Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen sota 1808-1809.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen sota 1808-1809."— Esityksen transkriptio:

1 Suomen sota

2 Miksi sota syttyi?

3 Sota alkaa Venäjä hyökkäsi Suomeen talvella 1808.
Ruotsin sotasuunnitelma: Viivyttää venäläisiä ja taistellen vetäytyä talven aikana. Linnoitukset pidettävä hallussa keinolla millä hyvänsä. Keväällä lähetettäisiin lisäjoukkoja ja käytäisiin vastahyökkäykseen. Ruotsin armeija perääntyi kuitenkin ilman suurta taistelua ja keväällä Suomen linnoitukset oli piiritetty.

4 Harjoitus Viaporin linnoitus sijaitsee Helsingin edustalla. Linnoitusta ei ole vielä koskaan voitettu. Viapori on hyvin varustettu: siellä on lähes sotilasta, paljon ammuksia ja riittävästi ruokaa pitkän piirityksen varalle. Olette Viaporin linnoituksessa. Venäläiset ovat piirittäneet linnoitusta noin kuukauden ajan. He ovat pommittaneet linnoitusta aina öisin, jolloin teidän on ollut vaikea nukkua. Linnoitus ei juurikaan ole kärsinyt pommituksista. Kaikenlaisia huhuja on liikenteessä. Linnan komentaja Carl Olof Cronstedt on vaikean päätöksen edessä. Hänen täytyy päättää antautuuko Viaporin linnoitus vai jatkaako se taistelua. Cronstedt pyytää luokseen neuvonantajat.

5 Tehtävänanto: Jako viiden hengen ryhmiin.
Päättäkää kuka on linnoituksen komentaja Cronstedt. Loput ovat komentajan neuvonantajia. Kaksi on antautumisen puolella ja kaksi kannattaa taistelun jatkamista. Pitäkää neuvonpito. Lopuksi komentaja päättää antautuuko linnoitus vai ei.

6 Tehtävä Olet joko Ruotsin tai Venäjän armeijan sotilas.
Kirjoita kotiväelle kirje, jossa kuvailet elämää sodan jaloissa.

7 Sodan kulku

8 Sota loppuu Ruotsalaisten taistelutahto romahti, kun linnoitukset oli menetetty taisteluitta. Ruotsin armeija vastahyökkäys epäonnistui ja armeija jatkoi vetäytymistä. Haminan rauha solmittiin syyskuussa 1809. Ruotsi luovutti Suomen Venäjälle.

9 Tehtävä Menkää nettisivulle: teemapaivat/325-sven-tuuva-runo-vaenrikki-stoolin-tarinat Lukekaa Runebergin runo Sven Tuuvasta. Valitse jokin seuraavista tehtävistä. Piirrä runon pohjalta sarjakuva. Käännä runo selkokielelle. Sijoita tarina nykypäivään. Muuta runo rap-kappaleeksi.

10 Sotapeli Pelataan pareittain tai pienissä ryhmissä.
Menkää yhdellä laitteella osoitteeseen: heijoe.fi Valitse pelaa Huoneen nimi: Riikan huone Pelatkaa omilla nimillä. Kirjaa ja nettiä saa käyttää apuna

11 Tehtävä Tee aikajana Suomen historian keskeisistä tapahtumista vuosina (Tehtävä 5 s. 21)


Lataa ppt "Suomen sota 1808-1809."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google