Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle"— Esityksen transkriptio:

1 Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle Sosiaali- ja terveysministeriö

2 Tavoitteet ja keinot

3 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet
Väestön terveyden, hyvinvoinnin ja sosiaalisen turvallisuuden edistäminen Yhdenvertaisten sosiaali- ja terveyden- huollon palvelujen turvaaminen koko maassa Sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen vahvistaminen

4 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset keinot 1(2)
Mahdollisimman laaja integraatio sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukoko-naisuus (sekä perus- että erikoispalvelut) saman johdon ja budjetin alla ihmisten palvelutarpeet huomioidaan kokonaisuutena Lähipalvelut varmistetaan ministeriöiden ja Kuntaliiton yhteinen Lähipalveluprojekti käynnistetty

5 Uusi palvelurakenne

6 Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen viidelle alueelle 1(4) (VN Tiedote 114/2014)
Kaikki sote-palvelut järjestetään viiden alueellisen sosiaali- ja terveysalueen toimesta. Alueet rakentuvat nykyisten erityisvastuu- alueiden pohjalta, ja ne tukeutuvat olemassa oleviin toimiviin rakenteisiin.

7 Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen viidelle alueelle 2(4) (VN Tiedote 114/2014)
Uudet sosiaali- ja terveydenhuollosta vas- taavat alueet muodostavat sote-palveluihin yksiportaisen ja selkeän hallinnon. Uusien järjestämisvastuussa olevien alueiden hallintomalli on kuntayhtymä. Niiden rahoitus tulee kunnilta ikärakenteella ja sairastavuudella painotetun asukasmäärään perustella (= painotettu kapitaatio).

8 Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen viidelle alueelle 3(4) (VN Tiedote 114/2014)
Alueellisen tasa-arvon ja taloudellisen tehokkuuden varmistamiseksi kansallista ohjausta samalla vahvistetaan. Uudistuksen lähtökohta on täydellinen sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio vahvan alueellisen järjestäjän toimesta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiolla sekä riittävän suurilla väestöpohjilla on merkittävä myönteinen vaikutus julkisen talouden kestävyysvajeeseen.

9 Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen viidelle alueelle 4(4) (VN Tiedote 114/2014)
Tavoitteena on ihmisen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta tärkeä palveluketjujen saumaton kokonaisuus. Kunnat ovat jatkossakin mukana palvelujen tuottamisessa. Lähipalvelut, kuten terveyskeskukset, vanhusten kotipalvelut tai sosiaalihuollon palvelut säilyvät jatkossakin lähellä ihmistä.

10 Jatkovalmistelu

11 Jatkovalmistelun organisointi (VN Tiedote 114/2014)
Uudistus valmistellaan pääosin virkatyönä, asiantuntijoiden apuun tukeutuen. Lisäksi uudistukselle asetetaan peruspalveluministeri Susanna Huovisen johdolla toimiva parlamentaarinen ohjausryhmä, jossa on mukana kaikkien puolueiden edustus. Tavoitteena on saada esitys valmiiksi toukokuun loppuun mennessä ja lähettää se lausuntokierrokselle kesäkuussa. Eduskuntakäsittelyyn esitys tulee syksyllä.

12 Parlamentaarinen ohjausryhmä
Puheenjohtaja: peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) Jäsenet: sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ja puoluesihteeri Taru Tujunen (kok) kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman (sd) kansanedustaja Hanna Mäntylä ja yleislääketieteen professori Mauno Vanhala (ps) kansanedustaja Juha Rehula ja kansanedustaja Tapani Tölli (kesk) kansanedustaja Erkki Virtanen (vas) kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (rkp) kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) kansanedustaja Leena Rauhala (kd)

13 Jatkovalmistelussa selvitettävää
Jatkovalmistelussa tulee ottaa kantaa mm. seuraaviin asioihin: palvelujen tuotanto sote-alueiden oma palvelujen tuotanto kuntien rooli muut palvelujen tuottajat täydellisen integraatio varmistaminen henkilöstön asemaan, omaisuuteen ja sitoumuksiin liittyvät kysymykset

14 Uudistuksen jatkoaikataulu
Parlamentaarinen ohjausryhmä HE luonnos lausunnoille kesäkuussa 2014 HE eduskuntaan lokakuussa 2014 Laki voimaan keväällä 2015 Uudet alueet aloittavat toimintansa

15 Kiitos!


Lataa ppt "Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google