Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tajua Mut! -toimintamalli koulutus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tajua Mut! -toimintamalli koulutus"— Esityksen transkriptio:

1 Tajua Mut! -toimintamalli koulutus

2 Tajua Mut! -toimintamalli
Koulutuksen jälkeen olet valmis käyttämään Tajua Mut – toimintamallia Löydät esityksen, videot ja materiaalit netistä

3 Tutustuminen Esittäytyminen yhdessä: Kuka olet ja mistä tulet?

4 Esittelyvideot Tajua mut! -toimintamalli pähkinänkuoressa
Tajua mut! –toimintamallin esittely

5 Tajua Mut! Pähkinäkuoressa
Riihimäellä kohderyhmä vuotiaat Auttaa puuttumaan nuorten huoliin varhaisessa vaiheessa Helpottaa ammattilaisten yhteistyötä ja tiedonkulkua Ei tarvitse itse tietää, mihin ottaa yhteyttä Huolen saa jaettua heti Nuori saa tuekseen etsivän nuorisotyöntekijän Tarvittaessa kootaan moniammatillinen yhteistyöverkosto, ja nuori saa tarvitsemansa ohjauksen kerralla

6 Paritehtävä Keskustelkaa parin kanssa noin 5 minuutin ajan Tajua Mut! – toimintamallista, mikä siinä on keskeistä ja mikä teille mahdollisesti epäselvää Käydään pohdinnat yhteisesti läpi

7 Puheeksi ottaminen Mistä asioista huoli herää?
Huolen aihe voi olla esim. yksinäisyys, väsymys, poissaolot, harrastusten puute, muutos tai vain epämääräinen tunne siitä, että nuorella ei ole kaikki hyvin. Kun asioihin puututaan mahdollisimman ajoissa (pienen huolen vaiheessa), on enemmän keinoja auttaa. Huolen vyöhykkeistö (Arnkil & Eriksson, THL, Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -yksikkö)

8 Miten toimii käytännössä?
Saanko antaa yhteystietosi etsivälle nuorisotyöntekijälle Tajua Mut! -toimintamallin avulla? Hän selvittää, miten sinua voidaan parhaiten auttaa. Ammattilainen (tai joku muu nuoren kanssa toimiva taho) huomaa nuoressa muutoksen tai muun asian, joka häntä huolestuttaa. Ammattilainen ottaa huolen puheeksi ja pyytää nuorelta luvan yhteystietojen kirjaamiseen (alaikäisen vanhemmalle ilmoitus). Ammattilainen kirjaa nuoren yhteystiedot tietojärjestelmään ja ilmoittautuu mukaan yhteistyöhön. Etsivä nuorisotyöntekijä saa tiedon kirjauksesta ja ottaa yhteyttä nuoreen (sekä alaikäisen nuoren huoltajaan ja nuoren luvalla myös kirjauksen tehneeseen ammattilaiseen ja muihin nuoren toivomiin tahoihin). Nuori määrittelee itse tavoitteensa. Käynnistetään yhteistyössä toimenpiteet nuoren auttamiseksi.      

9 Hyvä muistaa Toimintamallia voi käyttää aina kun nuoresta on huoli.
Toimintamallia ei voi käyttää, jos nuori ei anna lupaa. Poikkeus: ne tahot, joilla on lain mukaan oikeus luovuttaa nuoren tiedot etsivään nuorisotyöhön tietyissä tilanteissa. Jos nuori ei anna lupaa, yhteydenottopyynnön tekijän pitää pohtia, vaatiiko tilanne muita toimenpiteitä (esim. lastensuojeluilmoitus). Ei korvaa lastensuojeluilmoitusta. Alaikäisen vanhemmalta ei tarvita lupaa, mutta pyritään hyvään yhteistyöhön heti alusta alkaen. Jos vanhempi vahvasti kieltää mallin käytön, kannattaa pohtia miksi ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.

10 Toimenpiteet nuoren auttamiseksi
Työllisyyden hoito, asuminen, opiskelu, vapaa-aika, kaverisuhteet jne. Tukea, keskusteluapua, palveluohjausta Etsivä nuorisotyöntekijä voi auttaa esimerkiksi sopivan vapaa-ajan toiminnan löytämisessä tai oikeaan palveluun ohjautumisessa. Etsivä voi tarvittaessa saattaa nuoren esimerkiksi virastoihin tai terveyspalveluihin. Tarvittaessa voidaan koota yhteen kaikki nuoren haluamat toimijat ja järjestää moniammatillinen verkostopalaveri.

11 Puheeksi ottaminen: paritehtävä
Keskustelkaa parin kanssa siitä, missä tilanteissa olet tai olisit voinut ottaa huolen puheeksi? Miten ajattelet kertovasi Tajua Mut! -toimintamallista?

