Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja"— Esityksen transkriptio:

1 Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja

2 Tutkinnon aloittaminen ja päättäminen
Alkaa ensimmäisestä osallistumiskerrasta (pakollinen tai ylimääräinen) Hajauttaa voi kolmelle peräkkäiselle kerralle. Jos aloittaa syksyllä 2018 jollain aineella,… …pitää pakolliset kirjoittaa viimeistään kolmannella perättäisellä kerralla eli syksyllä 2019. Valinta PAKOLLINEN/YLIMÄÄRÄINEN on sitova

3 Tutkinto sisältää Vähintään neljä ainetta = pakolliset aineet:
Äidinkieli + 3 muuta seuraavista: Vieras kieli (yl. englanti) Toinen kotimainen (yl. ruotsi) Matematiikka Reaali Pakollisista aineista yhden täytyy olla pitkä! ENA, MAA, RUA Vain yksi reaaliaine voi olla pakollinen, joten jokainen kirjoittaa ruotsin tai matematiikan pakollisena tai molemmat  Tutkintoon on hyvä kuulua ylimääräisiä aineita. Äidinkielessä ja englannissa on kaksi koetta ja molempiin pitää osallistua (+ lyhyessä kielessä, jos on vielä paperikoe).

4 Milloin voi aineen kirjoittaa?
Pakolliset kurssit pitää olla suoritettuna, ja syventävät varmistavat hyvää tulosta. Mm. kertauskurssi (soveltavat) on erittäin hyödyllinen.

5 Syksyn 2018 kirjoituksissa huomioitavaa Koepäivät https://www
Kuullunymmärtämiskokeet ma 11.9. Englanti ti 12.9. Vieras kieli, lyhyt oppimäärä (ei saksa tai ranska)

6 Kirjalliset kokeet klo 9-15
pe 15.9. äidinkieli, suomi ja ruotsi, tekstitaidon koe ma 18.9. Psykologia (s), historia (s), fysiikka, biologia, filosofia (s) Ke 20.9. vieras kieli, pitkä oppimäärä pe 22.9. Toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä (s) ma 25.9. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä ke 27.9. Äidinkieli, suomi ja ruotsi, esseekoe pe 29.9. Uskonto (s), et (s), yhteiskuntaoppi (s), kemia  maantiede (s), terveystieto (s) ma 2.10. vieras kieli, lyhyt oppimäärä

7 Ainereaalista vielä Ma 18.9. Psykologia (s), historia (s), fysiikka, biologia, filosofia (s) Pe 29.9. Uskonto (s), et (s), yhteiskuntaoppi (s), kemia  maantiede (s), terveystieto (s) Tietyt reaaliaineet kirjoitetaan aina samana päivänä, joten jos haluat kirjoittaa kaksi saman päivän reaaliainetta, joudut hajauttamaan ne eri kerroille, esim. syksylle 2017 ja keväälle 2018.

8 Riittääkö 4 ainetta tutkintoon?
Saat kaikista hyväksytyistä aineista, myös ylimääräisistä, pisteitä, joilla voit korvata yhden pakollisen hylätyn kokeen ja päästä ylioppilaaksi > KOMPENSAATIO L=7 E=6 M=5 C=4 B=3 A=2 p i i i i= p Mukaan lasketaan vain ne aineet, jotka olet kirjoittanut viimeistään samalla kertaa kuin viimeisen pakollisen aineesi.

9 Kokeiden uusiminen Voit uusia hyväksytyn kokeen kerran, milloin vaan.
Hylätyn kokeen kaksi kertaa: Hylätyn ylimääräisen milloin vain, hylätyn pakollisen voit uusia ensi yritystä seuraavan kolmen kerran aikana (sy -17 ke - 18, sy -18, ke -19) Jos arvosana ei korotu, tutkinto vanhenee, mutta kompensaatio pysäyttää vanhenemisen :D Pitkän pakollisen voi uusia lyhyenä, jos tutkintoon kuuluu joku toinen pitkä oppimäärä MUISTA: Tutkintoa voi TÄYDENTÄÄ myöhemminkin!

10 Montako ainetta kakkosen keväällä tai kolmosen syksyllä?
Yksi reaaliaine riittää usein hajauttajalle. Usein kolmosen syksyllä ruotsi + 1 reaali. Ei lukulomaa, vaan tiedossa kertausta kesälomalla: kaikki jo opiskeltu pitää kerrata Normaali koulu pyörii kirjoitusten aikaan > STRESSI!!!!!

11 Lukilausunnot ym. erityisjärjestelyt
Anomus on oltava YTL:llä mennessä. Painavasta syystä sitä voidaan täydentää elokuussa. Anomukseen vaaditaan useamman ihmisen lausunto (esim. erityisopettaja, aineenopettaja, joskus myös lääkäri). Siksi prosessi on laitettava alulle hyvissä ajoin.

12 Ilmoittaudu Viimeistään 17.5., jos aloitat nyt tutkinnon.
Jo tutkinnon aloittaneet ilmoittautuvat tulosten selvittyä (18.5.), viimeistään 29.5. Kun olet ilmoittautunut wilman kautta kevään yo-aineeseesi, tulosta ilmoittautuminen paperille kaksipuolisena, allekirjoita se ja palauta henkilökohtaisesti kansliaan tai opolle. Ilmoittautuminen on sitova.

13 Sähköisen tutkinnon aikataulu
_tiedostot/Sahkoinen_tutkinto/aikataulu.pdf Nyt on jo saksa, ranska, ruotsi ja suurin osa reaaliaineista.

14 Ylioppilastutkintoon osallistuakseen täytyy maksaa ylioppilastutkintomaksu. Huolehdi siitä ajoissa!
Lue peda.netistä YTL:n kirje kokelaille!


Lataa ppt "Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google