Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT."— Esityksen transkriptio:

1 Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke 31.8.2016 Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT

2 Lapsen vanhempien/huoltajien ensisijainen kasvatusoikeus ja -velvollisuus  Lapsen vanhemmilla/huoltajilla on ensisijainen oikeus ja velvollisuus lapsen kasvatukseen  Suomessa huoltajien oikeuksista ja velvollisuuksista säädetään laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta:  Lapsen huoltajat  Lapsen huoltajia ovat hänen vanhempansa tai henkilöt joille lapsen huolto on uskottu.  Lapsen huolto päättyy, kun lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta tai sitä ennen menee avioliittoon.

3 Lapsen vanhempien/huoltajien ensisijainen kasvatusoikeus ja -velvollisuus  Huoltajan tehtävät  Lapsen huoltajan on turvattava lapsen kehitys ja hyvinvointi siten kuin lain 1 §:ssä säädetään.  Tässä tarkoituksessa huoltajalla on oikeus päättää lapsen hoidosta, kasvatuksesta, asuinpaikasta sekä muista henkilökohtaisista asioista.  Ennen kuin huoltaja tekee päätöksen lapsen henkilökohtaisessa asiassa hänen tulee keskustella asiasta lapsen kanssa, jos se lapsen ikään ja kehitystasoon sekä asian laatuun nähden on mahdollista.  Päätöstä tehdessään hänen on kiinnitettävä huomiota lapsen mielipiteeseen ja toivomuksiin.  Huoltaja edustaa lasta tämän henkilöä koskevissa asioissa, jollei laissa ole toisin säädetty.

4 Lapsen vanhempien/huoltajien ensisijainen kasvatusoikeus ja -velvollisuus  Lapsen hyvä huolto  Lapsen huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti.  Huollon tulee turvata myönteiset ja läheiset ihmissuhteet erityisesti lapsen ja hänen vanhempiensa välillä.  Lapselle tulee turvata hyvä hoito ja kasvatus sekä lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito.  Lapselle on pyrittävä antamaan turvallinen ja virikkeitä antava kasvuympäristö sekä lapsen taipumuksia ja toivomuksia vastaava koulutus.  Lasta tulee kasvattaa siten, että lapsi saa osakseen ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti.  Lapsen itsenäistymistä sekä kasvamista vastuullisuuteen ja aikuisuuteen tulee tukea ja edistää.

5 Lapsen yksityiselämän suoja  Perustuslaki: 10 § Yksityiselämän suoja  Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla.  Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton.  YK:n Lapsen oikeuksien yleissopimus: 16 artikla  1. Lapsen yksityisyyteen, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon ei saa puuttua mielivaltaisesti tai laittomasti eikä hänen kunniaansa tai mainettansa saa laittomasti halventaa.  2. Lapsella on oikeus lain suojaan tällaiselta puuttumiselta ja halventamiselta.

6 Lapsen yksityiselämän suoja viranomaistoiminnassa  Esimerkiksi hallintoasiat:  Hallintoasiassa asianosainen on se, jonka oikeutta, etua tai velvollisuutta asia koskee. (Hallintolaki 11 §)  Vajaavaltaisen puolesta käyttää puhevaltaa hänen edunvalvojansa, huoltajansa tai muu laillinen edustajansa. (Hallintolaki 14 §)

7 Lapsen yksityiselämän suoja viranomaistoiminnassa  Koulu:  Opetuksen järjestämisestä vastaavien toimielinten jäsenet, rehtori, opettajat, kouluterveydenhuollon edustajat, koulukuraattorit, koulupsykologit ja opetusharjoittelua suorittavat eivät saa sivullisille ilmaista, mitä he ovat tämän lain mukaisia tehtäviä hoitaessaan saaneet tietää oppilaiden tai tässä laissa tarkoitetun henkilöstön taikka heidän perheenjäsentensä henkilökohtaisista oloista ja taloudellisesta asemasta. (Perusopetuslaki 40 §)  Terveydenhuolto:  Potilasasiakirjoihin sisältyvät tiedot ovat salassapidettäviä. (Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 13 §)  Sosiaalihuolto:  Sosiaalihuollon asiakirjat, jotka sisältävät tietoja sosiaalihuollon asiakkaasta tai muusta yksityisestä henkilöstä, ovat salassa pidettäviä. (Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista14 §)

8 Yksityiselämän suojan loukkaaminen  Rikoslaki 8 §:  Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen  Joka oikeudettomasti 1)joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai 2)muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon.

9 Lapsen yksityiselämän suoja netissä/somessa  Lasta koskevien tietojen julkaiseminen netissä  Vanhemmat  Lapsi  Syytä miettiä, mitä tietoja itsestä ja muista!


Lataa ppt "Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google