Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Avoin tutkimusdata -tilaisuus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Avoin tutkimusdata -tilaisuus"— Esityksen transkriptio:

1 Avoin tutkimusdata -tilaisuus
Aineistonhallintasuunnitelma – miksi ja miten? – informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka Avoin tutkimusdata -tilaisuus

2 Mikä on aineistonhallintasuunnitelma?
Aineistonhallintasuunnitelma = datanhallintasuunnitelma = Data management plan = DMP Lyhyt tutkimuksen alussa tehtävä suunnitelma, jossa kuvataan koko datan elinkaari. Suunnitelmasta käy ilmi esimerkiksi: Miten data luodaan? Miten se dokumentoidaan? Kuka pääsee muokkaamaan sitä? Missä sitä säilytetään? Kuka huolehtii datan muokkaamisesta jatkokäyttöä varten? Aineiston käyttöoikeuksiin liittyvät asiat Tullaanko (ja miten) data avaamaan ja jakamaan muille?

3 Oman organisaation näkökulmasta tutkimusdata tarvitsee suunnitelman, jotta
DMP-käytännöt vakiintuvat ja tutkijat sitoutuvat niihin. kaikki tutkimuksen tuen tarjoamat palvelut tulevat tutuiksi. tieto tutkimusorganisaatioissa tehtävästä tutkimuksesta ja kerätyistä materiaaleista saadaan kerättyä yhteen organisoidummin. varmistetaan, että organisaatiossa tuotettu tutkimus on tehty hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla.

4 Tutkimusprojektin näkökulmasta tutkimusdata tarvitsee suunnitelman, jotta
datan käyttö on jouhevaa tutkimuksen aikana. varmistetaan datan dokumentaation laatu. voidaan varautua datan säilyttämisen ja käsittelyn vaatimiin kustannuksiin. varmistetaan datan eettinen ja turvallinen käyttö. tiedetään, kuka saa / voi käyttää dataa. tiedetään, kenellä on oikeus hävittää data. osataan varautua datan avaamiseen.

5 Tutkijan näkökulmasta tutkimusdata tarvitsee suunnitelman, jotta
voidaan tehdä perusteltuja päätöksiä sekä sitä kautta ennakoida ja välttyä ongelmilta. vältytään tuplilta, datahävikiltä ja tietoturvaongelmilta. menetelmiä voidaan kehittää johdonmukaisesti heti projektin tai tutkimuksen alkuvaiheista lähtien. varmistetaan datan tarkkuus, valmius, luotettavuus ja varmuus. säästetään aikaa ja voimavaroja varsinaiseen tutkimustyöhön.

6 Rahoituksen haun näkökulmasta suunnitelmalla osoitetaan, että
datan käyttö on jouhevaa tutkimuksen aikana. tunnetaan olemassa olevat tutkimusdatat => ei olla tekemässä päällekkäistä työtä. omaa aikaisempaa dataa voidaan hyödyntää => tutkimuksen potentiaali suhteessa kilpailijoihin on hyvä. syntyvästä tutkimusdatasta osataan pitää huolta => syntynyt data voidaan varmasti hyödyntää, eikä se häviä tai ole luku- tai käyttökelvotonta. käytettävän datan omistajuus on selvä => datan käyttö on mahdollista. syntynyt data hyödyttää myös muita => data voidaan jakaa, mikä parantaa tutkimuksen vaikuttavuutta ja synnyttää tutkimus- tai yritysyhteistyötä.

7 Hyödyllistä lisätietoa aiheeseen liittyen, mm.
Turun yliopiston Tutkimusdata-guide: FSD Aineistonhallinnan käsikirja: Digital Curation Centre:

8

9 Mikä Tuuli on? tutkijoille kehitetty palvelu, joka helpottaa aineistojen hallintaa ja avaamista sekä vastaamista tutkimusrahoittajien vaatimuksiin. Tuuli (DMPTuuli) auttaa aineistohallintasuunnitelman kirjoittamisessa DMPTuulista vastaa OKM:n kansallinen Tuuli-projekti, jossa ollut mukana lähes 20 eri organisaatiota tekninen alusta on DMPOnline (Digital Curation Center, DCC) maksuton, mutta vaatii rekisteröitymisen palvelun osoite:

10 Rekisteröidy käyttäjäksi (Sign up)

11 Suunnitelman luominen (Create) Valitse yleinen suunnitelma (generic DMP) TAI Valitse rahoittaja Valitse organisaatio Valitse lisäohjeistus

12 Suunnitelman kirjoittaminen (Write) Täytä lomake Esimerkkivastaus tekstilaatikon Yläpuolella Ohjeet oikealla (Guidance) Kommentointi (Share note)

13 Suunnitelman jakaminen (Share) Tee yhdessä Co-owner= täydet oikeudet eli kirjoita ja jaa oikeuksia Edit=muokkaus- ja kirjoittamisoikeus Read only = luku- ja kommentointioikeus

14 Suunnitelman exportointi (Export) Suunnitelman saa ulos eri muodoissa Liitä osaksi tutkimus- suunnitelmaa tai rahoitushakua

15 Ota yhteyttä: openutu@utu.fi
Kysymyksiä? Ota yhteyttä:


Lataa ppt "Avoin tutkimusdata -tilaisuus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google