäminen Asuinpaikan määrittäminen jälkikäteen

5 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Rajatyöntekijä palaa asuinmaahansa päivittäin tai viikoittain (käytännössä perustuu henkilön omaan ilmoitukseen). Muu työtön henkilö kuin rajatyöntekijä, joka ei palaa asuinmaahansa, ”epävarsinainen rajatyöntekijä”. Osittain tai ajoittain työttömän työttömyysturva työskentelymaasta.

6 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Kokonaan työttömän rajatyöntekijän työttömyysturva asuinmaasta. Kokonaan työttömän epävarsinaisen rajatyöntekijän työttömyysturva työskentelymaasta, kun henkilö ei palaa asuinmaahansa. Kokonaan työttömän, asuinmaahan palanneen epävarsinaisen rajatyöntekijän työttömyysturva asuinmaasta.

7 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Toimeenpanon haaste: Asuinpaikan määrittäminen kokonaan työttömälle epävarsinaiselle rajatyöntekijälle työttömyyden ajalle Kuka päättää henkilön asuinmaan? Mitä tarkoittaa, ettei henkilö palaa asuinmaahansa? Miten todennetaan, ettei henkilö palaa asuinmaahansa? Voiko työttömyyden aikaisen turvan ennakoida?

8 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Asetus 883/2004, artikla 64 Työttömät, jotka menevät toiseen jäsenvaltioon Kokonaan työtön työnhakija voi hakea työtä toisesta jäsenvaltiosta ja saada työttömyysetuuksia kolmen kuukauden ajan tai enintään kuuden kuukauden ajan (työttömyysturvalaki 1 luku 8 b §: työttömyyspäivärahaa enintään kolmen kuukauden ajan).

9 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Työtön työnhakija rekisteröityy työnhakumaan työvoimaviranomaisessa, on työnhakumaan valvontamenettelyn alainen ja noudattaa työnhakumaan ehtoja. Viranomaiset vaihtavat tietoja, tekevät yhteistyötä ja avustavat toisiaan. Suomesta EU-työnhakuun alle 100 henkilöä vuodessa.

10 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Soveltamisalalain 4 §:n perusteella työtön työnhakijakin asuu edelleen Suomessa, jos hän tilapäisesti oleskelee ulkomailla enintään yhden vuoden ajan. Työttömyysturvalaista poistui säännös ulkomaanmatkan vaikutuksesta työttömyysturvan maksamiseen.

11 Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa
Suomen työttömyysturvalla ulkomaille? Enintään vuoden kestävän tilapäisen ulkomailla oleskelun ajalta maksetaan työttömyysturvaa. Asetuksen 883/2004 perusteella työttömyysetuutta saavan henkilön ulkomailla oleskelua ei rajoiteta yhteen vuoteen. Työttömien haastattelut


Lataa ppt "Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google