Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?"— Esityksen transkriptio:

1 4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA

2 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?

3 Planktonlautat veden pinnalla on kasviplanktonia. Mitä tarkoitetaan sillä, että kasviplankton muodostaa merten perustuotannon? Mitä kasviplankton tuottaa?

4 Plankton elää veden pintakerroksessa. Miksi? Yhdessä litrassa järvi- tai merivettä voi olla tuhansia planktoneliöitä. Minkä kokoisia planktoneliöt siis ovat?

5 Yksisoluiset syanobakteerit muodostavat ketjuja. Mikä kansanomainen (harhaanjohtava) nimi syanobakteerikasvustolle on annettu? Mitä voit päätellä syanobakteerin vihertävästä väristä?

6 Piilevät ovat yksisoluisia planktonleviä, joilla on silikaatista rakentunut kuori. Ne ovat usein symmetrisiä. Piileviä on monen muotoisia. Miksi piilevät kelluvat hyvin veden pintakerroksessa?

7 Suuri osa viherlevistä on monisoluisia, mutta yksisoluisiakin muotoja on. Jotkut yksisoluiset lajit erittävät limaa ja elävät sen sisässä pieninä kolonioina, kuten tässä kuvassa. Mitä etua yksisoluisille eliöille on elää kolonioina?

8 Vesistöjen ravintoketjussa kasviplanktonia seuraavalla tasolla on eläinplankton. Mitä eläinplankton syö ravinnokseen? Mikä merkitys eläinplanktonilla on vesiekosysteemissä?

9 Suurin osa planktoneliöistä on mikroskooppisen pieniä. Mikä on Suomen suurin planktoneliö?

10 PLANKTON – vesien pieneliöstö KASVIPLANKTON Yksisoluisia leviä ja bakteereja Tuottajia (yhteyttää) ELÄINPLANKTON Pieniä vesieläimiä Kuluttajia (syö muita eliöitä) Kalojen ravintoa The secret life of plankton The secret life of plankton video 6min

11

12 KASVIPLANKTON ON MERKITTÄVÄ HIILINIELU Hiilinielu = kohde, joka sitoo runsaasti ilmakehän hiilidioksidia Lisääntynyt hiilidioksidin määrä ilmakehässä voimistaa ilmastonmuutosta Kasviplanktonin määrä on vähentynyt hälyttävästi viimeisen 50 vuoden aikana Syitä kasviplanktonin vähenemiseen: 1.Vesistöihin päässeet myrkyt 2.Otsonikerroksen väheneminen (lisää UV-säteilyä) 3.Meriveden lämpötilan nousu  Miksi kasviplanktonin väheneminen on itseään ruokkiva ilmiö?

13 TEHTÄVIÄ Lue oppikirjan luku 4.1 Planktonin rakenne ja elintavat TK teht. 1-5 s. 22-24 OK teht. 5 s. 36 Jos aikaa jää… KERTAA : OK teht. 1-2 LISÄTEHTÄVÄ : TT s. 37 Mikroskopointi TK s. 82-83

14 4.2 REHEVÖITYMINEN 7. BIOLOGIA

15 Vaari on säästänyt vuosikymmenet omaan saarimökkiin, jonne vetäytyä eläkepäivien viettoon. Viimein vaarin unelma on toteutunut Mikä olisi pahinta, mitä vesistössä voisi tapahtua, joka estäisi vaarin nauttimisen mökkielämästä? Vaarilla on saari

16 REHEVÖITYMINEN Rehevöityminen = vesistön kasvillisuuden ja planktonin runsasta lisääntymistä. Johtuu liiallisesta ravinteiden (typpi, fosfori) määrästä vesistössä. Ravinteita pääsee veteen mm. 1.Maataloudessa käytetään liikaa lannoitteita 2.Liikenteen pakokaasut 3.Jätevettä (ulosteet ja virtsa) ei puhdisteta

17 Ongelmat: 1.Sinilevän määrä lisääntyy  vettä ei voi käyttää juomavetenä, eikä siinä voi uida 2.Lajisto muuttuu  arvokalat vähenevät, särkikalat runsastuvat

18  Mistä rehevöityneen järven kalakuolemat johtuvat?  Miksi kalakuolemat ovat yleisimpiä keväisin?

19 Lue koko uutinenuutinen

20 TEHTÄVIÄ Lue oppikirjan luku 4.2 Plankton lisääntyy rehevöityneessä vesistössä TK teht. 1 ja 3 s. 25-26 OK teht. 3 ja 7 s. 42 Anna päivän paistaa rehevöityneeseenkin lätäkköön!


Lataa ppt "4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google