Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opettajankoulutusfoorumi Ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen jaosto Seija Mahlamäki-Kultanen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opettajankoulutusfoorumi Ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen jaosto Seija Mahlamäki-Kultanen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu."— Esityksen transkriptio:

1 www.hamk.fi Opettajankoulutusfoorumi Ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen jaosto Seija Mahlamäki-Kultanen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Johtaja, dosentti (TaY)

2 www.hamk.fi Jaoston visiokeskustelu on käynnistynyt; alkuvaiheen ajatuksia Suomalainen opettajuus on ilmiö, joka kokoaa kaikkia opettajia Opettajuus on professio; siinä kehitytään prosessimaisesti verkostoissa toimien, tutkimusperusteisesti ja kansainvälisesti Opettajuuden arvostuksen halutaan säilyvän korkeana, sillä on itseisarvo Opettajan halutaan jaksavan työssään ja pystyvän rajaamaan sen realistisesti

3 www.hamk.fi Tavoitteet: Tukea opettajien uudistumista tulevaisuuden työssään Tutkinnon suorittajat hakeutuvat suorittamaan tutkintoja tai niiden osia joko vuosittaisessa yhteishaussa tai tarvittaessa joustavasti heidän elämäntilanteensa mukaan. Tutkinnon suorittaminen on osa uran rakentamista, ja se henkilökohtaistetaan asiakaslähtöisesti. Osaamisen osoitetaan työelämässä ja sitä täydennetään tarvittaessa houkuttelevassa, joustavassa, tehokkaassa, ohjatussa ja kansainvälisessä työelämälähtöisessä prosessissa. Toiminta on vaikuttavaa, tuloksellista, tehokasta ja laadukasta, minkä varmistavat käytetyt rahoitusmittarit ja kansallinen sekä organisaation oma strateginen ohjaus. Hallinto on sujuvaa ja päätöksenteko lähellä. Erilaisten koulutusmuotojen synergia on vahvaa ja opiskelijat osallistuvat eri tavoin rahoitettuihin toteutuksiin joustavasti. Nuoret ja aikuiset, työttömät ja työlliset, kotoutuvat ja kantaväestö etenevät opinnoissa yhdessä ja erikseen yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti. Oppimisympäristöjä uudistetaan jatkuvasti elinkeinoelämän tarpeen mukaan ja ne digitalisoituvat. Tutkinnot ovat laaja-alaisia ja niitä on määrällisesti kohtuullinen määrä. Niiden sisällä on paljon yksilöllisiä valinnanmahdollisuuksia ja polkuja. Opettajat osallistuvat tutkimus-, kehittämis- ja innovointitoimintaan.

4 www.hamk.fi Keinot:Miten uudistaa opettajuutta? Sitoutumalla yhteisissä verkostostoissa Ennakoimalla, ottamalla kantaa ja vaikuttamalla tulevaisuuteen Tutkimalla ja kehittämällä piloteissa Muuttumalla itse, organisoitumalla uudelleen ja uudistamalla omaa osaamista Foorumikokoontumiset ja verkostotyö Jaostotyöskentely Verkkoaivoriihi Selvitykset ja tutkimukset Kehittämisohjelman laatiminen OKM:lle Täydennyskoulutuksen linjaukset

5 www.hamk.fi Mihin asti opettajankoulutus voi vastata ja mihin ei? Pedagogisen kelpoisuuden olennaiset osaamistavoitteet opettajan uralle aikovalle ja avuksi uralla kehittymiseen Seurataan Parasta ennen -päivää ja säilytettävä ammatin muuttuva ydin sekä tarjottava vaihtoehtoja opiskelijoiden erilaisiin taustoihin ja tarpeisiin (osaamisperusteisuus, digitaalisuus, kansainvälisyys, hyvinvointi jne.) Tutkintojärjestelmään ja vakiintuneeseen rahoitukseen & tarjontaan välineet ammattitaidon jatkuvaan päivittämiseen keskeisissä pysyvissä tarpeissa (Esimerkiksi erityisopettaja ja opinto-ohjaaja, johtamiskoulutukset, Erikoistumiskoulutukset, NTM, osaamismerkit) Tutkimusperusteiset täydennyskoulutukset, verkostot ja hankkeet muuttuviin ja räätälöitäviin tarpeisiin ja ensiapuun

6 www.hamk.fi Miten voit vaikuttaa foorumin työhön? Suora vaikuttaminen foorumin jäsenten kanssa keskustellen Avoin verkkotyökalu; kysymykset, joihin voi vastata http://padlet.com/seija_mahlamaki_kultanen/3t64wydru6vl https://www.strategysignals.com/38514-31432-832@osal&listu

7 www.hamk.fi Padlet-tehtävä, kysymykset Miten kehittäisit ammatillisten opettajien (toinen aste, korkea-aste) ja aikuiskouluttajien (myös vapaa sivistystyö) pedagogisia opintoja? Miten kehittäisit niitä keinoja, joilla opettajien uran aikaisesta osaamisen varmistamisesta nyt huolehditaan? Mitkä ovat mielestäsi ammatillisten opettajien keskeisimmät osaamisen päivitystarpeet vuoteen 2018 mennessä? Mitä uusia ideoita sinulla on ammatillisten opettajakorkeakoulujen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyöhön?


Lataa ppt "Opettajankoulutusfoorumi Ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen jaosto Seija Mahlamäki-Kultanen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google