Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietoa valaistuksesta Valaistus voi kuluttaa paljon energiaa toimistoissa ja tuotantolaitoksissa. Kokemus on osoittanut, että energiaa saadaan säästettyä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietoa valaistuksesta Valaistus voi kuluttaa paljon energiaa toimistoissa ja tuotantolaitoksissa. Kokemus on osoittanut, että energiaa saadaan säästettyä."— Esityksen transkriptio:

1 Tietoa valaistuksesta Valaistus voi kuluttaa paljon energiaa toimistoissa ja tuotantolaitoksissa. Kokemus on osoittanut, että energiaa saadaan säästettyä yksinkertaisillakin keinoilla. Energiantuhlauksen yleisimpiä syitä ovat: henkilökunta ei ole tietoinen valaistuksen kustannuksesta ja valon oikeanlaisesta käytöstä järjestelmät on alunperin asennettu oikein, mutta vaatimukset ovat muuttuneet, eikä järjestelmiä ole päivitetty valaistuksen ja valaistusta koskevien vaatimusten kustannusten selvittäminen on usein aikaa vievää, joten henkilökunta jättää tämän tekemättä Henkilökunta työskentelee usein keinovalossa, vaikka päivänvalo riittäisi hyvin. Valot jätetään myös päälle, vaikka alueella ei olisi ketään.

2 Valaistuksen lähteet ja ominaisuudet Valaistusjärjestelmät voivat hyödyntää erilaisia valonlähteitä, vaikka LED-valot ovatkin nykyisin suosittuja. Jokaisella valonlähteellä on omat hyötynsä ja haittansa. Niinpä valaisimen valinta riippuu valaistustarpeesta. a.Perinteiset hehkulamput b. Perinteiset loisteputket c. Pienloistelamput d. Uuden sukupolven loistelamput e.LED-valot

3 Sähkötehon ja luumenien vertailu Perinteinen hehkulamppu Watit Edistynyt halogeenivalo Watit Pienloistelamppu Watit LED Watit Tavoite Luumen 150 W75 w32 W25-28 W2500 lm 100 W50 W26 W16-20 W1500 lm 75 W40 W23 W9-13 W1000 lm 60 W30 W18 W6-8 W750 lm 40 W20 w 9 W4-5 W500 lm

4 a. Perinteiset hehkulamput

5 b. Perinteiset loisteputket

6 c. Pienloistelamput

7 d. Uuden sukupolven loistelamput

8 d. LED-valot

9 Valaistusta koskevat vaatimukset Valaistusta koskevat vaatimukset riippuvat erityyppisten teollisuudenalojen, huoneiden ja aktiviteettien edellyttämistä valaistustasoista. Valaistusta koskevia vaatimuksia arvioitaessa seuraavat tekijät on hyvä pitää mielessä: 1.Valoteho / Luumenit 2.Häikäisy 3.Värintoisto

10 Valoteho / Luumenit Luumen on valonlähteen säteilemän valon määrä aikayksikköä kohden. Luumeneita mitataan valomittarin avulla. Seuraavassa taulukossa esitellään työtehtävästä ja huoneesta riippuvan horisontaalisen valaisuvoiman vertailuarvot.

11 Häikäisy Näkökenttään osuvat heijastavat pinnat voivat aiheuttaa häikäisyä. Häikäisy on epämukavaa ja vaikeuttaa yksityiskohtien näkemistä. Merkittävä häikäisy heikentää valaistuksen hyötyjä. Mitä vähemmän valaistus häikäisee, sitä miellyttävämpi valaistus on.

12 Hotellien valaisimien käyttö Lähde: NSTAR

13 Käytävien & porraskäytävien valaistus Yleensä käytävien ja porraskäytävien valot ovat päällä 24 tuntia päivässä, 7 päivää viikossa. Liikerakennusten käytävät ja porraskäytävät ovat tyhjillään noin 50 % ajasta. Viime aikaiset tutkimukset ovat osoittaneet käytävien ja porraskäytävien joustavan valaistuksen tuovan jopa 40 – 50 % energiansäästöt.

14 Värintoisto Värintoisto kuvaa valon miellyttävyyttä, ja sillä on merkittävä vaikutus työpaikkaviihtyvyyteen. Vertikaalinen valaisuteho vastaa värintoistosta. Horisontaalinen valaisuteho vastaa valaisun voimakkuudesta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että vertikaalisen valaisutehon tulisi olla vähintään 1/3 horisontaalisesta valaisutehosta. Molemmat arvot saa mitattua suoraan valomittarin avulla. Erittäin hyvällä värintoisto-ominaisuudella varustettuja valaisimia käytetään yleensä alueilla, joiden tulisi olla erityisen viihtyisiä tai joilla tehdään erittäin suurta tarkkuutta vaativia töitä.

