Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kokoelmien keskeltä - kokoelmanhoidon yhteisiä suuntia etsimässä Kati Vuontisjärvi Rovaniemen kaupunginkirjasto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kokoelmien keskeltä - kokoelmanhoidon yhteisiä suuntia etsimässä Kati Vuontisjärvi Rovaniemen kaupunginkirjasto."— Esityksen transkriptio:

1 Kokoelmien keskeltä - kokoelmanhoidon yhteisiä suuntia etsimässä Kati Vuontisjärvi Rovaniemen kaupunginkirjasto

2 Taustatilanne Rovaniemen kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät vuonna 2006 yhdeksi kunnaksi. Kirjastojen välillä oli jo aiemmin paljon yhteistyötä, mutta kokoelmat pysyivät erillään. Kokoelmien systemaattiseen yhteiseen arviointiin ja läpikäyntiin ei ollut yhdistymisaikaan resursseja. Kokoelmayhteistyö on lisääntynyt, mutta edelleen kaksi suurta varastoa ja ylimääräisiä tuplakappaleita. Kokoelmien yhteinen arviointi ja läpikäyminen vielä kesken.

3 Rovaniemen kaupunginkirjasto Pääkirjasto Saarenkylän kirjasto, Korkalovaaran kirjasto, Ounasrinteen kirjasto ja Muurolan kirjasto 2 kirjastoautoa Koulukirjasto Rantavitikalla 11 kyläkirjastoa Kokoelman hallittavuuden ongelmat

4 Keväällä 2011 perustettiin ryhmät miettimään yhteisiä kokoelmia kolmesta näkökulmasta: Tietoaineisto Kaunoaineisto Lasten- ja nuortenaineisto Työ on vielä kovasti kesken! Kokoelmia pitäisi samalla miettiä myös kirjastokohtaisesti

5 Mihin pyritään? Tavoitteena on tehdä avokokoelmasta houkuttelevampi väljentämällä ja ajantasaistamalla hyllyjä ja sitä kautta lisätä lainausta ja asiakasviihtyvyyttä. Hyllyissä oltava myös uutta kysyttyä aineistoa, jota on hankittava riittävän useita kappaleita. Tavoitteena tarjota asiakkaille paremmin sitä, mitä he haluavat unohtamatta kokoelman pitkää häntää.

6 Missä mennään? Kirjatut ohjeet kokoelmatyölle. Aiemmin hiljaista tietoa. Hankintaohjeet on jo laadittu. Tavoitteena toimivasti kelluva kokoelma Systemaattisempi yhteistyö poistojen suhteen. Tavoitteena yksi yhteinen varasto pääkirjastoon. Saarenkylään käyttövarasto. Pohdinnassa valinnan keskittäminen joiltain osin (esim. elokuvat ja äänikirjat).

7 Haasteita Mistä aika? Motivaatio ja itsenäisyys eri kirjastopisteissä Nykyisestä järjestelmästä ei saa kaikkia hyödyllisiä tietoja tilastoina. Yhteiset kokoelmatyön ohjeet eri tasoille Rahanjako, mitä hankitaan ja mihin? Mistä vähennetään?

8 Pieniä yksityiskohtia E-aineistot: Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Mikä rooli kirjastoilla on e-aineistojen kanssa? Meneekö aika meistä ohi? Apua pitkän hännän kanssa: Varastokirjaston kaukolainamaksusta luopuminen Huonokuntoiset kysytyt viimeiset kappaleet, joita ei saa enää muualta. Varastoida vai poistaa?

9 Lopuksi Kokoelmavarastosta kohtaamispaikaksi – YKN:n strategia 2011-2016 Yhteisiä käytöntöja ja hyviä malleja jakamaan! Hidasta ja aikaa vievää, mutta lopputulos palkitseva.

10 Matto Gungahlin yleisessä kirjastossa Canberrassa.


Lataa ppt "Kokoelmien keskeltä - kokoelmanhoidon yhteisiä suuntia etsimässä Kati Vuontisjärvi Rovaniemen kaupunginkirjasto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google