Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

H5 Tietoturva internetissä. Joni kukkonen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "H5 Tietoturva internetissä. Joni kukkonen"— Esityksen transkriptio:

1 H5 Tietoturva internetissä. Joni kukkonen

2 Tietojen suojaaminen Tiedon suojaamisella tarkoittaa ihmisten oikeutta omiin henkilötietoihin ja sitä että tiedot täytyy suojata että kukaan ulkopuolinen ei pääse sinun tileillesi. Tietoja voidaan suojata monilla eri tavoilla. -Salasanoilla ja käyttäjänimillä voidaan suojata tietoja. -Erillaisilla tiedon suojaamiseen tarkoitetuilla ohjelmilla

3 Tiedon turvaamismenetelmät:
Teknisellä tietoturvalla pyritään siihen että käytetyissä laitteistoissa ja ohjelmistoissa ei ole tietoturvapuutteita. Tietojärjestelmiin pääsyä ja niissä olevien tietojen säilymistä luottamuksellisina valvotaan salasanojen ja käyttäjätunnuksien avulla. Käyttäjätunnusten kautta määritellään, mihin tietoihin kenelläkin on oikeus päästä käsiksi. Fyysisellä tietoturvalla tarkoitetaan esimerkiksi suljetussa huoneessa sijaitsevia tietokoneita. Lukitulla tilalla pyritään varmistamaan ettei kukaan pääse käsiksi koneisiin, kovalevyihin tai muuhun tiedontallennusmediaan Hallinnollisella tietoturvalla tarkoitetaan työntekijöiden ja yritysten yms. jäsenten riittävää tietoturvaosaamista. Salasanoja ei saa kirjoittaa lapulle tai säilyttää asiattomien ihmisten ulottuvilla.

4 Tiedon salaamistapoja:
Tietokoneverkkojen ja tietoliikenteen yleistyessä myös tietosuoja rikkomukset lisääntyvät. Luottamuksella tietoa pitäisi pystyä säilyttämään. Salaamisen tarkoituksena on saada tieto muotoon jossa vain tiedon vastaanottaja saa palautettua alkuperäisen tiedon.

5 Tiedon turvaaminen tiedon turvaamisella tarkoitetaan ihmisten tai yritysten tärkeiden tietojen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoja voidaan turvata palomuurilla. Sen tehtävänä on estää eitoivottujen yhteyksien muodostamista Internettiin. Kehittyneet palomuurit saattavat analysoida sallittua liikennettä ja puuttua joihinkin hyökkäysyrityksiin Myös Virustorjunnan käyttö auttaa turvaamaan tietoja. Vakoilu-torjunta ja poisto-ohjelmilla voidaan turvata tietoja.

6 Uhkia: Mato: haitallinen tietokoneohjelma, joka lähettää itsestään kopioita muihin tietokoneisiin verkon kautta. Troijalainen: tuhoisa tietokoneohjelma, joka näyttää hyödylliseltä sovellukselta, mutta vahingoittaa tietokonetta tai varastaa tietoja asennuksen jälkeen. Vakoiluohjelma: haittaohjelma, joka kerää ihmisiltä tietoja heidän tietämättään. Mainosohjelma: tietokoneohjelma, joka automaattisesti toistaa tai näyttää mainoksia tietokoneessa tai lataa mainoksia tietokoneeseen. Virus: tietokoneohjelma, joka voi tartuttaa tietokoneen. Roskaposti: Roskaposti voi tukkia konetta ja se voi sisältää viruksia

7 Mikä haittaohjelma on? Haittaohjelmien torjuminen
Haittaohjelmia ovat kaiken tyyppiset ohjelmat, jotka on suunniteltu tietokoneiden normaalin toiminnan vahingoittamiseen. Haittaohjelmat voivat varastaa arkaluonteisia tietoja tietokoneeltasi, hidastaa tietokoneesi toimintaa pikkuhiljaa tai jopa lähettää tietämättäsi väärennettyjä viestejä sähköpostitilistäsi. Haittaohjelmien torjuminen Tietokoneen/ohjelmiston säännöllinen päivitys, harkitse tarkkaan mitä lataat tietokoneellesi ja mistä linkeistä klikkaat, älä luota ponnahdusikkunoihin, rajoita tietojen jakamista, käytä virustorjuntaohjelmistoa.

8 Lähteet: oppimisympaeristoet/oppimisympaeristoejen- tietoturva/tietoturvariskit


Lataa ppt "H5 Tietoturva internetissä. Joni kukkonen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google