Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oppimaan oppiminen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oppimaan oppiminen."— Esityksen transkriptio:

1 Oppimaan oppiminen

2 Mitä oppiminen on? Suhteellisen pysyviä, kokemukseen perustuvia muutoksia yksilön tiedoissa, taidoissa ja valmiuksissa sekä niiden välityksellä itse toiminnassa. Oppiminen lisää yksilön muuntautumiskykyä vaihtelevissa tilanteissa.

3 ”Kuulen ja unohdan, näen ja muistan, teen ja ymmärrän
”Kuulen ja unohdan, näen ja muistan, teen ja ymmärrän.” (Kiinalainen sananlasku, vapaa suomennos)

4 OPPIMAAN OPPIMINEN ■ On uuden tiedon hakemista ja omaksumista, uusien taitojen opettelua ■ Osaamis- ja uskomustekijät ohjaavat uuden oppimista: tiedot, taidot, asenteet ja uskomukset ■ On kykyä ja halua ottaa vastaan oppimishaasteita ■ On kykyä ylittää epäonnistumiset ■ On taitoa iloita ja nauttia oppimisesta omasta osaamisesta

5 Oppimaan oppimiseen vaikuttaa oppijan käsitys itsestä.
Tehtävä: Mieti millaiset (oppimis)kokemukset/tilanteet ovat vaikuttaneet käsitykseesi itsestäsi oppijana? Kirjaa ylös erityisesti positiiviset ja negatiiviset kokemukset. Keskustelkaa pienryhmässä kokemuksistanne. Kirjatkaa muistiin, mitkä tekijät mielestänne edesauttavat oppimista ja mitkä haittaavat.

6 Oppimaan oppimisella tarkoitetaan:
Metakognitiivisten taitojen oppimista eli omaa tietoisuutta siitä, mitkä tiedot ja taidot ovat hyödyllisiä tai hyödyttömiä jonkin tehtävän suorittamisen tai asioiden ymmärtämisen kannalta tai tarpeellisia jonkin ongelman ratkaisemiseksi. Toisaalta, oppimaan oppiminen tarkoittaa sitä, että oppija oppii hyödyntämään oikeanlaisia oppimisstrategioita eri oppimistilanteissa ja siten pystyy saavuttamaan haluamansa tavoitteen helpommin.

7 Tehokas ja hyvä oppiminen
omakohtaista, aktiivista merkitysten rakentamista aiemmin opittuun perustuvaa, aiempaan tietoon rakentuvaa itseohjautuvaa ja ohjattua selkeät tavoitteet yhteistoiminnallista ja vuorovaikutukseen perustuvaa

8 Monta syytä oppia: Ihminen on homo ludens eli leikkivä ihminen. Uteliaisuus on yksi lajimme erityispiirteitä. Uteliaisuuden avulla ovat syntyneet suurin osa nykyisin jokapäiväisessä elämässämme mukana olevista innovaatioista. Uudet innovaatiot syntyvät ajattelemalla ja oppimalla. Aivojen suorituskyky on tavattoman suuri. Käytämme päivittäin aivojen kapasiteetista vain murto-osaa. Aivot eivät käyttämällä kulu, vaan ne puolestaan vahvistuvat. Ihminen pystyy oppimaan koko elämänsä ajan. Uusia asioita tulisi ottaa vastaan ennakkoluulottomasti, pohtia ja punnita asioita, ja muuttaa käsityksiämme arvion mukaan. Koko ihminen uudistuu uusien ajatusten myötä. Vanhat tutut rutiinit ovat turvallisia, mutta köyhdyttävät yleensä muuten elämää. "Aivot tarvitsevat myös monipuolista ravintoa; ei pelkkää tyhjää tietoa vaan kokemuksia, sivistystä ja kriittistä työtä. Toimettomuus ja liian helpot tehtävät aiheuttavat turhautumista ja samanlaista stressiä kuin liian uuvuttava työ, jossa yksilön suoritustaso ylittyy toistuvasti."

9

10

11 Opiskelutekniikat

12 Lukeminen Opiskeluun liittyy usein paljon lukemista. On tärkeää, että oma lukutekniikka on hyvä. Lukea voi monella eri tavalla. Joskus täytyy ymmärtää kaikki sanat, mutta usein riittää, että ymmärtää aiheen. Tekstin muistaa paremmin, kun alleviivaa tai tekee muistiinpanoja tärkeistä kohdista.