15 Valaistuskustannuksien arviointi Yleensä valaistuskustannuksia ei pysty näkemään suoraan energialaskusta, eikä erillisiä mittauksia pystytä suorittamaan. Näin ollen sähkön kustannukset tulee osata laskea. Seuraavat diat esittelevät prosessin kulun askel askeleelta. Aloita järjestelmäsi arviointi analysoimalla ensin yksi huone ja siirry sitten organisaation muille alueille.

16 Kohta 1 – Tunnista valaisimet ja lamput Aivan ensimmäiseksi huone tulee käydä läpi ja kaikki käytössä olevat lamput tunnistaa. Laske lamppujen määrä ja kerro jokainen lampputyyppi sen nimellisteholla. Muista lisätä loistelamppuihin myös virranrajoittimet. Jos et tiedä, millainen virranrajoitin lampussa on, sen tehoksi kannattaa laskea 12 % kunkin lampun nimellistehosta. Tällä kaavalla saat laskettua valaistusjärjestelmän kokonaisnimellistehon. Muistathan käyttää laskuissa aina samaa yksikköä, eli kilowatteja (1000W = 1 kW). Esim. 71 perinteistä 150W lamppua 150W = 10650 W / 1000 = 10.65 kW

17 Kohta 2 – Tunnista vuosittaiset käyttötunnit Järjestelmän vuosittaiset käyttötunnit voidaan laskea kertomalla yhden päivän toimistoaika koko vuoden työpäivillä. Liike voi esimerkiksi olla auki 8 tuntia päivässä 50 viikkona vuodessa, mikä tekee yhteensä 2000 tuntia.

18 Kohta 3 – Valaistusjärjestelmän vuosittaiset käyttökustannukset Saat vuosittaisen sähkönkulutuksen selville, kun kerrot vuosittaiset käyttötunnit kokonaisnimellisteholla. Sähkönhinnan näet sähkölaskusta, jolloin valaistuksen nykyiset kustannukset on helppo laskea. Esimerkki: 2000 x 10.65 = 21300 kWh Sähkönhinta = 0.10 euroa/kWh Kokonaiskustannukset = 2130 euroa/vuosi

19 Kohta 4 – laske uuden järjestelmän takaisinmaksuaika Huomioi myös vaihtoehtoisen valaistusjärjestelmän, kuten LED-valojen, käyttökustannukset ja alkukustannukset. ValaistusNro Teho/ Wkuvaus Käyttötun nit Kulutus kWh/pvLED Kulutus kWh/pv Kulut/ pc Kokonai skustan nukset Säästöt kWh/pv Säästöt €/vuosi takaisin maksu nykyinen järjestelmä mahdollinen uusi järjestelmä Lattia 5542 Lattiavalaisi n 716 Ravintola 5135 Halogeenik ohdevalo 1527 64,5930,27154322914191,1 Aula 342 Sisäänkäyn ti 203 50,310,8432,522,22142,080,2 1220 Halogeenik ohdevalo 31 50,1811,675140,10,5434,564,1 542 Seinäkohde valo 61 Vastaanotto 1518 Työpöytä103 71,0510,84162,61,65105,601,5 1718Toimisto82 3,50,47614,1239,72,15137,471,7

20 Energian säästäminen 1.Keskity ensimmäiseksi toimiin, jotka eivät edellytä investointeja. 2.Keskity seuraavaksi toimiin, jotka parantavat nykyisen järjestelmän tehokkuutta. 3.Keskity sen jälkeen itse järjestelmää muuttaviin tai rakennuksen remontoimiseen liittyviin toimiin.

21 Energian säästäminen Valaistuksen energiakustannukset riippuvat järjestelmän tehovaatimuksista ja käyttöajasta. Tällöin onkin tärkeintä keskittyä sekä tehovaatimusten että käyttöaikojen pienentämiseen. Seuraavat toimenpiteet ja tekniikat voivat auttaa: Päivänvalon hyödyntäminen Valojen sammuttaminen Huolto ja puhdistus Sisätilat ja värit Valaistustason alentaminen Tehokkaimpien osien valitseminen Ohjausjärjestelmien käyttö

22 Päivänvalon hyödyntäminen Toisinaan henkilökunta unohtaa, että keinovalo on tarpeen ainoastaan silloin, kun luonnonvaloa ei ole riittävästi. Henkilökuntaa kannattaakin muistuttaa siitä, että valot tulee sammuttaa, kun päivänvaloa on riittävästi. Lisäksi päivänvalon hyödyntämisen voi maksimoida miettimällä toimiston sisustuksen niin, että työpöydät siirretään ikkunoiden viereen ja kaihtimet avataan.

