Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yleistä Kilpailukategoriat

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yleistä Kilpailukategoriat"— Esityksen transkriptio:

1 Yleistä Kilpailukategoriat
Suomessa vikellyksessä kilpaillaan seuraavissa kilpailukategoriaoissa: - Suomen mestaruuskilpailut - 3-5-tason kilpailut - 2-tason kilpailut - 1-tason kilpailut 1-5-tason kilpailut voidaan käydä yhdessä tai kahdessa kierroksessa. Tervehtiminen - Jokaisen vikeltäjän on kaikissa luokissa tervehdittävä kilpailujen puheenjohtajatuomaria (tuomari A) ennen ja jälkeen suorituksen. Tervehdyksen väliin jättäminen voi johtaa eliminointiin. - Tuomari A:n on huomioitava tervehdys. - Sisääntulon, poistumisen ja tervehdyksen luonne on jokaisen joukkueen/vikeltäjän päätettävissä. Liiallinen teatraalisuus on kielletty. - Sisääntulossa ja poistumisessa voidaan käyttää musiikkia, ellei tuomaristo sitä kiellä (yksinvikellys). - Areenalta poistuttua hevosen sivuohjat tulee heti irrottaa Tuomaristo Vikellyskilpailuissa tuomaristoon kuuluu aina vähintään kaksi tuomaria (tai yksi tuomari ja yksi tuomarikokelas, poikkeuksena 1-tason kilpailut joissa voi olla vain yksi tuomari). Kilpailuareena Kilpailuareenan tulee olla vähintään 20 x 25 m ja pohjan pitää olla pehmeä ja joustava. Jos kilpailut pidetään sisätiloissa, maneesin tulee olla vähintään 5 m korkea. Verryttelyareena on pakollinen ja sen tulee olla olosuhteiltaan kilpailuareenaa vastaava. Tuomaripöydän/pöytien tulee olla vähintään 11 m:n (mielellään jopa m:n) päässä kilpailuympyrän keskipisteestä. Yleisön tulee olla riittävän kaukana tuomareista. On suositeltavaa sijoittaa tuomaripöydät korokkeelle.

2 Vikeltäjä 1. Ikäraja Vikeltäjä voi osallistua joukkue- pari-, ja yksinvikellys-kilpailuihin siitä vuodesta lähtien kun hän täyttää seitsemän vuotta. 2. Osallistumisoikeus Vikeltäjä voi osallistua sekä joukkue-, pari-, että yksinvikellykseen samoissa kilpailuissa, vaikka luokat käytäisiin samana päivänä, kuitenkin vain yhdellä tasolla (A, B tai C) tietyssä luokassa. (Esim. A yksinvikellyksessä starttaava ei voi samassa kilpailussa startata yksinvikeltäjänä B tai C helpotetussa luokassa) Yksinvikeltäjä voi kilpailla samassa kilpailuissa usealla eri hevosella. Kuitenkin Suomen mestaruuskilpailuissa toiselle kierrokselle kukin yksinvikeltäjä saa osallistua vain yhdellä hevosella. 3. Kilpailulupa Vikeltäjät tarvitsevat SRL:n yleisten sääntöjen §13 ja §15 mukaiset luvat. 4. Kilpailuasu - Joukkuekilpailussa joukkueella on oltava yhtenäinen asu. - Vikellyspuvun tulee olla tarkoitukseen sopiva, urheilullinen voimisteluasu, joka ei estä vikeltäjän liikkumista ja joka ei vaaranna vikeltäjän tai hevosen turvallisuutta. - Puku ei saa antaa alastonta vaikutelmaa. - Vikellyspuvun tulee olla ihonmyötäinen ja mahdolliset koristeet tulee olla kiinnitetty vikeltäjän pukuun koko suorituksen aikana. Asusteet ja koristeet kuten esim. vyöt, naamiot, korut, hatut, viitat ja kepit ovat kiellettyjä kilpailuareenalla. - Ainoastaan pehmeäpohjaiset tossut ovat sallittuja. - Housut tulee olla kiinnitettyinä jalkoihin ja hameet tulee pitää legginsien tai trikoiden päällä. - Yksinvikeltäjä pitää esityksensä aikana oikeassa käsivarressaan tai oikeassa jalassaan kilpailujen järjestäjien antamaa numeroa. - Jokaisella joukkuevikeltäjällä on oltava selässään, oikeassa käsivarressaan tai oikeassa jalassa selkeä cm korkea numero (numerot 1 – 6). - Juoksuttajan asun tulisi sopia yhteen joukkueen pukujen kanssa. -Palkintojenjakotilaisuus on juhlallinen. Palkintojen-jakoon joukkuevikeltäjät tulevat yhtenäisessä, siistissä asussa ja yksinvikeltäjät siistissä asussa; myös kilpailuasu ja tossut käyvät. - Helpotetuissa luokissa voi vikeltäjien kilpailuasu olla muu kuin voimisteluasu; esim. trikoot ja T-paita. Kuitenkin joukkueella tulee olla yhtenäinen asu.

