Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen"— Esityksen transkriptio:

1 Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
Köyhyydestä hyvinvointiin

2 Talouskasvu hyvinvoinnin perustana
Suomen talouskasvu oli ripeää luvulla idänkaupan ja teollisuuden kasvun myötä. Myös sotakorvausteollisuus laajensi teollisuuden pohjaa. Verotuksen ja tulonsiirtojen myötä tuloerot tasoittuivat.

3 Elinkeinorakenteen raju muutos
Suomessa elinkeinorakenne muuttui Länsi-Eurooppaa myöhemmin. Maatalouden koneellistumisen seurauksena alkoi 1960-luvulla maaltapako kaupunkeihin. 1960- ja 70-luvulla noin miljoona suomalaista muutti pois maaseudulta. Maaseudun autioituminen alkoi. Varsinkin nuoret muuttivat pois. Noin muutti Ruotsiin.

4 Pohjoismainen hyvinvointivaltio syntyi
Sosiaalipolitiikka alkaa. Esikuvana Ruotsi. Yhteiskunnan tuki lapsiperheille. (lapsilisälaki 1948) Äitiysavustukset ja neuvolatoiminta. Kansaneläkelain uudistus 1956. Sairasvakuutuslaki ja terveydenhuolto. Lasten kunnallinen päivähoitojärjestelmä. Peruskoulujärjestelmän luominen.

5 Suomen suuri lama 1990-luvun alussa
Neuvostoliiton romahtaminen pysäytti Suomelle tärkeän idänkaupan. Pankkikriisi ja rahamarkkinoiden vapautuminen syvensivät lamaa. Suomi menetti 1990-luvun alussa työpaikkaa ja työttömyys kasvoi 3 prosentista 16 prosenttiin. Työttömyysmenot 10 % valtion budjetista ja samaan aikaan valtion verotulot laskivat saman verran. Valtionvelka kasvoi suureksi. Talousnousu ja varsinkin Nokia-buumi auttoi Suomen pois lamasta.

6 Suomi liittyi Euroopan unioniin 1995
Suomessa järjestettiin kansanäänestys, jossa 57 % äänesti EU:iin liittymisen puolesta ja 43% oli sitä vastaan. Jäsenyyden kannatus oli laajinta Etelä-Suomen kaupungeissa, kun taas Itä- ja Pohjois-Suomen maaseutuväestö vastusti jäsenyyttä. Suomi harjoitti EU:ssa selvästi aktiivisempaa politiikkaa kuin Ruotsi ja Tanska. Suomi liittyi ensimmäisten joukossa talous- ja rahaliitto EMU:n jäseneksi ja otti käyttöön euron. Rauhankumppanuus-ohjelma Naton kanssa. Vuoden 2000 uusi perustuslaki karsi presidentin valtaoikeuksia ja vahvisti eduskunnan asemaa.


Lataa ppt "Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google