Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ICT & Digi työryhmä Nykytila, muutospaineet, kuultavat tahot sekä hyvät käytännöt 17.11.2016.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ICT & Digi työryhmä Nykytila, muutospaineet, kuultavat tahot sekä hyvät käytännöt 17.11.2016."— Esityksen transkriptio:

1 ICT & Digi työryhmä Nykytila, muutospaineet, kuultavat tahot sekä hyvät käytännöt

2 Työryhmätyöskentelyn lähtökohdat
ICT & Digi työryhmään kuuluu edustajat Pohjois-Savon liitosta, ELY-keskuksesta, Pohjois-Savon pelastuslaitokselta (odottaa nimeämistä) sekä Kuopion kaupungilta. Lisäksi työhön on kutsuttu henkilöstön edustaja ja hänen varahenkilö. Työryhmän puheenjohtajana toimii Toni Auvinen, Pohjois-Savon liitosta. Organisaatiokohtaiset nykytilan kartoitukset on esitelty seuraavissa dioissa. Kartoituksien sisältämät määrälliset tiedot muotoillaan myöhemmin valtakunnallisen tietopyynnön mukaisesti.

3 Pohjois-Savon ELY-keskus / KEHA-keskus
KEHA-keskuksen tieto- ja viestintäyksikkö toimii yhteistyössä ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa. Yksikkö vastaa tietohallinnon ohjaus ja kehittämistehtävistä, verkko- , IT-, sähköisten palveluiden ja tietoturvan järjestämisestä, kehittämisestä ja tuotannosta sekä ELY-keskuksen ja TE-toimiston keskitetyistä viestintäpalveluista. Valtori / KEHA sopimuksen mukaisesti Valtori vastaa ensisijaisesti työasemien, ohjelmistojen, verkkojen ja sovellusten käyttöön sekä käyttöoikeuksiin liittyvistä asioista. ELY-keskus ja TE-toimisto käyttävät lukuisia Mavi, TIKE, Livi, SYKE ja TEM ylläpitämiä tietojärjestelmiä, joiden käyttöoikeuksien hallinnasta vastaavat palveluntuottajat. Pohjois-Savon ELY-keskus vastaa myös vesistöjensäännöstelyn ohjaus- ja automaation sekä tietoliikenteen järjestelmästä ja sen toiminnasta. Erilaisia tietojärjestelmiä on käytössä noin 50. Päätelaitteina kannettavia tietokoneita ja älypuhelimia noin 250. Muutamia pöytätietokoneita, tabletteja, matkapuhelimia ja lankapuhelimia. Tulostin- ja monitoimilaitteita 35 ja omia palvelimia 1. Verkkosivuja (valtakunnallisia) 4 ja somekanavia 4. Lisäksi mobiilitietoliikenneyhteyksiä 35 ja valvomoja (vesistöt) 3. Omaa ICT-henkilöstöä ei ole.

4 Pohjois-Savon pelastuslaitos / Kuopion kaupunki
Kuopion kaupungin tietohallinto tilaajana ja Istekki Oy palvelujen tuottajana vastaa Pohjois-Savon pelastuslaitoksen ICT-ratkaisuista. Työasemat hankitaan Istekiltä palvelusopimuksilla. Tietojärjestelmät sijaitsevat pääosin Istekin palvelinympäristössä. Taloushallinnon palvelut tuottaa Kuhilas Oy. Tietojärjestelmiä on käytössä noin 45. Sähköiset asiakaspalvelut pääosin sähköposteja ja sähköisiä lomakkeita. Päätelaitteina kannettavia tietokoneita on 94, pöytätietokoneita 43, älypuhelimia 20 ja tabletteja 1. Matkapuhelimia on 60, lankapuhelimia 48 ja telefakseja 25. Tulostinlaitteita on 28 ja monitoimilaitteita 39. Verkkosivuja on 2 ja somekanavia 1. Muita laitteita ovat YLLit 28, Virvet 444 ja VORO 1. Nimettyä ICT-henkilöstöä on yhteensä 1,6htv.

