Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LÄMPÖLAAJENEMINEN Kun ainetta lämmitetään, sen rakenneosasten lämpöliike voimistuu. Silloin rakenneosaset tarvitsevat enemmän tilaa ja aine laajenee. Vastaavasti.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LÄMPÖLAAJENEMINEN Kun ainetta lämmitetään, sen rakenneosasten lämpöliike voimistuu. Silloin rakenneosaset tarvitsevat enemmän tilaa ja aine laajenee. Vastaavasti."— Esityksen transkriptio:

1 LÄMPÖLAAJENEMINEN Kun ainetta lämmitetään, sen rakenneosasten lämpöliike voimistuu. Silloin rakenneosaset tarvitsevat enemmän tilaa ja aine laajenee. Vastaavasti aine supistuu, jos se kylmenee. Esim. nestelämpömittarin toiminta perustuu tähän ilmiöön.

2 Lämpölaajenemisen suuruuteen vaikuttaa… mikä aine on kyseessä kuinka paljon sitä lämmitetään mikä oli kappaleen alkuperäinen koko Δl = αlΔT Δl = pituuden muutos (sama kuin l:n yksikkö) α = pituuden lämpötilakerroin ( 1/ ͦC ) l = kappaleen alkuperäinen pituus (vapaa) ΔT = lämpötilan muutos ( ͦC )

3 Esimerkkejä Railot jäällä Puiden paukkuminen pakkasella Moottorin kiinni leikkaaminen Sähkölinjat Sillat

4 Veden lämpölaajeneminen Miten veden tilavuus muuttuu, kun vesihöyry kylmenee? vesihöyry tiivistyy nesteeksi? vesi jäähtyy 100 ͦC  4 ͦC ? vesi jäähtyy 4 ͦC  0 ͦC ? vesi jäätyy? jää kylmenee?

5 Järvi ei jäädy pohjaan asti, koska… +4 ͦC vesi on tiheintä ja menee aina pohjalle. vesi laajenee jäätyessään  jää kelluu. lumipeite jäällä eristää veden lämpöä.


Lataa ppt "LÄMPÖLAAJENEMINEN Kun ainetta lämmitetään, sen rakenneosasten lämpöliike voimistuu. Silloin rakenneosaset tarvitsevat enemmän tilaa ja aine laajenee. Vastaavasti."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google