Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Renesanssi v. 1400-1500.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Renesanssi v. 1400-1500."— Esityksen transkriptio:

1 Renesanssi v

2 Renessanssi eli uudesti syntyminen alkaa n luvuilla. Se on myös taide- ja kulttuurihistoriallinen murros siirryttäessä keskiajalta uuteen aikaan. Näillä muutoksilla on maailmanlaajuinen merkitys. Mistäköhän renessanssi sai alkunsa?

3 Alkuperä Yleisesti varhaisrenessanssin muoti tuli Italiasta, täysrenessanssin muoti Keski-Euroopasta ja näitä seurasi espanjalainen muoti. Kullakin maalla oli kuitenkin omat tyylinsä pukeutumisen ja ihmisen ulkomuodon kanssa. Selvää syytä renessanssin alkuun ei ole saatu selville.

4 Yleinen pukeutuminen Renessanssin pukeutuminen toi yhä yleisimmin silkin, sametin ja brokadin ihmisten ulottuville. Runsaan kirjailun ja koristeellisuuden käyttö sääty-yhteiskunnan yläkerroksissa oli täysin luontevaa - ihmisen säädyllisen aseman tuli näkyä myös pukeutumisessa.

5 Yleinen pukeutuminen Näytävillä puvuilla pyritään korostamaan kantajan tyylikkyyttä, arvokkuutta ja mieluusti myös yhteiskunnallista ja taloudellista asemaa. Vaatteisiin ja asusteisiin käytetty kangas oli hyvin kallista, koska se vaati lukuisia työvaiheita ja ne kaikki tehtiin käsin.

6 Naisten pukeutuminen Naisilla oli alus- ja päällyshame, jonka päällä oli pitkä kaapu tai viitta. Italialainen nainen käytti mielellään laahusta, espanjalaiselle taas ilmestyi niin sanottu pönkkähame. Yleisesti naisten vaatetus koostui lantiolta levenevästä mekosta kaikkine koristuksineen aina isoihin päähineisiin asti. Hiukset letitettiin tai sidottiin verkoilla ja nauhoilla. Täysrenessanssin aikoihin alettiin naisten päällyshametta halkoa ja jopa rei'itettiin koristeita, jotta saatiin alushame näkyviin.

7

8 Miesten pukeutuminen Miehillä oli calzonet (sukkahousut) ja kaapu tai pitkä pellapaita, joskus viittakin. Vaatteet olivat suhteellisen värikkäitä. Tuloksena oli lyhyt ja leveä asu. Niin miehillä kun naisillakin saattoi olla röyhelökaulus.

9 Miesten pukeutuminen Päässä miehet käyttivät yleensä matalaa, strutsinsulilla koristeltua barettia tai hattua.

10 Kengät Miehet käyttivät yleensä tämäntapaisia (-->) kenkiä

11 Lasten pukeutuminen Lapset puettiin usein aikuisten tavoin, mutta yksinkertaisempiin ja vähemmän koristeellisempiin asuihin.

12 Meikki Kasvojen piirteitä ehostettiin meikillä varsinkin Ranskassa. Suosittua oli varsinkin hempeä karkkimainen meikki, joka toi esiin halutut piirteet ja peitti alleen sen, mitä ei haluttu näyttää. Suurin osa ylimystönaisista ehosti itseään jollain tavalla. Kulmakarvat nypittiin ohuiksi ja usein myös maalattiin hienosti. Toisinaan ne myös saatettiin peittää puuterilla tai nyppiä kokonaan pois, jotta tilalle saatiin itse tehtyä kulmat. Tavoitteena oli luonnollinen ja kaunis meikki.

13 Myös osa muotitietoisista, varakkaista miehistä saattoi ehostaa itseään kosmetiikalla melko samaan tapaan kuin naisetkin. Kauneuspilkkuja pidettiin vaihtelevasti. Ne maalattiin usein pieniksi pisteiksi, mutta myös muita muotoja suosittiin. Kauneuspilkuilla oli myös merkityksensä; silmäkulmassa se merkitsi intohimoa, ylähuulessa tai sen päällä se merkitsi suudelmia, otsassa se oli majesteettinen ja hymykuopassa leikkimielinen.

14 Hiukset Renessanssin aikaan hiusmuoti vapautui jonkin verran. Peilin yleistyminen teki ihmiset entistä tietoisemmaksi omasta ulkonäöstään. Hiusten värjäys oli suosittua etenkin Italiassa ja Venetsiassa. Naisten hiukset olivat edelleen pitkät, mutta tyyleistä tuli koristeellisempia. Korkeaa ostaa arvostettiin yhä. Peittäviä päähineitä käytettiin vähemmän kuin keskiajalla. Peruukit nousivat suosioon.

15 Hiukset Miesten hiukset pitenivät renessanssin alkuvuosikymmeninä ja kampauksista tuli monimutkaisempia. Myös miehet käyttivät usein peruukkia ja hiuslisäkkeitä. Kuninkaalliset olivat usein miesten hiustyylien suunnannäyttäjiä, mm. pitkät ja paksut kiharat juontavat Ludvig XVIn hallintokaudelta.

16 Naisten vaatetus ja meikki. Mitä opin?
Mikä kiinnosti? Naisten vaatetus ja meikki. Mitä opin? Renessanssin pukeutumisesta ja että se oli hyvin hienostunutta, värikästä ja koristeellista, niin naisten kuin miestenkin.

17 Renessanssi - Wikipedia
Lähteet Renessanssi - Wikipedia renessanssi-7lk.blogspot.fi


Lataa ppt "Renesanssi v. 1400-1500."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google