5 Ympäristöterveydenhuolto / Kuopion kaupunki
Kuopion kaupungin tietohallinto tilaajana ja Istekki Oy palvelujen tuottajana vastaa myös Kuopion kaupungin ympäristöterveydenhuollon ICT-ratkaisuista. Työasemat hankitaan Istekiltä palvelusopimuksilla. Tietojärjestelmät sijaitsevat pääosin Istekin palvelinympäristössä. Taloushallinnon palvelut tuottaa Kuhilas Oy. Tietojärjestelmiä on käytössä noin 11. Sähköiset asiakaspalvelut pääosin sähköposteja ja sähköisiä lomakkeita. Päätelaitteina kannettavia tietokoneita 13, pöytätietokoneita 5 ja älypuhelimia 13. Matkapuhelimia on 7 ja lankapuhelimia 1. Tulostinlaitteita on 5 ja monitoimilaitteita 1. Verkkosivuja 1. Nimettyä ICT-henkilöstöä 0,1htv. Kuopion kaupungin tietohallinto vastaa myös Sydän-Savon lomituspalvelujen (Maaninka) ICT-ratkaisuista 15 kunnan ja kaupungin alueella.

6 Pohjois-Savon liitto Pohjois-Savon liitossa tietohallinnon vastuut on jaettu laajasti organisaation sisällä. Palvelujen tuottajina toimivat kilpailutetut kumppanit, joita on noin 12. Tietojärjestelmiä on käytössä noin 25, joista osa erikoisohjelmia. Päätelaitteina kannettavia tietokoneita 27, pöytätietokoneita 7 ja älypuhelimia 23. Matkapuhelimia on 5. Verkkotulostimena värikopiokone, värilasertulostin ja A0 karttatulostin. Omia palvelimia on 1. Verkkosivuja 1 ja uudistuksia varten tulossa 1 lisää. Myös some-kanavia on maakunta- ja sote-uudistuksesta johtuen lisääntyvä määrä. Lisäksi lukuisia henkilökohtaisia tulostimia, kokoustilojen videoneuvottelulaitteet ja tabletteja. Omaa ICT-henkilöstöä on noin 1thv. Käytössä on ajantasainen ja kattava tietojärjestelmien kehittämissuunnitelma.

7 Sydän-Savon maaseutupalvelu / Siilinjärven kunta
Isäntäkuntana toimivan Siilinjärven tehtävänä on huolehtia ja tarjota työasemat ja turvalliset tietoliikenneyhteydet. Siilinjärven kunnan tietohallinto tarjoaa myös ICT-tukipalvelut sekä kunnan verkkolevyaseman käytön. Maataloushallinnon tietojärjestelmät sijaitsevat maaseutuviraston omistamilla palvelimilla. Tietoliikenneyhteydet eri kunnissa sijaitseviin asiakaspalvelupisteisiin on muodostettu pääasiassa maakuntaverkon kautta. Päätoimipaikkaan Lentokapteenin tiloihin vuokrattu kuitu Savon voimalta. Perustietojärjestelmien lisäksi erikoistietojärjestelmiä on käytössä 5 ja niiden palveluntarjoajan toimii maaseutuvirasto kuten muillakin maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueilla. Kannettavia tietokoneita on 14, pöytätietokoneita 1 ja älypuhelimia 1. Matkapuhelimia on 12, tulostinlaitteita 3 ja monitoimilaitteita 12. Verkkosivuja on 1 ja some-kanavia 1.

8 Ylä-Savon maaseutupalvelut / Iisalmen kaupunki
Iisalmen kaupungin isännöimän yhteistoiminta-alueen ICT:stä vastaa Ylä-Savon ICT-palvelut. Maaseutuhallinnon sovellukset tuottaa Maaseutuvirasto. Ylä-Savon ICT-palvelut tarjoavat mm. verkot, työasemat, palvelin- ja levytilapalvelut, tulostuspalvelut, talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmät, työajanseurannan, asianhallintajärjestelmän ja sähköpostin. Tietojärjestelmiä on käytössä noin 11. Asiakasnäkökulmasta Vipu -viljelijän verkkoasiointi. Päätelaitteina kannettavia tietokoneita 9 ja älypuhelimia 4. Matkapuhelimia on 5. Tulostinlaitteita 6 ja monitoimilaitteita 4. Some-kanavia 1. Iisalmen kaupunki vastaa myös Iisalmen ja Kiuruveden kaupunkien sekä Lapinlahden, Sonkajärven ja Vieremän kuntien lomituspalveluista ja Ylä-Savon ICT-palvelut niiden ICT-ratkaisuista.

