Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Virastoissa käytävät yhteistoimintalain 4

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Virastoissa käytävät yhteistoimintalain 4"— Esityksen transkriptio:

1 Kirjanpito- ja tilinpäätöstehtävien keskittäminen Palkeisiin – Yhteistoiminta KiTi-hankkeessa
Virastoissa käytävät yhteistoimintalain 4. luvun mukaiset neuvottelut ja henkilöstön siirtymistä koskevat periaatteet

2 Henkilöstövaikutusten käsittely KiTi-hankkeessa
KiTi –hankkeen henkilöstövaikutuksia käsitellään sekä poikkihallinnollisessa yhteistoiminnassa että virastoissa, joista siirtyy tehtäviä ja henkilöitä Palkeisiin Poikkihallinnollinen yhteistoiminta Poikkihallinnollinen yhteistoiminta on osapuolten sopimalla tavalla käynnistynyt sitä koskevassa järjestäytymiskokouksessa Poikkihallinnollista yhteistoimintaa jatketaan vuoden 2016 loppuun saakka tai siihen saakka, kun suurin osa hankkeen johdosta tehtävistä henkilöstön siirtopäätöksistä on tehty. Poikkihallinnollisena yhteistyöelimenä toimii ryhmä, jossa työnantajan edustajina ovat kolme valtiovarainministeriön, neljä muiden ministeriöiden edustajaa, Palkeiden edustaja ja pysyvä asiantuntija Valtiokonttorista sekä henkilöstön edustajina kunkin pääsopijajärjestöjen nimeämät henkilöt, yksi kustakin pääsopijajärjestöstä. Yhteistoiminnassa käsiteltäviin asioihin sovelletaan valtion yhteistoimintalain 31 §:ää. Yhteistoimintamenettelyssä käsitellään KiTi-hankkeeseen liittyviä useamman viraston ja hallinnonalan henkilöstöä olennaisesti koskevia asioita, joita ovat ainakin hankkeen toimeenpanosta aiheutuvat henkilöstön siirrot virastosta Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskukseen sekä muut henkilöstön asemaan olennaisesti vaikuttavat hankkeen toimeenpanoon liittyvät asiat. Lisäksi virastoissa, joista siirtyy tehtäviä tai henkilöitä, käydään valtion yhteistoimintalain 4. luvun mukaiset yhteistoimintaneuvottelut henkilöstövaikutuksista.

3 1.11.2016 VM:n, VK:n ja Palkeiden infotilaisuus työnantajille
Palkeet tekee valmistelevat toimet siirtojen osalta virastojen kanssa mennessä HE 165/2016 talousarviolain muuttamisesta Valtiokonttorin määräysluonnokset lausunnoille, luonnosten julkistaminen marraskuun puolivälissä 2016 Marraskuun puoliväli 2016 Virastokohtaiset YT-neuvottelut aloitetaan viimeistään määräysluonnosten julkaisemisen jälkeen Virastojen YT-neuvottelut käydään mennessä, jolloin tiedetään kuinka monta henkilöä ja mistä virastoista siirtyy Palkeisiin. Helmikuun puoliväliin mennessä virastot ilmoittavat siirtyvien henkilöiden tiedot Palkeille. Talousarviolain muutos ja valtiokonttorin määräykset ja niitä koskevat poikkeuslupapäätökset voimaan. Henkilösiirrot toteutuvat työssäkäyntialueella. Siirtymäaika alkaa. Siirtymäaika päättyy, mutta se voi olla Palkeiden henkilöstöpoliittisten periaatteiden mukaan painavista syistä pidempi. VM:n, VK:n ja Palkeiden infotilaisuus työnantajille Palkeiden infotilaisuus uudesta toimintatavasta Helmikuussa 2017 Palkeiden infotilaisuus siirtyville henkilöille

