Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ISLAM. SYNTY -Mekka ja Medina sotivat aina v.630 asti, jolloin Mekka antautui; syntyi ensimmäinen laaja valtio alueelle -Perustaja: Mohammed - Perustettu.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ISLAM. SYNTY -Mekka ja Medina sotivat aina v.630 asti, jolloin Mekka antautui; syntyi ensimmäinen laaja valtio alueelle -Perustaja: Mohammed - Perustettu."— Esityksen transkriptio:

1 ISLAM

2 SYNTY -Mekka ja Medina sotivat aina v.630 asti, jolloin Mekka antautui; syntyi ensimmäinen laaja valtio alueelle -Perustaja: Mohammed - Perustettu 600-l. alussa - Mohammed sai näkyjä enkeli Gabrielilta - Mohammed julisti Mekassa, mutta ei saanut kannatusta muutti Medinaan 622 (hijra)

3 OPPI -Sai paljon vaikutteita juutalaisuudesta ja kristinuskosta (vrt. esim. kertomukset Abrahamista = Ibrahim) -Islam tarkoittaa alistumista Allahin tahtoon - monoteistinen, perustettu kirjauskonto -Vain yksi Jumala, Allah, ja Muhammed on hänen lähettiläänsä -Uskonnon 5 peruspilaria: uskontunnustus, rukous, paasto, almut ja pyhiinvaellus Mekkaan

4 ENTÄ MIKSI MONET KÄÄNNYNNÄISET NAISET KÄYTTÄVÄT HIJABIA, KÄÄNNYNNÄISET MIEHET VAATIVAT BURKHAN KÄYTTÖÄ JNE?

5 Allah = Jumala (arabiaa, voidaan kääntää sanatarkasti ”se yksi Jumala”.). Islam on tiukan monoteistinen uskonto. Allah on kaiken luoja, elämän antaja ja herättää kuolleista tuomiopäivänä. Koraanista voidaan löytää 99 erilaista kuvausta Jumalasta, armelias, antelias ja rakastava toistuvat usein. Allahia ei missään nimessä saa kuvata. ""Ei ole muuta Jumalaa kuin Allah, ja Muhammed on Hänen sanansaattajansa""

6 Koraani = islamin pyhä kirja, jonne on koottu Muhammedin Allahilta saamat näyt/kirjat/profetiat. Välittäjänä toimi enkeli Gabriel. -klassisen arabian ensimmäisiä kirjallisia tuotoksia, ja Koraani tulisi lukea arabiaksi. Käännökset ovat vain apu. -koottiin 600-l. puolivälissä, tosin tarkennuksia tehtiin vielä 700-luvulla (esim. vokaalimerkit). -Koostuu 114 suurasta -Koraani tulisi lukea laulamalla (=resitoida)

7 Mekka = Mohammedin synnyinkaupunki, islamin pyhä kaupunki Muita pyhiä kaupunkeja ovat Medina ja Jerusalem

8 Hajj = pyhiinvaellus Mekkaan; yksi 5:stä peruspilarista. Jokaisen kykenevän muslimin tulee tehdä 12. kuukauden toisella viikolla. Jos pyhiinvaelluksen suorittaa muulloin, kyseessä umra = pieni pyhiinvaellus. Hajjin suorittamisesta saa erityisen arvonimen, ja vuosittan n. 2,5 miljoonaa muslimia suorittaa hajjin.

9 Kaaba = Mekassa sijaitseva kuutioimainen temppeli, islamilaisen maailman keskus. Sitä ympäröi moskeija Masjid Al-Haram, ja se on pyhiinvaelluksen varsinainen kohde. Legendan mukaan Abraham ja Ismael rakensivat Kaaban. Kaaban itäiseen reunaan on muurattu musta kivi, jota kuuluu suudella/koskettaa ja Kaaba tulee kiertää 7 kertaa pyhiinvaelluksen aikana.

10 Al-Ihram: Pyhiinvaeltajan tulee olla pukeutunut erityiseen pyhiinvaellusasuun eli ihramiin. Al-Wuquf bi-Arafa: Pyhiinvaeltajan tulee käydä Arafat- vuorella Tawaf Al-Ifada: Pyhiinvaeltajan tulee kiertää Kaaba seitsemän kertaa Dhu Al-Hijjah-kuun kymmenentenä päivänä Pyhiinvaeltajan tulee kulkea toistuvasti edestakaisin Safan ja Marwan kukkuloiden välillä.