9 Luoteis-Savon maaseutupalvelut / Kiuruveden kaupunki
Myös Kiuruveden kaupunki yhteistoiminta-alueen isäntäkuntana ostaa ICT-palvelut Ylä-Savon ICT-palvelut Oy:ltä. Pielaveden ja Keiteleen maataloustoimistojen ICT-palveluista vastaa Istekki Oy. Tietojärjestelmiä on käytössä noin 9. Päätelaitteina pöytätietokoneita 5, kannettavia tietokoneita 1, tabletteja 1 ja älypuhelimia 3. Matkapuhelimia on 2. Tulostinlaitteita on 3 ja monitoimilaitteita 2. Verkkosivuja on 1 ja some-kanavia 1.

10 Keski-Savon ympäristötoimi / Leppävirran kunta
Leppävirran kunta toimii isäntäkuntana ja järjestää tietotekniset palvelut. Leppävirran kunnalla (koko kunta) on yksi ICT-asiantuntija ja yksi atk-tukihenkilö. Yhteistoiminta-alueella käytetään Varkaudessa, Pieksämäellä, Heinävedellä ja Joroisissa ko. kaupungin/kunnan tietotekniikkahenkilöstöä apuna jos asiaa ei voi hoitaa etäyhteydellä. Tietojärjestelmiä on käytössä noin 10. Päätelaitteina pöytätietokoneita 13, kannettavia tietokoneita 3 ja älypuhelimia 17. Matkapuhelimia on 1 ja lankapuhelimia 3. Fyysisiä palvelimia 1, tulostinlaitteita 6 ja monitoimilaitteita 7. Verkkosivuja on 1. Lisäksi käytössä on erilaisia mittalaitteita.

11 Ylä-Savon Soten ympäristö- ja terveysvalvontapalvelut
Ylä-Savon SOTE -kuntayhtymän ICT-asioista vastaa Ylä-Savon ICT-palvelut Oy, joka tekee yhteistyötä Istekki Oy:n kanssa. Tietojärjestelmiä on noin 20. Lisäksi käytössä on muutamia kymmeniä verkossa valtakunnallisesti toimivia keskusvirastojen, lähinnä Eviran ylläpitämiä tietojärjestelmiä. Päätelaitteina pöytätietokoneita 22, kannettavia tietokoneita 16, tabletteja 3 ja älypuhelimia 20. Matkapuhelimia on 5 ja lankapuhelimia 1. Fyysisiä palvelimia 1, tulostinlaitteita 10, monitoimilaitteita 5 ja verkkosivuja 1. Ei omaa ICT-henkilöstöä.

12 Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue / Siilinjärven kunta
Kaikki yhteistoiminta-alueen tarvitsemat ICT-palvelut ostetaan pääsääntöisesti isäntäkuntana toimivalta Siilinjärven kunnalta. Kopiokone on leasing ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Tietojärjestelmiä on käytössä noin 22. Päätelaitteina kannettavia tietokoneita 15 ja älypuhelimia 24. Matkapuhelimia 1. Verkkosivuja 1 ja some-kanavia 1.

13 Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue / Tervon kunta
Yhteistoiminta-alueen ICT-palvelut tuottaa Istekki Oy ja isäntänä Tervon kunta. Istekki vastaa työasemaympäristöstä ja AD-palvelinympäristöstä, palvelupiste- ja lähitukipalveluista sekä tietoliikenneverkosta 8 toimipaikan alueella. Tervon kunta vastaa vanhemmista ratkaisuista konesalipalvelujen ja tietoliikenteen osalta. Tietojärjestelmiä on käytössä noin 10. Päätelaitteina kannettavia tietokoneita 15, tabletteja 7 ja älypuhelimia 15. Fyysisiä palvelimia on 1, tulostinlaitteita 7, monitoimilaitteita 9 ja verkkosivuja 1. Omaa ICT-henkilöstöä 1htv.

