Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

16. Uskontojen moninaisuus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "16. Uskontojen moninaisuus"— Esityksen transkriptio:

1 16. Uskontojen moninaisuus
Ydinsisältö

2 Uusi henkisyys Uskonnollinen individualismi
Yksilö valitsee uskonnolliset tapansa ja uskomuksensa itsenäisesti. Uskontoa ei hylätä. Perinteiset uskonnolliset auktoriteetit hylätään. Uskonnollinen tarjonta on lisääntynyt. Maailman eri uskontoperinteet Perinteiden uudet tulkinnat → uudet uskonnolliset liikkeet Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä kansanusko on saanut vaikutteita erilaisista uskonnollisista perinteistä → uusi henkisyys/uushenkisyys

3 Uusien uskonnollisten liikkeiden aatteet ja harjoitukset maallisiin käyttöyhteyksiin → vaikutus kulttuuriin esim. jooga, meditaatio, mindfulness Mindfulness Tietoinen läsnäolo tai tarkkaavaisuus Alunperin osa buddhan opettamaa kahdeksanosaista polkua 1970-luvulta alkaen käytetty buddhalaisen perinteen ulkopuolella uusiin päämääriin Tutkimukset myönteisistä psykofyysisistä vaikutuksista Sovellettu mm. stressinhallintaan, mielenterveysongelmien hoitamiseen, ihmissuhteisiin.

4 Siirtolaisuus kasvattaa uskonnollista kirjoa
Maahanmuutto Suomeen on lisääntynyt erityisesti 1990-luvulta lähtien. Suurin osa maahanmuuttajista on kristittyjä. Enenevässä määrin muslimeja ja muiden uskontokuntien edustajia Keskustelua erilaisista tavoista Esim. huivin ja turbaanin käyttö Eri uskontoja harjoittavat ihmiset on huomioitava esim. kouluissa ja sairaaloissa. Esim. ruokailu, rukoushetket, suhtautuminen seksuaalisuuteen ja alastomuuteen Parisuhteen osapuolilla yhä useammin erilaiset uskonnolliset vakaumukset Kysymykset eri tavoin uskovien vanhempien lasten kasvatuksesta ja jäsenyydestä.

5 Oppikirjan s. 176

6 Uskonnot rauhaa rakentamassa
Uskonnon nimissä taistelemisen takana on useimmiten kyse uskonnon hyväksikäytöstä valtapyrkimyksissä → uskonoppineet tuomitsevat. Uskontojen yhteistyö rauhan rakentamisessa on lisääntynyt. Aktiivinen rauhan ja sovinnon edistäminen: Kriisimaissa uskonnolliset johtajat saman pöydän ääreen. Tähän pyrkivät mm. YK:n Religions for Peace YK:ssa uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkosto Katolinen St. Egidio Paavin järjestämät tapaamiset Suomen Kirkon Ulkomaanavun rauhanvälitystyö Konfliktien syihin puuttuminen esim. köyhyyttä vähentämällä. Suomessa uskontojen välistä yhteistyötä pyrkii edistämään Uskot- foorumi Erityisesti juutalaisuus, kristinusko ja islam

7 Uskontodialogi Uskontojen välinen kohtaaminen, vuoropuhelu
Tavoitteena yhteisymmärrys ja yhteinen toiminta Uskontodialogia tapahtuu arjessa yhteisten kiinnostuksen kohteiden puitteissa teologisten asiantuntijoiden keskusteluissa. Uskontodialogi edellyttää oman uskonnollisen perinteen tuntemista toisen kunnioittamista erilaisuuden hyväksymistä. Maailmanrauha edellyttää tietoa muista uskonnoista ja kunnioittavaa suhtautumista omaan ja muiden uskonnollisiin perinteisiin.


Lataa ppt "16. Uskontojen moninaisuus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google