Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua."— Esityksen transkriptio:

1 LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua ja siten vähentää niiden aiheuttamia tuhoja.

2 1. Ilmakehän hasardeja: Myrskyt El Nino Rankkasateet Kuivuus
Kylmyys (pakkanen, jää) Helle Ilmastonmuutos Otsonikato Saasteet

3 2. Vesikehän hasardeja Tulvat Jäävuoret + jäätiköt
Merivirtojen muuttuminen Tsunamit + aallot Vesipula Saasteet

4 3. Maankamaran hasardeja
Maanjäristykset Vulkanismi Massaliikunnot Geologinen eroosio Aavikoituminen Lumivyöryt Lentohiekka Saasteet

5 4. Eliömaailman hasardeja
Taudit (HIV, Sars, Lintuinfluenssa…) Eläinten pistot ja puremat Kasvitaudit (viljaruoste, perunarutto) Eläinten taudit (lintuinfluenssa, suu- ja sorkkatauti…) Tuholaiset Biodiversiteetin heikkeneminen (sukupuutot, metsien hakkuut, vesien saastuminen, kosteikkojen hävitys…) Metsä- ja pensaspalot

6 5. Avaruuden hasardeja Asteroidit Meteoroidit Säteily

7 6. Ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen liittyvät hasardit
Seuraavissa hasardeissa on kyse siitä, että ihminen toiminnallaan vaikuttaa luonnon normaaliin kiertokulkuun ja aiheuttaa luonnon tasapainoon häiriöitä. Nämä häiriöt heikentävät ihmisen elinympäristön laatua ja vähentävät koko luonnon monimuotoisuutta. Ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen liittyvät hasardit kehittyvät pikku hiljaa ja niitä on vauhtiin päästyään vaikea pysäyttää. Näitä hasardeja ihminen voi omalla toiminnallaan vähentää tai jopa poistaa, toisin kuin luonnonhasardeja.

8 Ilmastonmuutos Otsonikato Vesipula Ihmisen aiheuttama eroosio Auringon tulosäteilyn väheneminen maanpinnalla Ympäristön saastuminen

9 5. Ihmisen sosiaalisia hasardeja
Ihminen vaikuttaa käytöksellään omaan elinympäristöönsä: ihminen heikentää ympäristöään ja lisää siihen liittyviä uhkia ja riskejä. Aliravitsemus Muuttoliikkeet Kaupungistuminen Globaalistuminen Terrorismi Sodat Köyhyys

10 6. Teknisiä hasardeja Teknologiset hasardit johtuvat inhimillisestä virheestä tai teknologian väärinkäytöstä, ja niihin liittyy ihmishenkien menetyksiä ja omaisuusvahinkoja. Tällaisten onnettomuuksien määrä on kasvussa, koska erilaisia koneita ja laitteita käytetään yhä enemmän Teknologiset hasardit liittyvät rakennelmiin, koneisiin ja laitteisiin, vaarallisiin aineisiin, kulkuvälineisiin ja liikenteeseen. On tärkeää huomata, että onnettomuuksien aiheuttajana toimii kuitenkin ihminen, ei teknologia. Maantieteellisesti tämän ryhmän hasardit voivat olla vaikutuksiltaan niin paikallisia, alueellisia kuin globaalejakin.

11 Rakennelmien sortumiset
Liikenneonnettomuudet Tulipalot Kemikaalivuodot Öljyonnettomuudet Teollisuusonnettomuudet Ydinonnettomuudet

12 Pohdintaa Tutki sivujen karttoja. Millä alueilla (valtioissa) näyttäisi olevan eniten hasardeja? Käytä apuna karttakirjaa sekä kirjan takaosan kartastoja. Tutki väentiheyttä näillä alueilla Miksi useat vaaralliset alueet ovat niin tiheästi asuttuja?


Lataa ppt "LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google