Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta"— Esityksen transkriptio:

1 Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta
Luterilaisuus Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta

2 Yleistä Luterilaisuus on protestanttisen kristinuskon suuntaus
Maailmanlaajuisesti luterilaisia kirkkoja on noin 140. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on yksi niistä. Suomalaisista noin 73 % kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

3 Luterilaiset maailmassa
Vuonna 2015 maailmassa oli kaikkiaan 74 miljoonaa luterilaista, joista: Euroopassa on noin 34,7 miljoonaa Afrikassa 23,1 miljoonaa Aasiassa 11,8 miljoonaa Pohjois-Amerikassa 3,9 miljoonaa Latinalaisessa Amerikassa noin 0,8 miljoona.

4 Maat, joissa on eniten luterilaisia:
Saksa (11,8 miljoonaa) Etiopia (7,9 miljoonaa) Tansania (6,5 miljoonaa) Ruotsi (6,3 miljoonaa) Indonesia (6,0 miljoonaa) Tanska (4,4 miljoonaa) Intia (4,0 miljoonaa) Suomi (4,0 miljoonaa) Norja (3,9 miljoonaa) Yhdysvallat (3,9 miljoonaa) Madagaskar (3,0 miljoonaa) Nigeria (2,3 miljoonaa) Alankomaat (2,0 miljoonaa) Papua-Uusi-Guinea (1,3 miljoonaa) Namibia (1,2 miljoonaa).

5 Luterilaisuuden perusti saksalainen Martti Luther
1500-luvulla uskonpuhdistuksen yhteydessä Luterilaisuus on pienin protestanttisuuden viidestä pääsuuntauksesta Anglikaanisuus, metodismi, kalvinismi, babtismi ja luterilaisuus

6 Luterilaisuuden oppi Luterilaiset uskovat, että ihmisen pelastuminen johtuu yksin armosta ja uskosta, eikä ihmisen tekemisistä maan päällä. "yksin uskosta, yksin armosta, Kristuksen tähden" (sola fide, sola gratia, propter Christum)

7 Luterilaisuuden sakramentit
Sakramentti on kristillisen kirkon pyhä toimitus Luterilaisilla on vain kaksi sakramenttia, kaste ja ehtoollinen Roomalaiskatolisessa kirkossa on seitsemän sakramenttia: kaste, vahvistus (konfirmaatio), palveluvirka (papiksi vihkiminen), avioliitto, eukaristia (ehtoollinen), parannuksen sakramentti (rippi) ja sairaiden voitelu.

8 Lähteet: https://fi. wikipedia


Lataa ppt "Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google