Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työsuhteen päättyminen Onko siihen laillinen peruste?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työsuhteen päättyminen Onko siihen laillinen peruste?"— Esityksen transkriptio:

1

2 Työsuhteen päättyminen Onko siihen laillinen peruste?
Oulun yliopisto Annika Lindholm

3 Irtisanomisen oikeudellinen perusta
Työnantajan noudattamista irtisanomisperusteista säädetään työsopimuslain (55/2001, TSL) 7 luvussa Mahdollisia sekä henkilöön liittyvä irtisanominen että tuotannollistaloudellinen irtisanominen Työnantajan toteuttama irtisanominen edellyttää aina asiallista ja painavaa syytä (TSL 7:1§)

4 Irtisanomisen oikeudellinen perusta
Työsopimuslaki tuntee myös työsopimuksen ”totaalista” päättämistä lievempiä toimenpiteitä: Lomautus (TSL 5 luku) Osa-aikaistaminen (TSL 7:11§)

5 Tuta-irtisanomisen perusteet
Työsopimuslaki 7 luku 3 § Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Työsopimusta ei kuitenkaan saa irtisanoa, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin [ 7 luvun] 4 §:ssä säädetyllä tavalla. Perustetta irtisanomiseen ei ole ainakaan silloin, kun 1) työnantaja on joko ennen irtisanomista tai sen jälkeen ottanut uuden työntekijän samankaltaisiin tehtäviin, vaikka hänen toimintaedellytyksensä eivät ole vastaavana aikana muuttuneet; tai 2) töiden uudelleenjärjestelystä ei ole aiheutunut työn tosiasiallista vähentymistä

6 Työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuus
Työsopimuslaki 7 luku 4 § Työntekijälle on tarjottava ensisijaisesti hänen työsopimuksensa mukaista työtä vastaavaa työtä. Jos tällaista työtä ei ole, työntekijälle on tarjottava muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan vastaavaa työtä.

7 Työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuus
TT: Työtuomioistuin toteaa, että työnantajan työn tarjoamisvelvollisuus kohdistuu ensisijaisesti työsopimuksen mukaista työtä vastaavaan työhön. Kun tällaista työtä ei ole, laajempi toissijainen velvoite on sidottu työntekijän ammattitaitoon ja kokemukseen. Kun A on aiemmin työskennellyt tuotannon työntekijätehtävissä, linjakokoonpanossa, A:n kokemus ja ammattitaito näissä tehtävissä olivat työnantajan tiedossa. Edelleen työtuomioistuin toteaa työsopimuslain asettavan työnantajalle velvollisuuden selvittää työntekijän käytettävyys tarjolla oleviin töihin. Työnantajan, toimitusjohtaja C:n mukaan, yhteistoimintaneuvottelujen aikana suorittama yleisluontoinen ilmoitus työntekijöiden mahdollisuudesta ilmoittaa kiinnostuksensa tuotannon työntekijätehtäviin, ei täytä lain vaatimuksia. Työnantaja on työsopimuksen lojaliteettivelvoitteen sekä työsopimuslain 9 luvun 3 §:n 1 momentin säännöksen perusteella oma-aloitteisesti selvitettävä työntekijälle tarjottavissa olevat työt sekä hänen suoriutumisensa näistä töistä. Työtuomioistuin katsoo, että työnantaja on menetellyt irtisanomissuojasopimuksen vastaisesti laiminlyödessään A:n uudelleensijoitusvelvollisuuden.

8 Työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuus
TSL 7:4§ 2 mom.: Työnantajan on järjestettävä työntekijälle sellaista uusien tehtävien edellyttämää koulutusta, jota voidaan molempien sopijapuolten kannalta pitää tarkoituksenmukaisena ja kohtuullisena. Lähtökohtana molempien osapuolten etujen yhteensovitus kohtuuden mukaan. Arvioidaan kussakin yksittäistapauksessa kokonaisharkinnalla. TA:n kannalta arviointiin vaikuttavat mm. TA:n koko, maksukyky, kannattavuus ja tulevaisuuden näkymät sekä töiden kiireellisyys ja TT:n kannalta esim. työsuhteen pituus ja monipuolisuus. Täydennys-, jatko- tai uudelleenkoulutus TA ei ole velvollinen järjestämään useita kuukausia kestävää koulutusta uusiin tehtäviin (KKO 1994:17)

9 Työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuus
KKO:1995:42: Yhtiö ei ollut näyttänyt, että teollisuussähkö- ja elektroniikka-asentajan koulutuksen ja yli 10 vuoden työkokemuksen omannut työntekijä olisi tarvinnut kylmäkoneasentajan työhön sellaista lisäkoulutusta, jota työnantaja ei kohtuudella olisi ollut velvollinen järjestämään. Tämän vuoksi irtisanomiseen ei ollut laillista perustetta. TT: : Esitetyn selvityksen mukaan irtisanottujen työntekijöiden kouluttaminen robottihitsaustyöhön olisi vaatinut ilmeisesti ainakin muutaman kuukauden ja kouluttaminen cnc-koneistustyöhön vähintään puoli vuotta. Huomioon ottaen yhtiön taloudellinen tilanne ja olosuhteet muutoinkin ei työnantajalta ollut voitu kohtuudella edellyttää irtisanottujen työntekijöiden kouluttamista ja sijoittamista niihin tehtäviin, joita tekemään uudet työntekijät oli otettu.

10 Irtisanomisajat Irtisanomisaika määräytyy työsuhteen keston perusteella: 14 päivää, jos työsuhde jatkunut enintään yhden vuoden 1 kk, jos työsuhde jatkunut yli vuoden, mutta enintään 4 v 2 kk, jos työsuhde jatkunut yli 4 v, mutta enintään 8 v 4 kk, jos työsuhde jatkunut yli 8 v, mutta enintään 12 v 6 kk, jos työsuhde jatkunut yli 12 v

11 Irtisanomisajat Irtisanomisaika on työsuhteen normaalia voimassaoloaikaa ja työntekijällä on työntekovelvoite ja työnantajalla palkanmaksuvelvoite Työnantaja voi halutessaan vapauttaa työntekovelvoitteesta; subjektiivista oikeutta tällaiseen ei kuitenkaan ole


Lataa ppt "Työsuhteen päättyminen Onko siihen laillinen peruste?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google