13 Ohjeita hyvään lukemiseen
Katso teksti ensin nopeasti läpi. Lue otsikot. Onko kuvia tai kaavioita? Mikä on tekstin aihe? Mitä jo tiedät tekstin aiheesta? Jos tekstissä on sisällysluettelo, tutustu siihen. Lue teksti kokonaan, mutta älä jää jumiin, jos et ymmärrä jotain. Alleviivaa vaikeat kohdat. Ei haittaa, jos et ymmärrä jokaista sanaa. Varmista niiden sanojen merkitys, jotka toistuvat tekstissä usein. Ne ovat varmasti tärkeitä sanoja. Varmista, että olet ymmärtänyt tekstin asian. Ulkoa opettelu ei auta oppimisessa! Ulkoa opittu tieto unohtuu helposti. Kerro tekstin asiat ääneen itsellesi tai jollekin toiselle. Näin varmistat, että olet ymmärtänyt.

14 Muistiinpanot ja referaatit
Muistiinpanoja voi tehdä luennosta, tekstistä tai tekemisestä. Kaikkea ei tarvitse kirjoittaa ylös, vain tärkeimmät asiat. Samalla pitää pystyä myös kuuntelemaan aktiivisesti. Muistiinpanojen avulla voi myöhemmin kerrata, mitä on oppinut. Muistiinpanot kannattaa kirjoittaa omilla sanoilla, ei suoraan kopioimalla. Ei tarvitse kirjoittaa kokonaisia lauseita. Käytä värejä ja alleviivauksia, jos se auttaa sinua muistamaan. Referaatti tarkoittaa tiivistelmää: omilla sanoilla kerrotaan tai kirjoitetaan lyhyesti, mitä luennolla tai tekstissä sanotaan.

15 Esimerkkejä muistiinpanoista

16 Miellekartta Miellekartta (käsitekartta, ajatuskartta, mind map) tarkoittaa piirrosta, jossa tärkeät tiedot on yhdistetty toisiinsa viivojen ja värien avulla. Keskelle paperia kirjoitetaan aihe. Sen ympärille kirjoitetaan aiheeseen liittyviä sanoja, jotka yhdistetään toisiinsa. Voi myös piirtää kuvia. Miellekartta auttaa näkemään, miten asiat ovat yhteydessä toisiinsa.

17 Esimerkki miellekartasta
Aihe (appelsiini) keskellä Sen ympärillä aiheeseen liittyviä asioita (millainen, mitä siitä tehdään, terveellistä…) Näistä vielä lisätietoa (kuitua, c- vitamiinia, vähän kaloreita…) Huonot asiat merkitty Eri aiheet eri väreillä

18 Mallioppiminen Mallioppiminen tarkoittaa, että katsoo, kun toinen ihminen tekee jotakin ja tekee itse saman perässä. Lapset oppivat suuren osan taidoista ja käyttäytymisestä mallin mukaan tekemällä. Toimii erityisesti käsillä ja koko keholla tekemisessä, esimerkiksi käsityöt ja tanssi. Toimii myös sosiaalisissa tilanteissa: jos et tiedä, miten on sopivaa käyttäytyä, tee niin kuin muut tekevät.

19 Keskustelu ja opettaminen
Toisen ihmisen kanssa keskustelu auttaa ymmärtämään opiskeltavan asian kokonaisuuden. Voit kysyä itsellesi epäselviä asioita ja saada uusia näkökulmia aiheeseen. Asian opettaminen toiselle auttaa myös itse ymmärtämään paremmin.

20 Itsearviointi Mitä osaan? Missä olen hyvä? Mitä en vielä osaa? Mikä on minulle helppoa, mikä vaikeaa? Miten opiskelen ja harjoittelen erilaisia asioita? Millaisissa tilanteissa opin parhaiten? Mitkä ovat tavoitteeni opiskelussa? = Mitä haluan oppia, milloin? Mitä minun täytyy osata, että selviän tehtävästä / kurssista / työstä? Mitä haluan oppia tänään? Mitä haluan osata viikon päästä? Mitä haluan osata vuoden päästä?

21 Lähteet: Novak & Govin: Opi oppimaan
Vakkuri, K: Opi tehokkaammin - Opi oppimaan. Jyväskylän yliopisto: Koppa


Lataa ppt "Oppimaan oppiminen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google