Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lauseet.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lauseet."— Esityksen transkriptio:

1 Lauseet

2 Peruslauseet OBJEKTILAUSE (Mikä? Kuka? Mitkä? Ketkä? Mitä? Ketä? Minkä? Kenet? – verbi) > Minä tapasin eilen ystävän / ystävät / ystäviä. OBJEKTITON LAUSE (Missä? Kenessä? Millä? Kenellä? Mistä? Kenestä? Mihin? Keneen? Minä? Kenä? Miksi? Keneksi?) > Valmistuin merkonomiksi. Mitkä ovat millaisia –lause > Suomalaiset ovat hiljaisia. (aina olla-verbi) TILALAUSE (Millainen ilma on?) > Tulee. OLOLAUSE (Millainen olo on?) > Minua väsyttää.

3 VERBI + VERBI – LAUSEET Ensimmäinen verbi minä, sinä, hän, me, te, he – muodossa, toinen verbi ensimmäisen verbin määräämässä muodossa (perusmuoto tai 3.infinitiivi) VERBI + 1. INFINITIIVI (= perusmuoto) Esim. aikoa, alkaa, haluta, jaksaa, luvata, muistaa, osata, päättää, saada, tahtoa, täytyä, unohtaa, uskaltaa, viitsiä, voida, yrittää… > Minä haluan mennä ulos. B VERBI + 3. INFINITIIVI (-massa, -masta, -maan) Esim. lähteä, matkustaa, mennä, tulla, saapua, joutua, jäädä, kyetä, opetella, oppia, pystyä, päästä, ruveta, ryhtyä; auttaa, jättää, kutsua, käskeä, lähettää, määrätä, opettaa, pyytää, päästää, vaatia; olla, istua, seisoa, käydä; lakata, kieltäytyä, kieltää, varoittaa… > Minä menen uimaan. Minä ryhdyin siivoamaan, kun olin syönyt.   C VERBI + VERBAALISUBSTANTIIVI (-MINEN) Esim. aloittaa, harrastaa, inhota, jatkaa, lopettaa, rakastaa, vihata, vastustaa, kiinnostua, nauttia, pitää > Aloitin suomen opiskelemisen muutama vuosi sitten.

4 PAKKOLAUSEET A. TÄYTYY / EI TARVITSE B. PITÄÄ / EI TARVITSE
C. ON PAKKO / EI OLE PAKKO D. ON MENTÄVÄ / EI TARVITSE MENNÄ – LAUSE A-C: Tekijä genetiivissä (-n), verbi + perusmuoto, objekti perusmuodossa Minun täytyy ostaa uusi auto. D: Vain olla-verbi, toinen verbi –tava / -ttava -muodossa. Minun on ostettava uusi auto. Huom! Samanlainen rakenne tulee myös kannattaa, on hyvä, on syytä – lauseissa

5 EKSISTENTIAALILAUSE MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? + verbin yks. 3. Persoona + MIKÄ? MITÄ? Suomessa asuu noin 5 miljoonaa ihmistä. Suomeen muuttaa joka vuosi muutamia satoja maahanmuuttajia. Suomesta muuttaa pois joitakin kymmeniä ihmisiä vuosittain.

6 MUUTOS + TULOS – LAUSEET
–STA/-STÄ + TULEE + MIKÄ? MITÄ? Minusta tuli opettaja. Tästä asunnosta tuli ihan hyvä. B. MIKÄ? + TULLA/MUUTTUA + KSI Sää muuttui pilviseksi. Minä tulin tosi vihaiseksi.

7 GENEERISET (yleispätevät) LAUSEET (mahdollisuus, lupa tai ehto)
Verbin yksikön 3. Persoona voi olla lauseessa ilman subjektia. Esim. Voiko täällä opiskella arabiaa? Kesällä ei voi hiihtää. Saako täällä tupakoida? Luokassa ei saa nukkua. Jos opiskelee ahkerasti, oppii nopeasti. Kun oppii maan kielen, ymmärtää myös sen kulttuuria paremmin.

8   ”ON HAUSKAA” –LAUSEET MIKÄ ON MILLAISTA? OLLA– verbi on aina hän –muodossa ja sitä seuraa adjektiivi, joka on usein partitiivissa. Autolla ajaminen on todella tylsää. On mielenkiintoista kuulla tarinoita toisista kulttuureista. On raivostuttavaa, että ihmiset eivät kerää koiran kakkaa pois kadulta.

9 LAUSEENVASTIKKEET Lauseenvastikkeet korvaavat sivulauseita. Niiden avulla voi lyhentää pitkiä lauserakenteita: Kun olen töissä, juon paljon kahvia. Töissä ollessani juon paljon kahvia. Kun olin käynyt saunassa, menin nukkumaan. Käytyäni saunassa menin nukkumaan. Jos muistan oikein, hänellä on tänään syntymäpäivä. Muistaakseni hänellä on tänään syntymäpäivä.

10

11 PARTISIIPIT Lauseiden yhdistelemistä ja lyhentämistä voi tehdä myös partisiippirakenteilla. Ne korvaavat usein JOKA-lauseita. Tuo mies, joka seisoo pysäkillä, on minun ystävä. (kertoo MILLAINEN, preesens) Tuo pysäkillä seisova mies on minun ystävä. Tuo mies, joka kävi äsken tässä, on minun ystävä. (kertoo MILLAINEN, imperfekti) Tuo äsken käynyt mies on minun ystävä. Tuo on kakku, jonka leipoi äiti. (agenttipartisiippi, kertoo KENEN TEKEMÄ) Tuo on äidin leipoma kakku.

12 PARTISIIPIT (passiivit)
Ruoka, joka syödään illalla, on tilattu ravintolasta. Illalla syötävä ruoka on tilattu ravintolasta. (MILLAINEN, passiivin preesens) Ruoka, joka syötiin illalla, oli tilattu ravintolasta. Illalla syöty ruoka oli tilattu ravintolasta. (MILLAINEN, passiivin imperfekti)

13


Lataa ppt "Lauseet."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google