12 Videot: Etsivä nuorisotyö ja Yhteistyö
Tajua Mut! – etsivä nuorisotyö Tajua Mut! – yhteistyö

13 Etsivä nuorisotyö ja yhteistyö
Yhteystietojen luovuttaminen etsivään nuorisotyöhön perustuu nuorisolakiin (Nuorisolaki 2016/1285 § 11).

14 Yhteistyö: keskustelua
Keskustele parin kanssa: Mihin tahoihin olet ollut yhteydessä hoitaessasi nuoren asioita? Onko ollut tilanteita, ettet tiedä, keneen voisit ottaa yhteyttä? Mitä etuja ja haasteita on monialaisessa yhteistyössä?

15 Tietojärjestelmä Mahdollistaa Tajua Mut! -toimintamallin käytön
Helppokäyttöisyyden ansiosta vaivaton ja nopea käyttää Käytä missä vain, millä vain ja milloin vain

16 Tietojärjestelmä Käyttäjä näkee järjestelmästä vain ne tiedot, jotka on sinne itse syöttänyt Järjestelmään voi syöttää ainoastaan nuoren ja huoltajan yksilöinti- ja yhteystiedot, ei muita tietoja Lapsen tai nuoren yhteystiedot voi poistaa järjestelmästä koska tahansa Tiedot häviävät järjestelmästä automaattisesti kahden vuoden kuluttua Tiedot eivät siirry muihin järjestelmiin tai rekistereihin

17 Harjoitteluympäristö ja -tunnukset
Tietojärjestelmän käyttöä harjoitellaan harjoitteluympäristössä. (Varsinaista ympäristöä ei saa käyttää harjoittelemiseen) Harjoitteluympäristö löytyy osoitteesta Harjoitteluympäristöön kirjaudutaan harjoittelutunnuksilla. Saat harjoittelutunnukset kouluttajaltasi.

18 Video: Tietojärjestelmä
Videon jälkeen harjoittelu: Lisää keksimäsi nuoren tiedot järjestelmään Muokkaa nuoren tietoja Poista nuoren tiedot

19 Omat tunnukset käyttöön
Olet saanut työsähköpostiisi viestin, joka sisältää linkin. Klikkaa linkkiä. Aseta itsellesi salasana. Salasanan pitää olla 8 – 13 merkkiä pitkä ja sen pitää sisältää vähintään yksi pieni kirjain, yksi ISO kirjain sekä yksi numero. Asetettuasi itsellesi salasanan pääset kirjautumaan järjestelmään (kirjoita internet-selaimen osoiteriville Päästyäsi järjestelmään voit tarkistaa, että tietosi ovat oikein. Klikkaa oikeassa yläkulmassa kohtaa ”Omat tietoni”. Myös salasanan vaihto onnistuu tätä kautta.

20 Yleisimmät ongelmatilanteet
Mikäli sähköpostiisi saapunut linkki ei jostain syystä toimi, niin voit asettaa itsellesi salasanan myös seuraavalla tavalla: Avaa internet-selain ja kirjoita Klikkaa Salasana unohtunut tai vanhentunut? -linkkiä Syötä sähköpostiosoitteesi kenttään ja klikkaa Lähetä -painiketta Saat sähköpostiisi viestin, joka sisältää uuden, toimivan linkin. Tajua Mut! -kouluttajien yhteystiedot löytyvät osoitteesta

21 Tietovisa Pitävätkö seuraavat väittämät paikkansa? Kyllä Ei 1.
Tajua mut! –toimintamallin käyttöön kysytään aina lupa. 2. Tajua mut! -toimintamalli on suunnattu vuotiaille lapsille ja nuorille. 3. Tajua mut! -toimintamalli korvaa lastensuojeluilmoituksen. 4. Tajua mut! –toimintamallin käyttö voi hankaloittaa nuoren elämää tulevaisuudessa. 5. Tajua mut! -toimintamallin käyttö korvaa olemassa olevia toimintatapoja. 6. Alaikäisten nuorten kohdalla ollaan lisäksi yhteydessä huoltajiin. 7. Tajua mut! on toimintamalli yhteistyön rakentamiseen. 8. Etsivä nuorisotyöntekijä soittaa aina ensin ammattilaisille ja vasta sitten lapselle tai nuorelle. 9. Pystyn tarkastelemaan Tajua mut! -tietojärjestelmästä muiden ammattilaisten syöttämiä tietoja. 10. Tajua mut! -toimintamallia voi tarvittaessa käyttää ilman tietojärjestelmää. Tietovisa 1. Kyllä 2. Kyllä 3. Ei 4. Ei 5. Ei 6. Kyllä 7. Kyllä 8. Ei 9. Ei 10. Ei

22 Stoppi nuorten pompottelulle
| #tajuamut


Lataa ppt "Tajua Mut! -toimintamalli koulutus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google