Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

I HMISEN ELÄMÄNKAARI Hurtig ETSI KAPPALEESTA IHMISEN ELÄMÄNKAAREN ERI VAIHEITA Samuli Putro: Elämä on juhla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "I HMISEN ELÄMÄNKAARI Hurtig ETSI KAPPALEESTA IHMISEN ELÄMÄNKAAREN ERI VAIHEITA Samuli Putro: Elämä on juhla"— Esityksen transkriptio:

1

2 I HMISEN ELÄMÄNKAARI Hurtig 2016-2017

3 ETSI KAPPALEESTA IHMISEN ELÄMÄNKAAREN ERI VAIHEITA Samuli Putro: Elämä on juhla http://www.youtube.com/watch?v=axa8PgYd-Us Montako löysit?

4 F YSIOLOGINEN ELÄMÄNKAARI IHMISEN MYSTEERI Terveyteen ja terveys- Käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä 1. SYNTYMÄÄ EDELTÄVÄ KAUSI 3. LAPSUUS 4. MURROSIKÄ JA AIKUISUUS 5. VAIHDEVUODET 6. VANHUUS 2. VASTASYNTYNYT

5 SYNTYMÄÄ EDELTÄVÄ KAUSI Munasolusta alkioksi: http://www.youtube.com/watch?v=RZ88UY7YCis&feature =related http://www.youtube.com/watch?v=RZ88UY7YCis&feature =related Alkiokaudella (60 vrk:tta) kehittyvät raajat, nenä, silmät, suu, tärkeimmät sisäelimet ja fysiologiset järjestelmät Alkiota aletaan kutsua sikiöksi 60 vuorokauden ikäisestä asti - Raskausviikosta 28 alkaen keskosen on mahdollista selvitä, koska sen aivot ja hengityselimet ovat riittävän kehittyneet - Synnytykselle paras ajankohta on raskausviikot 38-40

6 VASTASYNTYNYT Lapsi alkaa hengittää omilla keuhkoillaan, oma verenkierto käynnistyy ja ruuansulatuselimistön toiminta alkaa. Lapsi alkaa kehittää luonnollista immuniteettiaan. Turvallisuuden tunne, joka säätelee myöhemmin elämässä tunnetaitojen ja mielenterveyden kehitystä, alkaa rakentumaan.

7 LAPSUUS Lapsi kolminkertaistaa oman painonsa ensimmäisen vuoden aikana. - Kuusivuotiaana aivojen paino on jo 90% niiden lopullisesta painosta. Vammat paranevat nopeammin kuin aikuisena. Mittasuhteissa suuri pää ja lyhyet raajat ovat korostuneet. Terveys- ja hygieniatottumukset alkavat muotoutua.

8 M URROSIKÄ Tyttöjen ja poikien kehitys erilaistuu: sukupuolielimet, luusto, lihaksisto, karvoitus, ääni, aineenvaihdunta. - Tyttöjen pituuskasvu alkaa aiemmin ja loppuu varhemmin kuin poikien. Murrosiän alku on varhaistunut (akseleraatio) vuosisatojen kuluessa paremman ravinnon vaikutuksesta. Mitä myöhemmin ensimmäiset päihdekokeilut tapahtuvat sitä pienempi riski on ajautua päihteiden liikakäyttöön

9 I HMISEN IKÄRAJOJA

10 AIKUISUUS Ihmisen aivot kehittyvät 25-ikävuoteen asti. Hormonaaliset erot miesten ja naisten välillä ovat merkittävät - naisen lantion ympärys kasvaa ja iho on pehmeämpi kuin miehillä - testosteroni kasvattaa miesten aineenvaihduntaa ja lihasmassaa Oikealla ravitsemuksella ja liikunnalla voi vaikuttaa terveyteen ja fyysisen suorituskyvyn säilymiseen

11 VAIHDEVUODET Kuukautisten loppumista n. 50-vuoden iässä kutsutaan vaihdevuosiksi (klimakterium). Vaihdevuosien jälkeen nainen ei voi enää tulla raskaaksi, sillä estrogeenitaso on alentunut. Hormonitasapainon vaihtelu voi ilmetä kuumina ja kylminä aaltoina, hermostuneisuutena ja mielialanvaihteluina. Miehillä ei ole vaihdevuosia ja he voivat tulla isäksi vielä hyvinkin vanhoina.

12 V ANHUUS Perintötekijät ohjaavat vanhenemisen nopeutta. - kasvuun ja kehitykseen rinnastettava prosessi: jokainen vanhenee yksilöllisesti ja omaan tahtiin - vanhenemisen syistä on esitetty erilaisia teorioita Kehon perustoiminnot hidastuvat ja heikkenevät, lihasvoima laskee ja rasvan osuus lisääntyy. Terveellisillä elämäntavoilla voi pidentää elinikää ja edistää toimintakyvyn säilymistä.

13 KUOLEMA Perintötekijät määrittelevät myös ihmisen kuolemaa. Kuolemanmerkkejä: sydämen ja hengityksen pysähtyminen, lihasten velttous, reagoimattomuus. - kuolonkankeus = rigor mortis Perinteisen lääketieteen mukaan ihminen on kuollut, kun aivot eivät enää toimi. - nykytekniikka mahdollistaa kuitenkin hengityksen ja veren kierron tämän jälkeenkin

14 TEHTÄVÄT 1. Mikä merkitys ihmisen eri ikävaiheissa voi olla a) ravinnolla b) liikunnalla c) ystävyyssuhteilla 2. Millaisia ikääntymiseen liittyviä eroja on miehillä ja naisilla? 3. Mitä hyötyä tai haittaa on siitä, että ihminen on lajina varsin pitkäikäinen?

15 T EHTÄVÄ : Kun aivokuollut ihminen kytketään elämää ylläpitäviin koneisiin, joudutaan miettimään, kuinka kauan häntä voidaan pitää elämää ylläpitävissä laitteissa ja kuka asiasta päättää. Lue tarina rouva Hurskaisesta ja pohdi, kenellä on oikeus päättää tullaanko häntä elvyttämään?


Lataa ppt "I HMISEN ELÄMÄNKAARI Hurtig ETSI KAPPALEESTA IHMISEN ELÄMÄNKAAREN ERI VAIHEITA Samuli Putro: Elämä on juhla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google