Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen."— Esityksen transkriptio:

1 HURTIG 2016-2017 Tupakoinnin seuraukset

2 Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen riski erilaisiin syöpiin kasvaa. Aiheuttaa keuhkosairauksia. Edistää osteoporoosia. Iho rypistyy (ihon sisältämät elastiset aineet vähenevät). Hampaat kellastuvat. Sairastumisen riski kasvaa (keuhkoputkisairaudet, yskä, flunssa). Maku- ja hajuaistit heikkenevät. Aiheuttaa lapsettomuutta. Mitä muita haittavaikutuksia tiedät?

3 COPD= keuhkoahtaumatauti maailman neljänneksi yleisin kuolemaan johtava sairaus oireita ovat yskä, limannousu ja hengenahdistus rasituksen aikana edetessään tauti vaurioittaa keuhkokudosta, haittaa hapen saantia ja heikentää toimintakykyä sairautta ei voida parantaa, mutta sitä voidaan hidastaa tärkein hoitomuoto on tupakoinnin lopettaminen.

4 Passiivinen tupakointi Passiivisella tupakoinnilla tarkoitetaan tupakansavussa oleilua ja savun hengittämistä. Passiivinen tupakointi lyhentää ikää: Varsinaissuomalainen liikunnanopettaja kertoo: Naapurissamme asui keski-ikäinen pariskunta, jotka molemmat polttivat tupakkaa asunnon sisätiloissa. Heillä oli lemmikkikoira, jackrusselinterrieri, jonka eliniänodote on noin 15 vuotta. Lemmikkikoira kuoli keuhkosyöpään 7 vuotiaana, mikä oli hyvin harvinaista kyseisellä rodulla. Eläinlääkärin mukaan kuolinsyy oli omistajien tupakointi. Tapauksen jälkeen molemmat omistajat lopettivat tupakoinnin. HUOM! Uusi tupakkalain tiukennus kieltää autossa tupakoinnin, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita sekä antaa mahdollisuuden parveketupakointiin puuttumiseen

5 Tupakansisältämät aineet 1. Vire-kirjan sivulla 58 on esittely muutamista aineista, joita tupakka sisältää tai joita tupakkaa poltettaessa vapautuu. 2. Hae itsellesi pari, joka on mahdollisimman samanpituinen kanssasi. 3. Valitkaa yksi aine ja tutustukaa siihen. 4. Tehkää A4 kokoinen kuva tupakoinnin ja aineen yhteydestä ja sisällyttäkää kuvaan mielellään huumoria.

6 Tupakoinnin yhteiskunnalliset ongelmat yksilön kannalta Kävimme tunnin alussa läpi tupakoinnin haittavaikutuksia yksilön kannalta yhteiskunnallisia ongelmia Mitä yhteiskunnallisia ongelmia tupakointi mahtaa aiheuttaa?

7 Tupakointi maailmanlaajuisena ongelmana viljelykasveilta Tupakka syrjäyttää tilaa viljelykasveilta. alkutuotannossa ovat heikot Työolosuhteet tupakan alkutuotannossa ovat usein heikot. kuluu paljon energiaa. Valmistukseen (erityisesti kuivaamiseen) kuluu paljon energiaa. Ongelmajätevuori tupakan tumpeista on valtava. ihmisten elämän laatua Tupakka heikentää ihmisten elämän laatua.

8 Kotitehtävä Mene internetsivustolle: http://www.stumppi.fi/portal/stumppi/harkitsijalle Etsi ja kirjoita vihkoosi vastaukset: 1. Millaisia ovat tupakan viljelyn aiheuttamat haitat? 2. Mitä on passiivinen tupakointi ja mikä on tupakkalain tarkoitus? 3. Miten äidin tupakointi vaikuttaa kehittyvään sikiöön? ( tupakointi ja terveys → lasten ja nuorten terveys → sikiökausi )

9 Kertaus 1. Millaisia ovat tupakan viljelyn aiheuttamat haitat? 2. Mitä on passiivinen tupakointi ja mikä on tupakkalain tarkoitus? 3. Miten äidin tupakointi vaikuttaa kehittyvään sikiöön?

10 Mitä tapahtuu kun lopetat tupakoinnin? Elimistössä alkaa tapahtua myönteisiä muutoksia, kun olet polttanut viimeisen savukkeesi: 20 min → Käsien ja sormien lämpötila sekä kohonnut pulssi normalisoituvat 1 vrk → Häkäkaasu häviää elimistöstä 2 vrk → Nikotiini poistuu verestä 24 h → Sydänkohtauksen riski pienenee 48 h → Haju- ja makuaisti paranevat, hermopäätteet alkavat uudistua, käveleminen helpottuu 1–3 kk → Verenkierto paranee, keuhkojen toiminta paranee, elimistön puolustusmekanismit paranevat, tappajasolujen toiminta aktivoituu, sukupuolinen suorituskyky kohentuu 3–9 kk → Hengityksen vinkuna vähenee ja tupakkayskä alkaa hellittää 5 v → Sydänveritulpan vaara puolittuu 10 v → Sydänkohtauksen riski on tupakoimattoman tasolla, keuhkosyöpäriski puolittunut tupakoivaan verrattuna

11 Tupakoinnin lopettamisen kolmisääntö Eteen tulevat vaikeudet on helpompi kestää, kun tietää mitä on tulossa. 1)Kolme minuuttia: kestää vain kolme minuuttia → Nikotiininhimo kestää vain kolme minuuttia, sitten se katoaa 2) Kolme päivää: kolmas päivä on yleensä pahin → Tupakoinnin lopettajalle kolmas päivä on yleensä pahin → Nikotiini on jo poistunut elimistöstä Lopetusmotivaatio ei ole enää yhtä vahva → Lopetusmotivaatio ei ole enää yhtä vahva kuin alussa 3) Kolme viikkoa: pysyvät mielessä tavallisesti kolme viikkoa → Tupakointitavat pysyvät mielessä tavallisesti kolme viikkoa (Tupakka. Duodecim ja Apteekkariliitto 2004.)

12 Tehtävä 1. Keksikää pareittain/ryhmissä käyttökelpoisia vaihtoehtoja ja tukitoimia tupakoinnin lopettamiseen. 2. Kirjoittakaa ohjeita vihkoon. 3. Kootaan luokan kanssa TOP 5 ohjeet tupakoinnin lopettamiseksi.

13 Tupakoinnin lopettaminen http://www.fressis.fi/savustuskoppi/#/jakso/jakso1 Siinäpä syitä, miksi kannattaa lopettaa tupakointi. Keksitkö lisää..

14 Kotitehtävä Lue kappale Tupakoinnin seuraukset


Lataa ppt "HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google