Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Syyteharkinnan julkisuus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Syyteharkinnan julkisuus"— Esityksen transkriptio:

1 Syyteharkinnan julkisuus
Käräjätuomari, osastonjohtaja Antti Savela Oulun käräjäoikeus Helmikuu Lapin yliopisto

2 Yleistä Yleisö- ja asianosaisjulkisten tietojen osalta syyteharkintavaihe vastaa esitutkintavaihetta. Ennen syyteharkintaratkaisua julkisuusperiaatetta on mahdollista toteuttaa vain hyvin rajoitetusti. Tällöin yleisöjulkisia tietoja ovat vain osa syyttäjän diaaritiedoista.

3 Diaaritiedot Rikosasian vireilletulo syyttäjäyksikössä on julkinen tieto, vaikka asiaan sinällään liittyy salassapidettäviä tietoja. Diaarimerkinnät ovat rikosasian perustietoja, jotka yksilöivät syyttäjäyksikössä vireillä olevan rikosasian ja sen käsittelyvaiheen. Diaarimerkintöjä ovat: -asian diaarinumero -tieto asian saapumisajankohdasta -rikosilmoitukseen perustuva rikosnimike -syyttäjän nimi -asianosaisten nimet -tieto mahdollisesta syytesiirrosta -tieto mahdollisesta asioiden yhdistämisestä -tieto mahdollisesta syytemääräyksestä -tieto asian ratkaisutilasta (ei ratkaistu tai ratkaistu)

4 Diaaritiedot (jatkuu)
Rikosasian diaaritiedot ovat pääsääntöisesti julkisia Pääsääntöisesti diaarimerkintä tulee julkiseksi sen tekemishetkellä (JulkL 6 §:n 1 momentin 1-kohta). Pääsäännöstä poiketen rikoksesta epäillyn henkilön henkilötiedot tulevat julkiseksi vasta, kun syyteharkintaratkaisu on tehty. Ratkaiseva hetki on haastehakemuksen allekirjoittamishetki tai kun haastehakemus on sitä vastaavalla tavalla varmennettu taikka kun virallinen syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta tai kun asia on jätetty sikseen (JulkL 6 §:n 1 momentin 1-kohta).

5 Haastehakemuksen julkisuus
Haastehakemus tulee pääsääntöisesti julkiseksi, kun asia tulee esille tuomioistuimen istunnossa (JulkL 24 §:n 1 momentin 3-kohta; ks. myös YTJulkL 8 §:n 1 momentin 1-kohta)

6 Syyttämättäjättämispäätös ja rangaistusmääräys
Syyttämättäjättämispäätös ja päätökseen liittyvä esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi, kun päätös on tehty (JulkL 24 §:n 1 momentin 3-kohta) Yleisöjulkisuuden osalta syyttämättäjättämispäätös voi olla kokonaan tai osaksi salassapidettävä Rangaistusmääräys ja siihen mahdollisesti liittyvä erillinen esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi, kun syyttäjä vahvistaa rangaistusvaatimuksen eli antaa rangaistusmääräyksen.

7 Esitutkinnan rajoittaminen
Kun syyttäjä tekee tutkinnanjohtajan esityksestä (ETL 4 luku 3 §) esitutkinnan rajoittamispäätöksen, se rinnastuu julkisuusvaikutuksiltaan syyttämättäjättämispäätökseen ja rangaistusmääräyksen antamispäätökseen


Lataa ppt "Syyteharkinnan julkisuus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google