11 Moskeija = islamin pyhä rakennus rukoilua varten – tosin rukousta ei ole pakko suorittaa moskeijassa. Perjantain rukoukset tärkeämpiä, pyhäpäivä. Ennen rukousta tulee peseytyä säädösten mukaan, ja kengät on jätettävä moskeijan ovelle. Rukouskutsu lauletaan/kuulutetaan tornista, minareetista

12 Imaami = rukoushetken johtaja, uskonoppinut. Shiialaisille myös Mohammedin seuraaja.

13 Koraanikoulu

14 UMMA = ISLAMIN YHTEISÖ, KAIKKI MUSLIMIT KUULUVAT

15 Jihad = ponnistelu, kamppailu. Tarkoittaa sekä sisäistä uskonkamppailua että aseellista taistelua, mikä oikeutettua vain, jos islam uhattuna (puolustussota).

16 Hadithit = perinnekokoelmat; kertomuksia Muhammedin sanoista ja teoista. Määrittelee Koraanin kanssa islamilaisen elämäntavan. Ovat n.700-l. jKr. Käsittää kaksi osaa: varsinaisen tarinan sekä todistajaketjun. Sunnalaisuudessa 6 kokoelmaa ja shiialaisilla 4 kokoelmaa.

17 Sunna = Muhammedin tapa, joka kirjattu perinnekokoelmiin, haditheihin. Koraanin ohella islamilaisen lain = sharian lähde. Useimmat pitävät velvoittavana, mutta esim. nk. ’vain Koraani’ – muslimit hylkäävät tai katsovat, että sunna olemassa ihanteena, mutta että hadithit ovat vääristyneet. Liberaalit muslimit taas katsovat, että sunnaa tulisi seurata esim. rituaalien osalta, mutta soveltaminen lainsäädäntöön tulisi hylätä.

18 Sharia = (tie, polku) islamin laki. Islamin mukaan se on Jumalan ihmisille antama muuttumaton laki. -useita eri koulukuntia. -nojaakin haditheihin, sunnaan yms., vaikka jotkin säädökset tulevatkin Koraanista. Fiqh = islamilainen oikeusoppi; sharia-lain tulkintaa; koostuu lain asiantuntijoiden päätöksistä muslimien elämään vaikuttavista asioista Erilaisia koulukuntia: 4 sunnalaista ja yksi shiialainen

19 Mufti = lainoppinut, laintulkitsija. Arvonimi sunnalaisuudessa, shiialaisuudessa vastaava on ajatollah. Voi antaa fatwan. Noudattavat oman koulukuntansa periaatteita. Voi olla valtion virkamies tai yksityinen oppinut. Muftin tulee tuntea eri koulukuntien periaatteita, vaikka noudattaakin vain yhtä itse. Käyttää lakiteoksia, joihin koottu ennakkotapauksia.

20 Fatwa = muftin/ajatollan antama lausunto. Yleensä on vastaus annettuun kysymykseen koskien uskonnollisia aiheita, fiqh:n tulkintaa tai arkipäiväisiä asioita. Fatwoja on voitu myös tilata (valtiot, tai muftit tilaavat kannattajiltaan kysymyksiä). Perinteisesti fatwan kysyjä on ainoa velvollinen noudattamaan fatwaa.

21 ISLAM TÄNÄÄN Koraanin tutkimus ja tulkinta - monitulkintaisuus periaatteena - käytännöllinen: jokainen voi ymmärtää, haditheilla pienempi merkitys - luonnontieteellinen: nykyiset keksinnöt ja tieteelliset teoriat löytyvät Koraanista - Lisäksi lähtökohtana esim. kieli tai suuran historiallinen tilanne (=konteksti) Islam ja yhteiskunta - Liberaali näkemys = modernistit - Konservatiivinen näkemys = traditionalistit - Riskinä ja uhkana fundamentalistiset ääri-islamilaiset liikkeet (=jihadismi) - radikalisoituminen, vastakkainasettelu - Pienen jihadin merkityksen korostaminen Islam Suomessa - Tataarien mukana Venäjältä 1800-luvulla - Maahanmuutto ja pakolaisuus - Suomen Islamilainen Neuvosto - Vajaa 100 000, joista enemmistö sunnalaisia - taustalla: köyhyys, alhainen koulutustaso, tuloerot, syrjäytyminen, heimojen väliset ristiriidat yms


Lataa ppt "ISLAM. SYNTY -Mekka ja Medina sotivat aina v.630 asti, jolloin Mekka antautui; syntyi ensimmäinen laaja valtio alueelle -Perustaja: Mohammed - Perustettu."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google