Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vaatteiden kierrätys Inka Leskelä. Sisällys Korjaa Tuunaa Myy kirpputorilla Vaihda Kaverin kanssa Lahjoita hyväntekeväisyyteen Vie tekstiilikeräykseen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vaatteiden kierrätys Inka Leskelä. Sisällys Korjaa Tuunaa Myy kirpputorilla Vaihda Kaverin kanssa Lahjoita hyväntekeväisyyteen Vie tekstiilikeräykseen."— Esityksen transkriptio:

1 Vaatteiden kierrätys Inka Leskelä

2 Sisällys Korjaa Tuunaa Myy kirpputorilla Vaihda Kaverin kanssa Lahjoita hyväntekeväisyyteen Vie tekstiilikeräykseen Huonokuntoiset vaatteet Yhteenveto Lähteet

3 Korjaa Monesti ihmiset laittavat vaatteita turhaan roskiin, vaikka ne voisi korjata ja ottaa uudelleen käyttöön. Vaate kannatta korjata silloin kun korjauksen jälkeen se on taas käyttökelpoinen. Jos farkkuihisi tulee reikä, on paljon ympäristöystävällisempää ommella se umpeen, kun ostaa saman tien uudet. Jos vaatteen korjaaminen on sinulle liian haastavaa, voit pyytää ystävääsi tekemään sen tai viedä vaatteen räätälille. Vaatteiden käyttöikä kaksinkertaistuu kun huollat niitä.

4 Tuunaa Tuunaaminen tarkoittaa sitä, että muokkaat jotain vaatetta niin että siitä tulee käyttökelpoinen tai persoonallinen. Vaate kannattaa tuunata jos tiedät että saat siitä käyttökelpoisen vaatteen. Esim. tuunaat käyttämättömäksi jääneestä mekosta paidan. Nyt sinun ei tarvitse ostaa uutta paitaa kaupasta, eikä heittää mekkoa roskiin tai jättää sitä varastoon homehtumaan. Tässä on esimerkiksi mekko jonka tuunasin paidaksi.

5 Myy kirpputorilla Vaatteet kannattaa myydä kirpputorilla tai nettikaupassa kun ne ovat ehjiä ja käyttökelpoisia. Saat myös vähän taskurahaa. Vaatteen ostajan ei tarvitse kuluttaa niin paljon raahaa ja luontoa ostamalla uutta vaatetta kaupasta. Voit etsiä kirpputoreja esimerkiksi kirpputorihaku sivustolta. Etsi sopiva kirpputori ja vie vaatteesi myyntiin. Saatat myös itse löytää jotain tarpeellista.

6 Vaihda kaverin kanssa Kaverin kanssa kannattaa vaihtaa vaatteita jos vaatekaappisi on täynnä, mutta haluaisit silti jotain uutta päällepantavaa. Silloin kummankaan ei tarvitse ostaa uutta vaatetta. Vaatteita voi vaihtaa lopullisesti tai vain väliaikaisesti. Se kannattaa kuitenkin sopia etukäteen siltä varalta että toisen vaate menee rikki. Teillä kannattaa olla sama koko ja suunnilleen samanlainen tyyli.

7 Lahjoita hyväntekeväisyyteen Jos haluat tehdä hyvää vaatteillasi, lahjoita ne hyväntekeväisyyteen. Vie esimerkiksi vanhat vaatteet Punaisen Ristin Konttiin. Vaatteista saadut rahat käytetään Punaisen Ristin avustuskohteisiin. Vaatteiden pitää olla kuitenkin ehjiä ja käyttökelpoisia tietysti kohteen vaatimusten mukaan.

8 Vie tekstiilikeräykseen Vie vaatteesi tekstiilikeräykseen niin ne käytetään jollain tavalla uudelleen. Tekstiilejä keräävät ainakin H&M, KappAhl ja UFF. Tekstiilikeräyksiin voi viedä yleensä minkä tasoista tekstiiliä tahansa, myös rikkinäisiä vaatteita. Ehjiä vaatteita myydään eteenpäin ja rikkinäisten materiaalia käytetään uusien tuotteiden valmistamiseen, UFF lähettää vaatteita myös Afrikkaan. Saatat saada jotain myös vastalahjaksi. Esim. KappAhl:ista saat etusetelin per pussi.

9 Huonokuntoiset vaatteet Mitä tehdä jos sinulla on huonokuntoisia vaatteita, jotka eivät kelpaa kirppareille tai sukulaisille? Tee vanhoista vaatteista ja kankaista siivousrättejä ja matonkuteita. Hyödynnä käyttökelpoiset osat, kuten vetoketjut, printit ja napit tai tarjoa niitä tuunaajille. Vie Kierrätyskeskuksen Näprään kangastilkkuja ja valmiiksi leikattua matonkudetta. Kysy Helsingin eläinsuojeluyhdistykseltä. He tarvitsevat lakanoita, pyyhkeitä, peittoja, tyynyjä ja toppavaatteita eläinten alustoiksi.

10 Yhteenveto Kaikista paras keino vähentää tekstiilijätettä ja luonnon kulutusta on olla ostamatta turhia vaatteita. Lisäksi kannattaa ostaa vaatteita jotka on tehty kierrätys materiaalista tai on helppo kierrättää. Huolla vaatteita hyvin, jotta niiden käyttöikä lisääntyy.

11 Lähteet https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/laj itteluohjeet/vaatteettekstiilit/Sivut/default.aspx http://areena.yle.fi/1-2364713 http://www.kappahl.com/fi-FI/campaign/wear-love- give-back/ http://www.uff.fi/usein-kysyttya.php


Lataa ppt "Vaatteiden kierrätys Inka Leskelä. Sisällys Korjaa Tuunaa Myy kirpputorilla Vaihda Kaverin kanssa Lahjoita hyväntekeväisyyteen Vie tekstiilikeräykseen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google