Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VALIDOINTI JA RINNASTAMINEN ELI TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VALIDOINTI JA RINNASTAMINEN ELI TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN"— Esityksen transkriptio:

1 VALIDOINTI JA RINNASTAMINEN ELI TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN
Maija-Leena Pusa

2 RINNASTAMINEN - Hakeminen
Lähetä hakulomake + liitteet OPETUSHALLITUKSELLE. Liitteet, joita tarvitset, voit lukea hakulomakkeessa. Hakemus on sivulla Opetushallitus lähettää hakijalle sähköpostitse tiedon hakemuksen vastaanottamisesta 1 kk:n aikana. Joskus hakijan täytyy kirjoittaa lisää tai lähettää lisää dokumentteja Opetushallitukselle. Tavallisesti päätös kestää n kuukautta. Opetushallitus tarkistaa, ovatko kaikki tiedot oikein. Päätös lähetetään postitse hakijalle tai hänen yhteyshenkilölleen Suomessa. Lasku lähetetään erikseen samaan osoitteeseen.

3 Maksut Tutkintojen tunnustamishakemusten maksut:
■Päätös korkeakoulututkinnon tason rinnastamisesta 213 € ■Päätös korkeakouluopintojen rinnastamisesta tiettyyn tutkintoon tai tiettyihin opintoihin 340 €* ■Päätös ammattipätevyyden tunnustamisesta 340 €* ■Lopullinen päätös ammattipätevyyden tunnustamisesta tai korkeakouluopintojen rinnastamisesta 40 € *Hintaan sisältyy mahdollinen lisäpäätös korkeakoulututkinnon tason rinnastamisesta.

4 Milloin kannattaa hakea rinnastamista eli tutkinnon tunnustamista
Tutkintojen tunnustaminen tarkoittaa Suomen viranomaisten päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden ulkomainen tutkinto antaa työhön tai jatko-opintoihin (esim. yliopistossa) Suomessa. Jos haet julkisen sektorin työhön (esim. Suomen valtion tai kunnan/kaupungin tehtävään tai virkaan), jonka kelpoisuusvaatimuksena on vähintään kolmivuotinen korkea-asteen tutkinto. Perusedellytys tutkinnon tunnustamiselle on, että oppilaitos ja sen myöntämä tutkinto kuuluvat maan viralliseen koulutusjärjestelmään. Esimerkiksi toisessa EU-maassa ihmisen, joka on opiskellut opettajaksi, tutkinnon tunnustamisesta vastaa Opetushallitus. Opetushallituksessa jokainen hakemus käsitellään erikseen ja päätös on maksullinen.

5 Ammatinharjoittamisoikeus = saat tehdä tätä työtä Suomessa
Jos haluat työskennellä tietyissä ammateissa Suomessa, tarvitset viranomaisen luvan (lupa). Ammatin­harjoittamisoikeuden tarvitsevat ESIMERKIKSI terveydenhuollon ammatinharjoittajat, eläinlääkärit, tilintarkastajat, asianajajat ja merenkulun ammatinharjoittajat. Lupia ulkomailla ammattiin opiskelleille, jotka haluavat harjoittaa ammattiaan Suomessa myöntävät: • Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto eli VALVIRA (terveydenhuollon ammattihenkilöt) • Suomen asianajajaliitto (asianajajat) • Elintarviketurvallisuusvirasto (eläinlääkärit) • Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI (merenkulun ammattilaiset, esim. merikapteenit)

6 OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN = VALIDOINTI
AMMATTIKOULUSSA (NUORET JA AIKUISET) KORKEAKOULUSSA (AMMATTIKORKEAKOULUT JA YLIOPISTOT) OPETTAJA TAI OHJAAJA KATSOO SINUN PAPERIT JA HAASTATTELEE SINUA TAI PYYTÄÄ SINUA TEKEMÄÄN TEHTÄVIÄ TAI JOTAKIN TYÖTÄ ja päättää, pitääkö sinun opiskella kaikki asiat tai osaatko jotakin niin hyvin, että sinun ei tarvitse opiskella tätä asiaa enää uudestaan TÄMÄN JÄLKEEN OPETTAJA TEKEE SINULLE OMAN OHJELMAN, JONKA MUKAAN sinun pitää opiskella. Jos osaat jo jotakin hyvin, sinun ei tarvitse opiskella tätä asiaa enää. Jos se on uusi ammatti, jota et osaa, sinun pitää opiskella kaikki asiat JOSKUS joku osaa kaikki asiat niin hyvin, että hän voi mennä suoraan testiin eli tutkintotilaisuuteen (siellä on 3 ihmistä: opettaja, työkaveri ja työpaikan esimies (=pomo) ja he arvioivat (katsovat, mitä sinä osaat) Sen jälkeen, kun osaaminen on arvioitu (ennen koulutusta ja koulutuksen aikana opitut asiat), voi saada tutkintotodistuksen.

7 MITÄ OSAAMISTA TUNNISTETAAN?
INFORMAALI OSAAMINEN Mitä olet oppinut työssä tai harrastuksissa FORMAALI OSAAMINEN Mitä olet oppinut ammattikoulussa tai korkeakoulussa (sinulla on tutkintotodistus eli diplomi tai sertifikaatti) NON-FORMAALI OSAAMINEN Mitä olet oppinut jollakin lyhyellä kurssilla (esim. kansalaisopistossa ATK tai kielet)

8 OPM:n työryhmämuisto 2007:4
KÄSITTEISTÖÄ OPM:n työryhmämuisto 2007:4 FORMAALI OPPIMINEN: tapahtuu tavallisesti oppilaitoksissa, on järjestelmällistä oppimistavoitteiden, käytetyn ajan ja tuen osalta, opiskelija saa todistuksen, on oppimisen näkökulmasta tarkoituksellista EPÄVIRALLINEN OPPIMINEN: on järjestelmällistä oppimistavoitteiden, käytetyn ajan ja tuen osalta; oppimisen näkökulmasta tarkoituksellista. Esim. vapaa sivistystyö, työpaikkakoulutus. ARKIOPPIMINEN: oppiminen päivittäisissä työhön, perheeseen tai vapaa-aikaan liittyvissä toimissa; ei ole järjestelmällistä oppimistavoitteiden, käytetyn ajan tai tuen osalta, ei todistusta

9 Maahanmuuttajan osaamisen yhteensovittaminen
MAAHANMUUTTAJAN OSAAMISVARANTO: TYÖKOKEMUS KOULUTUS LÄHTÖMAAN KULTTUURI- OSAAMINEN KIELITAITO SUOMALAISEN TYÖELÄMÄN AMMATTITAITO- JA OSAAMISVAATIMUKSET TOIMINTAKULTTUURIN HALLINTA

10 Maahanmuuttajan ammatillisen osaamisen kulmakivet
Eri ammateissa lähtötasovaatimukset vaihtelevat Miten lähtömaassa hankittu osaaminen tunnistetaan ja arvioidaan ? Hankittu ammatillinen perusosaaminen Suomen kielen taito Sosiaalinen ja kulttuuriosaaminen Kehittyy vuorovaikutuksessa suomalaisten kanssa, työyhteisön merkitys suuri


Lataa ppt "VALIDOINTI JA RINNASTAMINEN ELI TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google