4 Yhteistoimintaneuvottelut virastoissa

5 Neuvotteluissa käsiteltävät asiat
Yhteistoimintalain 15 § 1 mom 2 kohdan mukaan yhteistoimintaneuvotteluissa on käsiteltävä henkilöstövaikutukset, jotka aiheutuvat viraston tehtävien tai henkilöstön siirrosta luovuttavassa ja vastaanottavassa virastossa Henkilöiden siirtyessä VML 5a §:n nojalla siirtyvien tehtävien mukana toiseen virastoon työssäkäyntialueella, ei siirtoon tarvita henkilön suostumusta ja neuvottelut käydään yhteistoimintalain 4. luvun mukaisesti. Neuvotteluissa tulee yksimielisyyden saavuttamiseksi käsitellä valmisteilla olevien toimenpiteiden perusteita, vaikutuksia ja vaihtoehtoja. Kyseessä ei ole työvoiman käytön vähentäminen (irtisanominen, lomauttaminen, osa-aikaistaminen). Jos hankkeessa tapahtuisi siirtoja toiselle työssäkäyntialueelle, jolloin siirtoon edellytettäisiin henkilön suostumus, käytäisiin neuvottelut YT-lain 5. luvun mukaisesti. Näin sen vuoksi, että lähettävälle virastolle syntyisi peruste sanoa henkilö irti tehtävien loppuessa siirron myötä, mikäli henkilö ei suostuisi siirtymään.

6 Neuvottelun osapuolet virastoissa
Yksittäistä virkamiestä koskeva asia käsitellään ensisijaisesti työnantajan ja ko. henkilön välillä, elleivät osapuolet halua, että asia käsitellään myös työnantajan ja ko. henkilön edustajan kanssa. Jos käsiteltävä asia koskee yhtä henkilöstöryhmää, käsitellään asia tämän henkilöstöryhmän edustajan tai edustajien kanssa. Jos käsiteltävä asia vaikuttaa yhtä useampaan henkilöstöryhmään, tulee asia käsitellä niiden henkilöstöryhmien edustajien kanssa, joita asia koskee. Tällainen asia voidaan käsitellä myös muussa 7 §:ssä tarkoitetussa elimessä eli YT- toimikunnassa tms.

7 Yhteistoimintalain 4. luvun mukaiset YT -neuvottelut
Ennen YT-neuvotteluja YT-neuvottelut Ratkaisut YT-neuvotteluesitys väh. 3 arkipäivää ennen neuvottelujen aloittamista. neuvottelujen alkamisaika ja –paikka tiedot käsiteltävistä asioista. toimenpiteiden perusteet arvio henkilöstö-vaikutuksista arvio aikataulusta Toimenpiteiden perusteet ja vaikutukset Vaihto-ehdot Selvitys päätöksistä kohtuullisen ajan kuluessa: Siirtyvien henkilöiden määrä Aikataulu Pöytäkirja, josta käy ilmi ainakin neuvottelujen ajankohdat osallistujat neuvottelujen tulokset ja osallisten mahdolliset eriävät kannanotot sekä yhteistoimintaneuvottelujen päättyminen. työnantajan ja henkilöstön edustajat tarkastavat pöytäkirjan ja varmentavat sen allekirjoituksellaan, jollei sovita toisin. pöytäkirja on annettava tiedoksi viivytyksettä. Arkipäiviksi luetaan kaikki muut kalenteripäivät paitsi lauantai, sunnuntai, kirkolliset juhlapyhät, jouluaatto, juhannusaatto, itsenäisyyspäivä ja vapunpäivä. Myös virkamiehen lomapäivät luetaan arkipäiviksi. Jos neuvotteluesityksessä tarkoitettu asia koskee yhtä useampaa henkilöstöryhmää, neuvotteluesitys on tehtävä siten, että asianomaisten henkilöstöryhmien edustajilla on mahdollisuus käsitellä sitä myös keskenään ennen yhteistoimintaneuvottelujen alkamista. Yhteistoimintaneuvotteluissa tulee yksimielisyyden saavuttamiseksi käsitellä valmisteilla olevien toimenpiteiden perusteita, vaikutuksia ja vaihtoehtoja Pöytäkirjan tarkastaminen ja varmentaminen: käytännössä voidaan sopia neuvottelujen alkaessa, että pöytäkirjat tarkennetaan ja varmennetaan allekirjoituksilla neuvottelujen päätyttyä Jos keskustelu käydään suoraan yksittäisen siirtyvän virkamiehen kanssa, kevyt pöytäkirjaaminen Päätöksistä tiedottaminen henkilöstölle yleisesti Päätösten toimeenpano Huomioitavaa: Tavoitteena yksimielisyyden saavuttaminen Työnantaja päättää siirtyvät henkilöt lopullisesti vasta neuvottelujen jälkeen Ei minimineuvotteluaikaa :