23 Sammuta valot Manuaalinen sammuttaminen. Sammuta valot, kun niitä ei tarvita. Asenna lisää katkaisijoita, jolloin valaistuksen voi jakaa alueisiin. Henkilökunta voi sammuttaa valot kahvi- ja lounastaukojen ajaksi sekä työpäivän päätteeksi. Tämä menetelmä on halvin, sillä se ei edellytä investointeja, vaan ainoastaan henkilökunnan opastamista. Aikakatkaisu. Aikakytkimet alentavat energiankulutusta huoneissa, joissa valaistusta tarvitaan vain lyhyen aikaa kerralla. Automaattinen valaistuksenhallinta mahdollistaa valojen automaattisen sammuttamisen ennalta määritellyn ajanjakson jälkeen.

24 Alenna valaistustasoa Päivänvalon huomioiminen mahdollistaa valojen asteittaisen sammuttamisen. Valaistusvaatimuksia kannattaa muokata jatkuvasti henkilökunnan tarpeiden mukaisesti. Valojen ei tarvitse olla käytössä 24 tuntia päivässä, vaikka toisinaan se on tarpeen asiakkaita varten, esim. vaatekaupoissa, hotelleissa jne.

25 Huolto ja puhdistus Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta huolehdithan siitä, että valaisimet, heijastimet ja suojukset puhdistetaan säännöllisesti.

26 Sisätilat ja värit Sisustaessa ja mattoja valittaessa kannattaa valita vaaleita värejä, sillä ne heijastavat paremmin valoa. Sama koskee myös huonekaluja ja verhoja.

27 Valitse tehokkaimmat osat Kaikkia lamppuja ei todennäköisesti vaihdeta kerralla energiatehokkaammiksi valaisimiksi ja lampuiksi. Valaisimet ja lamput kannattaa vaihtaa tehokkaampiin korjaus- ja huoltotöiden yhteydessä ja järjestelmää päivittää jatkuvasti. Tämä koskee myös vanhojen, paksujen loistelamppujen korvaamista uusilla, ohuemmilla loistelampuilla, sillä niiden valo on voimakkaampaa ja ne säästävät jopa 5 % energiaa. Kun loisteputki alkaa välkkyä, sen energiakulutus kasvaa 30 % ja virranrajoitin tulee tarkastaa. Energiatehokkaiden osien valitsemiseen kuuluu myös ikkunoiden säännöllinen pesu, seinien maalaaminen vaaleiksi ja lamppujen puhdistaminen. For definitions place the mouse on the numbers

28 Käytä ohjausjärjestelmiä Ohjausjärjestelmät alentavat energiankulutusta tehokkaasti, mutta niissä on se merkittävä huono puoli, että ne edellyttävät suuria investointeja. Lisäksi ne ovat taloudellisia ainoastaan sellaisissa rakennuksissa, joiden energiankulutus on suurta. Niinpä ohjausjärjestelmien asentamista tulisi harkita jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Seuraavat ohjausjärjestelmät ovat yleisempiä: Liiketunnistus Päivänvalon huomiointi Ajastus Kauko-ohjaus

29 Käytä ohjausjärjestelmiä Liiketunnistus. Liiketunnistimet sammuttavat valon, kun alueella ei ole ketään. Liiketunnistimet alentavat energiankulutusta merkittävästi, mutta niiden asentaminen edellyttää suuria investointeja.

30 Käytä ohjausjärjestelmiä Päivänvalon huomiointi. Päivänvalotunnistimet himmentävät tai sammuttavat valot, kun päivänvalo osuu tunnistimeen. Asennuskustannukset voivat olla korkeat, mutta myös säästöt ovat merkittäviä. Käytännössä käyttäjät hyväksyvät parhaiten ratkaisun, joka vähentää keinovalon määrää asteittain.

31 Käytä ohjausjärjestelmiä Ajastus. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että valot sytytetään ja sammutetaan ennalta määritellyin väliajoin. Liikkeiden näyteikkunat ovat tyypillinen esimerkki tästä.

32 Käytä ohjausjärjestelmiä Kauko-ohjaus. Kauko-ohjauksessa käytetään TV:n kaukosäädintä muistuttavaa laitetta. Yksittäiset käyttäjät voivat säätää huoneen valovirtaa omien tarpeidensa mukaisesti. Kauko-ohjauksessa on myös se etu, että sitä varten ei tarvitse vetää johtoja.


Lataa ppt "Tietoa valaistuksesta Valaistus voi kuluttaa paljon energiaa toimistoissa ja tuotantolaitoksissa. Kokemus on osoittanut, että energiaa saadaan säästettyä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google