3 Hevonen - Vikellyshevosten ja -ponien tulee olla vähintään 7 vuoden ikäisiä. Hevoset ja ponit kilpailevat vikellyksessä samassa luokassa. - Kilpailijat voivat osallistua kilpailuun lainahevosilla. - Joukkuevikellyksessä perusliikkeet ja vapaaohjelma ja yksinvikellyksessä perusliikkeet, tekninen ohjelma (ainoastaan A-YV-seniori-luokassa) ja vapaaohjelma on suoritettava samalla hevosella, jota juoksuttaa sama juoksuttaja. Kun kilpailu on alkanut, hevosta ei voi vaihtaa. - Yhden kilpailupäivän aikana hevonen voi kilpailla laukassa maksimissaan 15 minuuttia, käynnissä rajoituksetta. Hevosen varusteet ovat seuraavat: - nivelkuolainsuitsitus (kumitutit sallitaan) - kaksi kiinteää sivuohjaa - vikellysvyö, jonka alla vaahtomuovi ja vikellyspatja. Geelipatjat ovat sallittuja. - juoksutusliina ja -piiska Pintelit/suojat, korvatulpat ja huput sallitaan. Muut apu-ohjat kuin sivuohjat ovat kiellettyjä. Juoksutusliina on kiinnitettävä suoraan sisäkuolain-renkaaseen tai juoksutuskapsoniin. Vikellyspatjan koko: - maks. 80 cm vikellysvyön takareunasta selkään - maks. 30 cm vikellysvyön etureunasta kaulalle - maks. 90 cm leveä. Tarkistusmittauksessa patjan leveys ei saa ylittää sallittua leveyttä enempää kuin 3 cm (eli yhteismitta max 93 cm) - maks. 3 cm paksu, päällinen mukaan lukien - maks. kokonaispituus 1,10 m Muiden kuin yllämainittujen varusteiden käyttö tai niiden väärä kiinnittäminen johtaa karsiutumiseen. Puheenjohtajatuomarilla ja stewardilla on oikeus tarkistaa hevosen varusteet milloin tahansa kilpailujen aikana. Perusliikkeissä, teknisessä ohjelmassa ja vapaa-ohjelmassa saa käyttää eri vikellysvyötä ja/tai -patjaa Verryttelyssä saa käyttää muita apuohjia kuin sivuohjia. Hevosta saa myös verrytellä ratsain. Sivu- ja apuohjat irrotetaan aika ajoin jotta hevonen saa liikuttaa päätä ja kaulaa vapaasti.

4 Vikellyksen lajit Joukkuevikellys
- A-tason joukkue koostuu juoksuttajasta, hevosesta ja 6 vikeltäjästä. Naiset ja miehet voivat kilpailla samassa joukkueessa. Joukkue suorittaa laukassa perusliikkeet,joiden enimmäisaika on 6 minuuttia. Joukkue esittää laukassa myös vapaaohjelman,joka saa kestää 4 minuuttia - B-tason joukkue koostuu juoksuttajasta, hevosesta ja 4-7 vikeltäjästä. Joukkue suorittaa laukassa helpotetut perusliikkeet, joiden enimmäisaika on 1 minuutti/vikeltäjä, vapaaohjelman enimmäisaika on 30 sukuntia/vikeltäjä. - C-tason joukkue koostuu juoksuttajasta, hevosesta ja 4-7 vikeltäjästä. Perusliikkeet ja vapaaohjelma suoritetaan käynnissä. Vapaaohjelman enimmäisaika on 30 sekuntia/vikeltäjä. Perusliikkeissä ei ole ajanottoa. Yksinvikellys - Yksinvikellyksessä kilpaileva yksikkö koostuu vikeltäjästä, hevosesta ja juoksuttajasta. - A- tasolla seniorit suorittavat laukassa vapaaohjelman (kesto 1 minuutti), perusliikkeet (ei ajanottoa) ja teknisenohjelman (kesto 1 minuutti). - A-tasolla juniorit suorittavat laukassa perusliikkeet (ei ajanottoa) ja vapaaohjelman (kesto 1 minuutti) - B-tasolla vikeltäjä suorittaa laukassa helpotetut perusliikkeet (ei ajanottoa) ja vapaaohjelman ( kesto 1 minuutti) - C-tasolla vikeltäjä suorittää käynnissä 1 minuutin vapaaohjelman. Parivikellys - Parivikellyksessä kilpaileva yksikkö koostuu kahdesta vikeltäjästä, hevosesta ja juoksuttajasta. - A-tason parivikellyksessä vikeltäjät suorittavat 2 minuutin vapaaohjelman laukassa. - B-tasolla vikeltäjät suorittavat laukassa helpotetut perusliikkeet (ei ajanottoa) ja 2 minuutin vapaohjelman. - C-tasolla vikeltäjät suorittavat käynnissä 2 minuutin vapaaohjelman.

