Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mikä on metsien merkitys? JOHDANTO METSÄ- ja PUUALAN TET-JAKSOLLE.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mikä on metsien merkitys? JOHDANTO METSÄ- ja PUUALAN TET-JAKSOLLE."— Esityksen transkriptio:

1 Mikä on metsien merkitys? JOHDANTO METSÄ- ja PUUALAN TET-JAKSOLLE

2 Kuka minä olen ja mitä teen työkseni?

3 Metsä 67 % Vesistöt 10 % Rakennettu ala (tiet ym.) 5 % Maatalousmaa 8 % Joutomaa 9 % Metsävarat Metsä ovat Suomen tärkein uusiutuva luonnonvara

4 200 m Suomessa on metsää yli neljä hehtaaria asukasta kohden Metsävarat

5 Suomessa on noin 740 000 metsänomistajaa lähes 14 % kansasta omistaa metsää Metsänomistus

6 Muut 5 % Yksityiset ihmiset 60 % Yritykset 9 % Valtio 26 % Metsänomistus Tavalliset kansalaiset omistavat suurimman osan metsistämme

7 Metsänomistaja päättää kuinka metsää hoidetaan Metsänomistus

8 Metsänomistaja päättää kuinka metsää hoidetaan Kaikilla on oikeus nauttia luonnosta ja hyödyntää sen antimia jokamiehen oikeuden turvin Metsänomistus ja käyttö

9 Metsien käyttöä ohjaavat § & suositukset Metsien kestävä käyttö

10 Kestävä metsien käyttö = Ekologisesti kestävää Metsien kestävä käyttö

11 Kestävä metsien käyttö = Taloudellisesti kestävää Metsien kestävä käyttö

12 Kestävä metsien käyttö = Sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää Metsien kestävä käyttö

13 Monitavoitteinen metsänhoito Miten metsiä hoidetaan?

14 Tasaikäis- rakenteinen metsikkö Tasaikäisrakenteisen metsän kasvatuksessa on erotettavissa uudistamis- ja kasvatusvaihe Miten metsiä hoidetaan?

15 Uudistushakkuu Valoa ja lämpöä tarvitsevat avointen kasvupaikkojen lajit hyötyvät Kaikkia puita ei kaadeta. Hakkuualalle jätetään säästöpuita. Säästöpuiksi jätetään mm. joitain vanhoja puita, erikoisia puuyksilöitä tai puuryhmiä sekä jo lahoavat pökkelöt. Tasaikäis- rakenteinen metsikkö Tasaikäisrakenteisen metsän kasvatuksessa on erotettavissa uudistamis- ja kasvatusvaihe Miten metsiä hoidetaan?

16 Uudistushakkuu Valoa ja lämpöä tarvitsevat avointen kasvupaikkojen lajit hyötyvät Kaikkia puita ei kaadeta. Hakkuualalle jätetään säästöpuita. Säästöpuiksi jätetään mm. joitain vanhoja puita, erikoisia puuyksilöitä tai puuryhmiä sekä jo lahoavat pökkelöt. Uudistaminen Metsänomistajalla on velvollisuus uudistaa metsä hakkuun jälkeen Luontaisesti siemenpuilla tai istuttaen/kylväen kasvupaikalle sopivalla kotimaisella puulajilla Taimikosta kannattaa pitää huolta, jotta puiden kasvu pääsee vauhtiin kovassa kilpailussa Tasaikäis- rakenteinen metsikkö Tasaikäisrakenteisen metsän kasvatuksessa on erotettavissa uudistamis- ja kasvatusvaihe Miten metsiä hoidetaan?

17 Harvennus Valo ja lämpö vaikuttavat aluskasvillisuuteen ja vähitellen muuhun lajistoon Poistettavat puut ovat yleensä huonolaatuisia, vioittuneita tai parhaiden puiden kasvua haittaavia puita Kuitupuuta mm. paperin valmistukseen Uudistushakkuu Valoa ja lämpöä tarvitsevat avointen kasvupaikkojen lajit hyötyvät Kaikkia puita ei kaadeta. Hakkuualalle jätetään säästöpuita. Säästöpuiksi jätetään mm. joitain vanhoja puita, erikoisia puuyksilöitä tai puuryhmiä sekä jo lahoavat pökkelöt. Uudistaminen Metsänomistajalla on velvollisuus uudistaa metsä hakkuun jälkeen Luontaisesti siemenpuilla tai istuttaen/kylväen kasvupaikalle sopivalla kotimaisella puulajilla Taimikosta kannattaa pitää huolta, jotta puiden kasvu pääsee vauhtiin kovassa kilpailussa Tasaikäis- rakenteinen metsikkö Tasaikäisrakenteisen metsän kasvatuksessa on erotettavissa uudistamis- ja kasvatusvaihe Miten metsiä hoidetaan?

18 Jatkuva kasvatus Miten metsiä hoidetaan?

19 66 % 43,8 % 9,1 % 11,1 % 4,3 % 1,0 % 2,6 % 0,7 % 2,1 % Lähde: Metla & Syke Metsien suojelu Miten metsiä hoidetaan?

20 Miksi metsiä käytetään? Mihin puuta tarvitaan? Metsien ja puun käyttö

21 1 m 1 m * 1 m Kuutio puuta varastoi 1000 kg hiiltä ilmasta Metsien ja puun käyttö

22 Kuutio puuta varastoi 1000 kg hiiltä ilmasta 50% puun massasta on hiiltä 1 m 1 m * 1 m Metsien ja puun käyttö

23 Raaka-aineeksi arkisiin asioihin Metsien ja puun käyttö

24 Virkistykseen, elinkeinoksi ja elinympäristöksi lukemattomille lajeille Metsien ja puun käyttö

25 Metsuri Tutkija Arboristi Metsätalousinsinööri Metsänhoitaja Biologi Laborantti Ympäristönhoitaja Tuotantoinsinööri Metsäkoneenkuljettaja Muotoilija Energiainsinööri Metsäenergian tuottaja Luonto-ohjaaja Paperi-insinööri Hankintaesimies Luonnonvaratuottaja Teollisuuspuuseppä Prosessinhoitaja Tiedottaja Luonnonvaratuottaja Kemiantekniikan insinööri Metsäkoneasentaja Luonto- ja ympäristöneuvoja Arkkitehti Pakkaussuunnittelija Ketkä työskentelevät metsien ja puun parissa?

26 Kiitos


Lataa ppt "Mikä on metsien merkitys? JOHDANTO METSÄ- ja PUUALAN TET-JAKSOLLE."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google