Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen."— Esityksen transkriptio:

1 Muistisairaudet dementia ja Alzheimer

2 Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen dementia (n. 15-20%), jossa aivoverenkiertohäiriö aiheuttaa kudostuhoa aivoissa Dementiaa voi aiheuttaa keskushermoston sairaudet, puutostilat, myrkytykset ja lääkkeet. Alzheimerin riskitekijöitä ovat esimerkiksi korkea ikä, dementia lähisuvussa, downin oireyhtymä, vakava kallovamma, äidin korkea synnytysikä ja myrkyt Tautien yleisyys lisääntyy ikääntymisen myötä.

3 Oireet Dementian oireet: muistihäiriöt, henkisten toimintojen ja aivotoiminnan heikentyminen Alzheimerin oireet: muistin heikentyminen, lähimuisti ja uuden oppiminen vaikeutuu ja toiminnan ohjaus heikentyy. Ensimmäiset oireet ovat lieviä ja muistuttavat hajamielisyyttä. Sairaudella on usein myös psyykkisiä oireita, kuten masennus ja ahdistuneisuus. Toisinaan myös levottomuutta ja harhaluuloisuutta.

4 Dementian hoito ja ehkäisy Dementian ehkäisyn kannalta on tärkeää estää Alzheimerin tautia ja vaskulaarista dementiaa, koska ne ovat yleisimmät tekijät. Parasta dementian hoitoa ovat: -aivojen jatkuva käyttö -aivojen suojaaminen vammoilta -sosiaalisen verkoston ylläpitäminen (ystävä- ja parisuhteet) -hyvä koulutustaso -terveellinen ravinto -liikunta

5 Alzheimerin hoito ja ehkäisy Oireita voidaan lieventää lääkkeillä, jotka lisäävät keskittymiskykyä ja kohentavat toimintakykyä. Ne eivät estä sairauden etenemistä, mutta hidastavat sitä. Paras tapa ehkäistä tautia: -hanki koulutus ja käytä aivoja -suojele aivoja vammoilta -hoida masennus sekä muut sairaudet -vältä kovia rasvoja ja ylipainoa -liiku -vältä alkoholia ja tupakkaa

6 Lähteet Terveyskirjasto.fi Peda.net


Lataa ppt "Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google