Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan."— Esityksen transkriptio:

1 Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan ei ole mitään takeita – eikä myöskään mielipiteiden perusteista.” Ilkka Niiniluoto 7

2 Luotettavuus 7 ● Tekijän auktoriteetti ● Tiedon ajantasaisuus ● Sisältö ja julkaisun tavoite ● Tiedon varmistettavuus

3 Luotettavuus 7 ● Tekijän auktoriteetti ● Mitä tietoa kirjoittajasta on saatavissa ● Löytyykö sivustolta tekijän tai organisaation sähköpostiosoite tai muita yhteystietoja ● Karta piilottelevaa tekijää!

4 Luotettavuus 7 ● Tekijän auktoriteetti ● Onko tekijä aihepiirin auktoriteetti? – selvitä onko hän julkaissut alalta kirjoja tai artikkeleita ● Voiko www-sivun osoitteesta (URL) nähdä kuka/mikä on tiedon tuottaja? ● Verkkosivut, joiden osoitteessa on ~merkki, ovat yleensä yksityishenkilöiden kotisivuja

5 Luotettavuus 7 ● Tiedon ajantasaisuus ● Milloin löytämäsi dokumentti on julkaistu ● Milloin ja miten tiedot on ­kerätty. ● Verkkosivujen ajantasaisuutta on vaikea arvioida, koska niistä puuttuu usein julkaisuajankohta ● Vihjeitä voivat antaa erilaiset luonti-, julkaisu- ja päivityspäivämäärät, tiedot ylläpidon tiheydestä sekä linkkien toimivuus

6 Luotettavuus 7 ● Tiedon ajantasaisuus ● Verkkoaineiston pysyvyys ja jatkuvuus on ongelma, muista aina kirjata ylös lukupäivä ● Julkaisun iän merkitys riippuu myös tiedonhaun aihepiiristä. Esimerkiksi kansantalouden teoriatietieto tuskin vanhenee yhtä nopeasti kuin tietotekniikkaan liittyvä tieto.

7 Luotettavuus 7 ● Sisältö ja julkaisun tavoite ● Miksi tekijä on halunnut julkaista aineistonsa? ● Onko teksti sisällöltään objektiivinen vai subjektiivinen? ● Ovatko tiedot faktatietoja vai tekijän omia mielipiteitä?

8 Luotettavuus 7 ● Sisältö ja julkaisun tavoite ● On tärkeää erottaa www-sivut jotka sisältävät faktatietoa tai ovat väitteitä/keskustelutyyppisiä, mielipiteitä tai propagandaa jne. ● Onko sivut tehnyt järjestö, joka haluaa myönteistä julkisuutta itselleen ja asialleen? ● Yritysten kotisivut ovat markkinointiviestintää!

9 Luotettavuus 7 ● Tiedon varmistettavuus ● Voidaanko tietoa verrata toisiin saman aihepiirin lähteisiin? ● Onko lähteiden tietojen välillä yhteneväisyyksiä vai ovatko ne erilaiset? ● Onko lähde- tai viiteluettelo? ● Onko sivuston on tarkistanut kolmas osapuoli, kuten julkaisija, toimittaja tai vertaisarvostelija?

10 (toiminta) 7 ● Opiskelijat käyvät läpi löytämänsä verkkosivustot, lehtiartikkelit ja kirjallisuuden luotettavuuden näkökulmasta. ● Opiskelijat valitsevat löytämästään aineistosta yhden kirjan, yhden lehtiartikkelin, verkkolehden ja verkkosivuston perustellen valintaansa luotettavuuden näkökulmasta.


Lataa ppt "Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google