14 Muutospaineet 1 Keskeisimmät muutospaineet liittyvät digitalisaatioon, uusiin toimintatapoihin sekä asiakaslähtöisyyteen. Myös tiedolla johtamisen osalta odotukset tulevista ICT & Digi -ratkaisuista ovat korkealla. Huomattava on, että yhteistoiminta-alueiden isäntäkuntien tietohallintojen ja palveluntarjoajien resursseja vapautuu toimintojen siirtyessä maakunnallisiin ja valtakunnallisiin ICT-ratkaisuihin. Maaseutu- ja ympäristöterveydenhuollon kevyemmät ratkaisut voidaan rakentaa puhtaalle pöydälle, mutta pelastustoimen osalta siirtymät on valmisteltava huolella Kuopion kaupungin kanssa. ELY-keskuksen ratkaisut siirtynevät valtakunnallisen mallin mukaisesti KEHA & ICT-palvelukeskuksen yhteistyöllä. Uusista keskitetyistä ratkaisuista on löydettävissä toiminnan tehostamista, päällekkäisen työn vähentämistä ja uudenlaista kehittämisnäkökulmaa.

15 Muutospaineet 2 (tietoverkot)
Julkisyhteisöjen tietoverkkoihin ja suurien tietomäärien liikuttamiseen maakunnan alueella eri toimipisteiden välillä sekä maakunnan että kuntien tarpeeseen tarvitaan nykyistä keskitetympiä ratkaisuja. Pohjois-Savon maakuntaverkko tulee eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä saattaa maakunnan kattavaksi ja kestävällä tavalla ylläpidettäväksi. Suunnittelussa tulee huomioida mahdolliset häiriötilanteet sekä yhteiskäyttömahdollisuudet muiden toimijoiden kanssa. Tietoverkkosuunnittelua ollaan käynnistämässä Istekki Oy:n kanssa maakunnallisen ICT-yhteistoimintaselvityksen yhtenä toimenpiteenä.

16 Kuultavat tahot KEHA-keskus, jolla on iso rooli ICT-palvelukeskuksen valmistelussa. Kuopion kaupungin tietohallinto, joka isännöi sekä pelastustoimea että ympäristöterveydenhuoltoa. Yhteistoiminta-alueiden isäntäkuntien tietohallinnot (Siilinjärvi, Iisalmi, Kiuruvesi, Leppävirta ja Tervo) ja palveluntarjoajista mm. Ylä-Savon ICT-palvelut. Keskeinen kuultava toimija on Istekki Oy, jonka kanssa valmistelutyössä tehdään jo nyt tiivistä yhteistyötä.

17 Hyvät käytännöt Vakioidut yleiskäyttöiset toimintamallit
Nykyaikaiset laitteet ja järjestelmät Liikkuvan työskentelyn tukeminen Yhteistoiminta-alueratkaisut Valtakunnalliset tietojärjestelmät Riittävä osaamistaso ja kehittämisasenne Nykyaikaiset viestintäratkaisut

18 Valtakunnallinen valmistelutilanne
Valtakunnallinen maakuntadigiVisio 2030 korostaa asiakkaiden näkökulmasta kattavia ja sopivia palveluja sekä ajantasaisia ja käytettävissä olevia tietoja. Virkamiesvisiossa keskeistä ovat hyvät ja joustavat välineet sekä vapaus toimia. Maakuntien toiminnalle asetettuja tavoitteita tuetaan kansallisilla ICT-palveluilla, joista vastaa maakuntien ja valtion yhteinen ICT-palvelukeskus. Keskeiset tahtotilat: nykyisten ICT-palvelujen häiriötön jatkuminen muutostilanteen hyödyntäminen digitalisaation mahdollisuuksina.

19 Maakunnallinen valmistelutilanne
Pohjois-Savon tulee ottaa aktiivinen rooli järjestämisvastuullisen ICT-palvelukeskuksen perustamisessa ja toiminnan käynnistämisessä. Toimivat ICT-palvelut sekä innovatiiviset digitaaliset ratkaisut ovat tulevan maakunnan toiminnan ydintä. Maakuntakonserni, maakuntahallinto, palvelualueet, oma palvelulaitos ja yhtiöt sekä palvelujentuottajina toimivat yritykset ja yhteisöt muodostavat verkoston, jonka johtaminen ja ylläpitäminen ovat ICT- ja Digi-ratkaisujen varassa. Valtakunnallisten laite- ja tietojärjestelmäratkaisujen tulisi tukea digitalisaation edistämistä sekä maakuntadigiVision toteutumista. Lisäksi tulee huolehtia, että maakunnassa toimivat ICT-toimijat ovat hereillä palveluntuottajia kilpailutettaessa.

20 KIITOS


Lataa ppt "ICT & Digi työryhmä Nykytila, muutospaineet, kuultavat tahot sekä hyvät käytännöt 17.11.2016."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google