8 Henkilöstön edustajille annettavat tiedot
Yhteistoimintalain 19 §:n mukaan työnantajan on ennen yhteistoimintaneuvottelujen aloittamista annettava asian käsittelyn kannalta tarpeelliset, käytettävissään olevat tiedot asianomaisille henkilöstön edustajille tai virkamiehelle itselleen. Tiedot tulee ensisijaisesti liittää 16 §:ssä tarkoitettuun työnantajan neuvotteluesitykseen. Ne voidaan antaa myös erikseen ennen yhteistoimintaneuvottelujen alkamista ottaen kuitenkin huomioon, mitä 16 §:n 1 momentissa säädetään henkilöstön edustajien mahdollisuudesta perehtyä asiaan, jolleivät työnantaja ja asianomaiset henkilöstön edustajat sovi toisin. Ranskalaisilla viivoilla: esim. laki ym.

9 Neuvotteluvelvoitteen täyttyminen
Yhteistoimintalain 20§:n mukaan, jollei muusta menettelystä ole viraston ja henkilöstön edustajien kesken yhteistoiminnassa sovittu, viraston katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun työnantaja on menetellyt, kuten tässä luvussa säädetään ja asia on käsitelty 11 §:ssä säädetyllä tavalla tai 7 §:ssä tarkoitetussa yhteistoimintaelimessä. Jos yhteistoimintaneuvottelussa ei ole päästy asiassa yksimielisyyteen, virasto voi aloittaa asian toteuttamisen tiedotettuaan asiassa päätetyistä toimenpiteistä yhteistoimintaneuvotteluun osallistuneille.

10 Tiedottaminen neuvotteluista
Työnantajan on tiedotettava viivytyksettä yhteistoiminnassa käsitellyssä asiassa saavutetusta yksimielisyydestä tai yhteistoiminnan päättymisen jälkeen muutoin tekemästään päätöksestä sekä sen toteuttamisen ajankohdasta joko asianomaisille henkilöstön edustajille tai kaikille niille virkamiehille, joita päätös koskee, taikka noudattaen viraston sisäisen tiedottamisen periaatteita ja käytäntöjä.

11 Tehtävien mukana siirtyvät henkilöt

12 Siirtyvien henkilöiden määrittely
VML 5a §:n mukaan virat ja niihin nimitetyt virkamiehet siirtyvät valtionhallinnon toimintojen uudelleenjärjestelyn yhteydessä samaan virastoon tai samoihin virastoihin kuin tehtävät siirtyvät. Määräaikaiseen virkasuhteeseen nimitetty virkamies siirtyy viraston palvelukseen määräaikaisen virkasuhteensa keston ajaksi. VML 5a §:n 4 momentin mukaan virkamiehen palvelussuhteen ehtoihin sovelletaan, mitä niistä virkaehtosopimuksissa sovitaan tai laissa säädetään. Talousarviolain muutoksen siirtymäsäännösten mukaan tehtävien mukana siirtyvä työsopimussuhteessa oleva henkilöstö siirtyy Palkeisiin virkasuhteeseen. Määräaikaisessa työsopimussuhteessa oleva siirtyy virkasuhteeseen määräaikaisen palvelussuhteensa keston ajaksi. Työnantaja päättää siirtyvät henkilöt neuvottelujen jälkeen Henkilöt, jotka tekevät vähintään 50 % siirtyviä tehtäviä yhteistoimintaneuvottelujen alkaessa voimassaolevan tehtävänkuvan perusteella Työnantaja toimittaa siirtyvien henkilöiden tiedot Palkeisiin viimeistään Viimekädessä työnantaja määrittelee siirtyvät henkilöt. Lähitulevaisuudessa tapahtuva eläköityminen ei ole sinänsä este siirtymiselle, mutta työnantaja voi ottaa tämän huomioon tehtävien järjestelyssä. Huom. Ei poikkihallinnollisessa YT:ssä linjattua suoja-aikaa.