5 Ajanotto/kello/merkinanto
- Kun tuomari soittaa kelloa areenalle saapumisen merkiksi, on vikeltäjän/vikeltäjien ja juoksuttajan 30 sekunnin sisällä suoritettava tervehdys. - Ennen suorituksen alkua hevosen on ravattava liinassa ympyrällä ja odotettava laukkalupaa. Ohjelma aloitetaan viimeistään 30 sekuntia siitä, kun tuomari on soittanut kelloa ja täten antanut laukkaluvan. - Ajanotto alkaa siitä hetkestä jolloin (ensimmäinen) vikeltäjä koskee kahvoja, patjaa tai hevosta ja päättyy kun enimmäisaika on kulunut. - Puheenjohtajatuomarilla on kello, jolla hän antaa signaaleja kilpailijoille. Kelloa käytetään seuraavissa tilanteissa: - ilmoitetaan, että kilpailijat voivat saapua areenalle - ilmoitetaan vikeltäjille, että he voivat aloittaa ohjelman suorittamisen. Yksinvikeltäjät, jotka vikeltävät samalla hevosella suorittavat perusliikkeet välittömästi toistensa jälkeen. Kelloa ei soiteta suoritusten välissä. - ilmoitetaan enimmäisajan päättymisestä - ilmoitetaan, että ajanotto on keskeytetty putoamisen vuoksi; vikeltäjä ei pysty jatkamaan suoritustaan välittömästi tai palaamaan jonoon. Suoritusta on jatkettava 30 sekunnin sisällä kellonsoitosta. - ilmoitetaan suorituksen keskeyttämisestä hevosen ontuessa tai jos hevonen ei ole juoksuttajan hallinnassa tai jos hevonen on vaaraksi vikeltäjille. - keskeytetään vikeltäjien suoritus odottamattomassa tilanteessa, joka vaatii välitöntä huomiota esim. vikellysvyön liukuessa sivuun. - ajanotto jatkuu siitä hetkestä, kun vikeltäjä koskee kahvoihin, patjaan tai hevoseen. - epäselvissä tilanteissa tuomari A ja/tai juoksuttaja/ vikeltäjä voivat kommunikoida.

6 Vikeltäjien luvat Vikeltäjien luva
Vikellyksessä kilpaillaan kolmen tasoisissa luokissa: A, B ja C. Näitä voidaan järjestää 1-5 tason kilpailuissa. Yleiset kilpailutasot: 1-5- tasot Vikellyksen luokkatasot: A luokkataso on laukkaluokka B luokkataso on helpotettu laukkaluokka C luokkataso on käyntiluokka Tarvittavat kilpailuluvat ja sääntökoe: 1-tason kilpailuissa voi kilpailla E- ja D-luvalla kaikkia luokkia 2-tason kilpailuissa voi kilpailla D-luvalla (entinen aluekilpailulupa) kaikkia luokkia. 3-tason kilpailuissa C- ja B-luokissa D-luvalla, A-luokissa B-luvilla. B-luvalla voi kilpailla kaikilla kilpailutasoilla kaiken tasoisissa luokissa. Lupien myöntämisestä vastaavat seurat. Saadakseen luvan ensimmäistä kertaa, kilpailijan on osallistuttava sääntökoulutukseen. Sääntökoulutuksen voi pitää esimerkiksi lajin valmentaja/ohjaaja, joka hallitsee säännöt. Vikeltäjiltä ei vaadita 1-tason kilpailukokemusta ennen kilpailuluvan hankkimista. Vikellyksessä vikeltäjän kvaalit ohjaavat tasolta toiselle siirtymistä. Vikellyksen sääntökoulutusmateriaali löytyy SRL:n nettisivuilta sääntömateriaaleista. Juoksuttaja Suomessa kilpailtaessa juoksuttaja ei tarvitse kilpailulupaa, mutta SRL:n jäsenseuran jäsenyys tulee olla. Juoksuttaja tarvitsee juoksuttajanumeron KIPAa varten, jotta ilmoittautuva vikeltäjä saa ilmoitettua hevoselle juoksuttajan. Juoksuttajanumeron saa ottamalla vikellyskomiteaan yhteyttä. Mikäli juoksuttaja aikoo juoksuttaa kansainvälisissä kilpailuissa, tai esim. Ruotsin kansallisissa, hänellä tulee olla B -lupa. Vikellyksen aluevalmennus Vikellyksessä järjestetään aluevalmennusta osalla alueista. Aluevalmennus on suunnattu vikeltäjille, jotka tähtäävät kilpailemaan C- ja B-tasoilla. Aluevalmennuksiin ilmoittaudutaan ja maksetaan KIPAn kautta. KIPAan kirjautuminen vaatii voimassaolevan kilpailuluvan. Mikäli aluevalmennukseen hyväksytyllä vikeltäjällä ei vielä ole kilpailulupaa, hän voi hankkia osoitteesta maksuttoman E-luvan. Kilpailulupa ja hevosen vuosimaksu tulee hankkia hyvissä ajoin (noin kaksi viikkoa) ennen kilpailun/valmennuksen viimeistä ilmoittautumispäivää, jotta lupa ehtii kirjautua KIPAan maksetuksi.


Lataa ppt "Yleistä Kilpailukategoriat"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google