Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela"— Esityksen transkriptio:

1 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela 6.2.2017
Eviran ruoka-apuohje Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela

2 Taustaa Ruoka-apuohjeeseen on koottu lainsäädännöstä ruoka-avun antamiseen vaikuttavia määräyksiä Kokemuksena on toistaiseksi, että ohje on toiminut kohtuullisen hyvin Ohje on saatu käyttöön toukokuussa 2013 ja nyt on ensimmäinen päivitys tekeillä Ruoka-apuun on saatu monipuolisempi lajitelma erilaisia elintarvikkeita Ohjeen yhtenä tavoitteena on ollut vähentää ruokahävikkiä

3 Ruoka-apuohje Ruoka-apuun annettavien elintarvikkeiden tulee olla turvallisia Katkeamaton kylmä- tai kuumaketju ja/tai nopea toiminta Ruoka-avun luovuttaminen suoraan kuluttajille tai hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta on sallittua missä tahansa elintarviketuotantoketjun vaiheessa Ruoka-aputoiminnassa on käytettävissä joitain sellaisia helpotuksia, joita ei hyväksytä kaupallisessa toiminnassa Tavoitteena on joustava toiminta, jonka avulla saadaan ruoka-avun luovuttaminen todella toimimaan ilman turvallisuusriskiä

4 Ruoka-apua tarjoilupaikasta
Elintarvikehuoneistoasetus 1367/2011 rajoittaa ainakin toistaiseksi tarjolla pidetyn ruuan hyödyntämistä Tarjolla voi pitää 4 tuntia, jos kuuman ruuan lämpötila ei pysy vähintään 60-asteisena Jos pysyy, aikarajaa ei ole Mutta vain 60-asteisena säilynyttä voi luovuttaa suoraan linjastosta kuumana tai jäähdytyksen jälkeen Jäähdytys 60 asteesta 6 asteeseen 4 tunnissa Kylmänä tarjolla pito Ei aikarajaa, jos säilyy 6 asteessa 4 tuntia, saa lämmetä 12 asteeseen Voi antaa ruoka-apuun, mielellään välittömästi

5 Ruoka-apua tarjoilupaikasta
Jos tarjolla ollut ruoka lähtee linjastosta kuumana  oltava joku kumppani, joka pystyy hyödyntämään ruuan joko tarjoilulla tai jakamalla välittömästi, vaihtoehtoisesti henkilökunnalle Jäähdytettynä annettava eteenpäin viimeistään seuraavana päivänä Keittiössä tai annostelulinjastossa ollut ruoka vapaasti päätettävissä miten sen käyttää Jäähdytyksen on tapahduttava 60 asteesta 6 asteeseen 4 tunnissa Voi jäädyttää tulevaa käyttöä varten, säilytysaika pakasteessa korkeintaan 2 kk, jos ei esittää muuta säilyvyysaikaa Jos käytetään keittiössä tuoreena uudelleen, tulee vähintäänkin arvioida säilyvyys, minkä ajan sisään käytetään

6 Raaka-aineiden päiväykset
Elintarvikepakkausten kaksi erilaista päiväystyyppiä Parasta ennen on joustava Viimeinen käyttöpäivä tai käyttöajankohta tiukka  säilyvyyttä ei ole parannettu kuumentamalla tai säilöntäaineilla

7 Hävikin estoa muuten kuin ruoka-apuun luovuttamalla
Asiakkaiden mukaan myyminen sallittua Tarjolla ollutta voi myydä suoraan linjastosta ja vain, jos se on säilynyt yli 60-asteisena tai ollut tarjolla alle 4 tuntia Annosten myynti sallittua keittiöstä tai annostelulinjastosta Miten ResQ tai Lunchie toimii? Tilaus sovelluksen kautta ok Kuljetetaanko kuumana vai jäähdytettynä? Kaupallista toimintaa – kuuma 60-asteisena – jäähdytetty korkeintaan 6-asteisena

8 Pääasialliset ongelmat, jotka aiheuttavat ruokamyrkytysepidemioita
Jossain valmistuksen vaiheessa kuumennus ei ole ollut riittävä Yleensä viimeinen kuumennus ratkaisee, mutta valitettavasti ei kaikkia ongelmia Kuuman ruuan jäähdytys on ollut liian hidas Elintarvikehuoneistoasetuksen vaatimus 60 asteesta 6 asteeseen perustuu tieteelliseen näyttöön Ruuan kylmäsäilytys tapahtuu liian lämpimässä Raja 6 astetta

9 Ruoka-apuohje EU-tasolla alan ohjeistusta: Komissiolta on tulossa oma ohjeistus, ei julkaistu vielä

10 Kiitos!


Lataa ppt "Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google