13 Siirtyminen työssäkäyntialueella
Virka voidaan VML 5a §:n 1 ja 2 momenteissa tarkoitetuissa tilanteissa siirtää ilman VML 5 §:ssä tarkoitettua virkamiehen suostumusta, jos virka siirretään virkamiehen työssäkäyntialueella tai työssäkäyntialueelle. Samoin työsopimussuhteessa oleva henkilö siirtymäsäännösten perusteella. Työssäkäyntialueella tarkoitetaan työttömyysturvalain (1290/2002) 1 luvun 9 §:n mukaista aluetta. Siirtymäajan (2v) jälkeen Palkeet päättää toimipisteistä Jos henkilö ei suostu siirtymään, vaikka siirtyminen tapahtuu lain nojalla siirtyvien tehtävien mukana työssäkäyntialueella, jäävät jatkotoimet vastaanottavalle virastolle eli uudelle työnantajalle.

14 Työssäkäyntialueen määrittely
Työttömyysturvalain 9 §:n mukaan henkilön työssäkäyntialue ulottuu 80 kilometrin etäisyydelle hänen tosiasiallisesta asuinpaikastaan. Jos muuhun arvioon ei ole aihetta, henkilön tosiasiallisena asuinpaikkana pidetään hänen työ- ja elinkeinotoimiston asiakastietojärjestelmään merkittyä osoitettaan. TEMin ohjeessa TE-toimiston tehtävistä työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanossa (TEM/2435/ /2015) todetaan, että työssäkäyntialueen määritelmässä tarkoitetaan etäisyyttä ”ovelta ovelle” eli esimerkiksi etäisyyttä työnhakijan TE-toimistolle ilmoittamasta kotiosoitteesta työllistymistä edistävän palvelun järjestämispaikalle. Jos TE-toimistolla on tieto siitä, ettei työnhakijan ilmoittama osoite ole hänen tosiasiallinen asuinpaikkansa, työssäkäyntialue määräytyy toimiston tiedossa olevan osoitteen perusteella. Etäisyys siis lasketaan todellisen matkan mukaan, ei linnuntietä eli piirtämällä harpilla ympyrä asuinpaikan ympärille. Suuntaa-antavana apuna voi käyttää esim. googlen karttapalvelua, mutta tarvittaessa yksittäiset rajatapaukset syytä täsmentää myös muulla keinoin ainakin kiistatapauksissa.

15 Palvelussuhteen yhdenjaksoisuus
Siirtyvän henkilöstön palvelussuhteen katsotaan palvelussuhde-etuuksien määräytymisen kannalta jatkuneen valtiolla yhdenjaksoisena

16 Palkkaus, kun tehtäviä ja henkilöstöä siirtyy lain nojalla virastoista Palkeisiin

17 Palkkaus Virastoista Palkeisiin siirtyvien henkilöiden palkkaukseen sovelletaan Palkeiden palkkausjärjestelmäsopimusta siirtymähetkestä lukien Palkkauksen turvaaminen muutostilanteessa määräytyy allekirjoitetun valtion virka- ja työehtosopimuksen allekirjoittamispöytäkirjan liitteen jaksossa 2 sovitun mukaisesti Palkeet vastaa palkkaukseen ja palkan turvaamiseen liittyviin kysymyksiin

18 Muutoskeskustelut

19 Muutoskeskustelut lähettävässä virastossa
Siirtyvän henkilön kanssa käydään muutoskeskustelu Neuvottelujen jälkeen todetaan henkilön siirtyminen ja siitä seuraavat toimenpiteet Henkilön kanssa käydään myös läpi, mitä tietoja hänestä on välitetty/välitetään Palkeisiin. Henkilölle annetaan Palkeista esim. HR-koordinaattorin yhteystiedot jos haluaa olla itse yhteydessä


Lataa ppt "Virastoissa käytävät yhteistoimintalain 4"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google