Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista."— Esityksen transkriptio:

1 SYÖPÄ

2 SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista soluista muodostunutta massaa kutsutaan kasvaimeksi. Kasvaimet voivat olla hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia. Pahanlaatuinen kasvain eli syöpä voi levittää etäpesäkkeitä muualle elimistöön veri- tai imusuonien kautta. Karsinogeeni eli syöpäsolu. Syövän synty eli karsinogeneesi, jossa solun perimäaineksen vaurioitumisen myötä solu muuttuu pahanlaatuiseksi.

3 https://www.youtube.com/watch?feature=pla yer_embedded&v=KNjw5_zd7e8 https://www.youtube.com/watch?feature=pla yer_embedded&v=KNjw5_zd7e8 http://player.slideplayer.biz/7/1968374/data/i mages/img0.jpg http://player.slideplayer.biz/7/1968374/data/i mages/img0.jpg

4 SYÖVÄN RISKITEKIJÄT Elämäntavat ja perintötekijät Eri syöpämuotojen riskitekijät vaihtelee. 70% syöpätapauksista aiheutuu ihmisten omasta käyttäytymisestä Ratkaisevia tekijöitä ovat tupakointi, liikunnan vähyys, lihavuus, epäterveellinen ruokavalio ja alkoholin runsas käyttö.

5 Emme voi periä syöpäsoluja, sen sijaan voimme perijä syövälle altistavia geenejä. N. 3. osa syöpätapauksista on tupakan aiheuttamia. Alkoholi lisää ruuansulatuskanavan ylempien osien syöpäriskiä. (katso s. 72 diagrammi)

6 http://player.slideplayer.biz/7/1968374/data/i mages/img0.jpg http://player.slideplayer.biz/7/1968374/data/i mages/img0.jpg

7

8 SYÖVÄN HOITO Syövän hoito on yksilöllistä Hoitoon vaikuttaa mm. kasvaimen patologinen tyypitys, kasvaimen sijainti, sen mahdollinen levinneisyys sekä potilaan yleiskunto ja yleinen terveydentila. Hoitotapoja on mm. Kirurgia ja sädehoito ja lääkehoidot

9 KIRURGIA Useimpia syöpätyyppejä hoidetaan ensisijassa kirurgisesti. Leikkauksessa poistetaan kasvain ja useimmiten myös alueelliset imusolmukkeet. Jos syöpä on jo levinnyt muualle elimistöön etäpesäkkeiseksi, voi alkuperäisen kasvaimen poisto olla turhaa, jopa vahingollista.

10 SÄDEHOITO Sädehoidon perustuu siihen, että se aiheuttaa haittaa solujen perimäainekseen eli DNA:han. Koska syöpäsolut jakautuvat nopeammin kuin normaalin kudoksen solut, ne ovat herkempiä sädehoidolle. voidaan antaa joko paranemiseen tähtäävänä hoitona tai lievittävänä hoitona.

11 Sädehoidolla pyritään tuhoamaan leikkauksessa kasvainalueelle tai sen ympäristöön mahdollisesti jääneet yksittäiset syöpäsolut. Solunsalpaajahoito eli kemoterapia. Sädehoito on yleensä siedettävissä, koska se vaikuttaa paikallisesti. Sädehoidosta tulevat välittömät haittavaikutukset ovat mm. säteilytetyn alueen iho- ja limakalvoreaktiot.

12 LÄÄKEHOITO Koko elimistöön vaikuttava eli systeeminen lääkehoito Sellaisia lääkehoitoja ovat solunsalpaajat, hormonaalinen lääkehoito ja ns. täsmälääkkeet.

13 https://www.youtube.com/watch?v=aEkbGIa Di5E https://www.youtube.com/watch?v=aEkbGIa Di5E

14 LÄHTEET Terveystiedon kirja s.72 Youtube.com videot http://www.syopainfo.fi/yleiskatsaus-syopiin/mika-syopa- on.html http://www.syopainfo.fi/yleiskatsaus-syopiin/mika-syopa- on.html https://www.thl.fi/fi/web/kansantaudit/syopa/syovan- riskitekijat https://www.thl.fi/fi/web/kansantaudit/syopa/syovan- riskitekijat http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/syopata udit/syovan_hoito/Sivut/default.aspx http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/syopata udit/syovan_hoito/Sivut/default.aspx


Lataa ppt "SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google