Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TE3 TEKNOLOGIA LÄÄKETIETEEN TUTKIMUKSISSA Hurtig 2015-2016.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TE3 TEKNOLOGIA LÄÄKETIETEEN TUTKIMUKSISSA Hurtig 2015-2016."— Esityksen transkriptio:

1 TE3 TEKNOLOGIA LÄÄKETIETEEN TUTKIMUKSISSA Hurtig 2015-2016

2 Etsi kirjasta selitykset seuraaville käsitteille: a) Radiologia b) Röntgenkuvaus c) Ultraäänikuvaus d) Magneettikuvaus e) Tähystys

3 RADIOLOGIA  Kuvantamismenetelmiin perustuva lääketieteen haara, jonka osia ovat muun muassa: Röntgenkuvaus Tietokonekerroskuvaus Ultraäänikuvaus Magneettikuvaus Isotooppitutkimukset Kuvantamismenetelmin ohjatut hoitotoimenpiteet

4 RÖNTGENKUVAUS (”LÄPIVALAISU”) Menetelmän isä on saksalainen Wilhelm Röntgen, joka sai keksinnöstään fysiikan Nobel-palkinnon 1901. Perustuu röntgensäteisiin, joka on sähkömagneettisen säteilyn laji. Röntgensäteiden aallonpituus on 0,01-10 nanometriä, eli aallonpituus on paljon lyhyempi, kuin esimerkiksi näkyvän valon aallonpituus. tiheät kehon kudokset vaimentavat läpikulkevaa säteilyä ja näkyvät röntgenkuvissa vaaleina Perustuu siihen, että tiheät kehon kudokset (esimerkiksi luut) vaimentavat läpikulkevaa säteilyä ja näkyvät röntgenkuvissa vaaleina. varjoaineilla Kudosten näkymiseen on mahdollista vaikuttaa varjoaineilla, jotka sisältävät röntgensäteilyä absorboivaa jodia tai bariumia. Röntgensäteilyn voimakkuus eri pisteissä todetaan säteilynilmaisimella. Röntgenkuvat voidaan tuottaa myös digitaaliseen muotoon.

5 ULTRAÄÄNIKUVAUS  Perustuuheijastumiseen eri aineiden rajapinnoista  Perustuu ultraäänen heijastumiseen eri aineiden rajapinnoista.  Ultraääni vaimenee kaasuissa nopeasti, mutta etenee hyvin nesteissä ja kiinteissä aineissa.  Heijastuneista ultraäänistä voidaan muodostaa kaksi- tai kolmiulotteinen malli.  Tulos saadaan reaaliaikaisesti, ei tarvita säteilyä ja toimenpide on nopea ja kivuton.

6 MAGNEETTIKUVAUS Magneettikuvauksessa kuvattava henkilö asetetaan voimakkaaseen magneettikenttään. vety-ytimien magneettikentässä lähettämä radiosignaali Perustuu ydinmagneettiseen resonanssiin. Mittauksen kohteena on vety-ytimien magneettikentässä lähettämä radiosignaali. ”Kuvia” otetaan suuri määrä ja kuvat yhdistämällä saadaan kaksi- tai kolmiulotteinen magneettikuva. Menetelmänä tarkka ja sitä voidaan käyttää moneen tarkoitukseen. Esim. verenkierron tutkimiseen. Menetelmän haittapuolia ovat muun muassa hitaus ja korkea hinta.

7 TIETOKONEKERROSKUVAUS Perustuu röntgensäteiden erilaiseen absorbtioon eri kudoksissa ja elimissä (vrt. röntgenkuvaus). Tietokone muodostaa näistä viipalekuvista kaksi- tai kolmiulotteisen mallin. Otetaan useita röntgenkuvia eri suunnista. Tietokone muodostaa näistä viipalekuvista kaksi- tai kolmiulotteisen mallin. Yksi vahvuus on hyvä tiheyksien erottelukyky. Useiden kuvien johdosta tutkittavan saama säteilyannos on suurempi kuin normaalissa röntgenkuvassa, tosin lyhyt kuvausaika puolestaan pienentää merkittävästi tätä haittapuolta.


Lataa ppt "TE3 TEKNOLOGIA LÄÄKETIETEEN TUTKIMUKSISSA Hurtig 2015-2016."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google