Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe."— Esityksen transkriptio:

1 Meeri, Katariina ja Heidi

2 Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe joutui luopumaan lemmikkikoirastaan Riikan saatua astma diagnoosin. Nykyään hänellä on kotona akvaario. Astma rajoittaa Riikan ja perheen elämää esim. kylä-ja lomapaikkojen suhteen, koska tilan täytyy olla pölytön ja savuton. Kaikesta huolimatta perhe pyrkii elämään normaalia lapsiperheen arkea.

3 Hoito- ja kasvuympäristö Riikka aloitti nykyisessä päiväkodissa 2-vuotiaana. Päiväkoti on tarkoitettu lapsille, joilla on vaikea astma tai allergia. Päiväkodissa hoitajat ovat ammattitaitoisia ja huolehtivat, etteivät lapset altistu oireita aiheuttaville tekijöille. Päiväkodin materiaaleissa on huomioitu lasten erityistarpeet. Riikan vanhemmat olivat helpottuneita, kun Riikka sai erityispäiväkotipaikan. Näin hänen astmaansa voidaan hoitaa kokonaisvaltaisesti sekä kotona, että päiväkodissa. Nykyään astman oireet pysyvät paremmin hallinnassa.

4 Sairauden kuvaus Riikka alkoi oireilemaan vuoden ikäisenä, toistuvina hengenahdistuksina, pitkittyneenä yskänä ja vinkuvana uloshengityksenä. Hänellä oli myös jatkuvia keuhkoputkentulehduksia. Sairaushistorian perusteella lääkäri teki diagnoosin ja määräsi Riikalle säännöllisen astmalääkityksen. Keväisin pölyaikana ja talvisin kovilla pakkasilla Riikan astmaoireet pahenevat, mutta säännöllisellä ja oikealla lääkeannostuksella ne pysyvät siedettävinä. Liikkuessaan ja leikkiessään Riikka väsyy helposti ja hän nukkuu huonosti, koska yskä häiritsee unta.

5 Lääkehoito Riikalla on säännöllisesti käytössä pitkävaikutteinen avaava lääke SEREVENT EVOHALER (vaikutus jopa yli 12 h) Kohtauksiin tarvittaessa lyhytvaikutteinen avaava VENTOLINE sumutinliuos (lievittää oireita muutamassa minuutissa ja vaikutus 4-6h) Säännöllisesti hoitava lääke PULMICORT. Hoitavan lääkkeen jälkeen aina suu purskuteltava vedellä Riikalla on AINA EpiPen mukana anafylaktisenshokin varalta Mahdollisia haittavaikutuksia: mm. päänsärky, sammas, äänen käheys, kurkun ärsytys

6 Lääkehoidon toteuttaminen Riikalla on aina lääkkeet mukana päiväkodissa. Lääkkeillä on oma reppu, jossa on tarkat ja selkeät ohjeet. Vanhemmat ovat hyvin ohjeistaneet hoitohenkilökunnan toteuttamaan Riikan lääkehoitoa. Päiväkodin henkilökunta on osaavaa, koska heitä koulutetaan säännöllisesti. Lääkkeet annetaan aerosolista tilajatkeen avulla, tarvittaessa EpiPen injektiona lihakseen Hoitohenkilökunta havainnoi Riikan vointia päiväkoti arjessa jatkuvasti. Tiedonkulku on päivittäistä vanhempien ja hoitohenkilökunnan välillä, myös talon sisäisesti. Hoidon tavoitteena on saada Riikan oireet hallintaan ja estää pahenemisvaiheita.

7 Riikalla käy päiväkodissa säännöllisesti astmahoitaja, joka osallistuu mm. palavereihin. Palavereissa ovat mukana lastentarhanopettaja, lastenhoitaja, vanhemmat ja astmahoitaja, jotka keskustelevat avoimesti Riikan asioista ja terveydentilasta  MONIAMMATILLINEN TYÖRYHMÄ


Lataa ppt "Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google