Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän."— Esityksen transkriptio:

1 14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän viereiseen hiileen  Elimistölle välttämättömiä on 20  Ravinnosta saatava yhdeksän  Loput 11 elimistö osaa valmistaa itse

2 Proteiinien saanti  Proteiinit koostuvat kahdestakymmenestä aminohaposta  Perimä ohjaa proteiinien valmistusta  ihmisillä hieman erilaiset proteiinit  Ruuasta sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista  Hyviä lähteitä: maito- ja lihatuotteet, kala, kananmuna, vilja ja palkokasvit, soijatuotteet  Esim. viljatuotteiden proteiinien aminohappokoostumus on erilainen kuin lihatuotteiden proteiinien  Liharuokien aminohappokoostumus on parempi kuin kasvisruokien (kasvisruokaa pitää syödä monipuolisesti)

3 Proteiinien tehtävät  Solujen rakennusaineena: lihakset, luut, veri, hiukset, kynnet  Raaka-aineena: entsyymit (katalyytti), hormonit,  Vahtivat elimistön ravintoaineiden määrää  Kuljetustehtävät: hemoglobiini

4 Proteiinien tuhoutuvat helposti  Liian korkea lämpötila, n. 42 C  Liian happamassa (esim. maito ja tuoremehu)


Lataa ppt "14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google