Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Palaute Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos. Palaute oppimisessa Palaute on välttämätön osa opetustapahtumaa (opetus–opiskelu–oppimis –prosessia).

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Palaute Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos. Palaute oppimisessa Palaute on välttämätön osa opetustapahtumaa (opetus–opiskelu–oppimis –prosessia)."— Esityksen transkriptio:

1 Palaute Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

2 Palaute oppimisessa Palaute on välttämätön osa opetustapahtumaa (opetus–opiskelu–oppimis –prosessia). Palautteen muoto riippuu opetusmuodosta (opetusmuoto = opetusmenetelmä/työtapa + puitteet) Vuorovaikutus eri opetusmuodossa voi olla: 1. yksisuuntaista (oppilas vastaanottaa; esim: luennon kuunteleminen, kirjan lukeminen jne.) 2. ryhmävuorovaikutusta (edellyttää yleensä alle 15 hengen pienryhmää) 3. henkilökohtaista (yksilövalmennus, opettaja käy oppilaan kanssa läpi tämän tehtäviä jne.) 4. konevuorovaikutteista

3 Kun oppilaan rooli on vastaanottava, on vaarana (ainakin jatkuvan) arvioinnin ja palautteen vähäisyys. Kahden välisessä ja ryhmäopetustapahtumassa haasteena on kysymys siitä, mitä arvioidaan:  oppilaan puheenvuorojen pitää voida edistää opiskelua ja oppimista, mikä voi olla ongelma jos ne ovat arvostelun kohde.  Esim: kun opettaja arvostelee osaamista puheenvuorojen perusteella, oppilaan kannattaa ehkä esittää ’osaavampaa’ kuin hän on, jos se parantaa arvosanaa, vaikka se haittaisi oppimista. Koneopetuksessa huolena palautejärjestelmien rakentaminen ja integrointi muuhun palautteeseen.

4 Palautteen hampurilaismalli Myönteinen johdanto pehmeä ja maistuvain pulla Pihvi Voi sisältää myös kitkeriä mausteita Myönteinen päättävä osa Suuntautuu tulevaisuuteen tähtää siihen, ettei kritiikki toimi murtavasti Mallia on myös arvosteltu Aktiivinen tietoisuus siitä (esim. opettajankoulutuksessa) on toki ongelma, mutta yleisinhimillisenä varsin uskottava (erit. lapset ja nuoret)

5 Muista antaessasi oppilaalle palautetta (arviointia) Tähtää tavoitteeseen opettajan palautteen antaminen tähtää oppijan auttamiseen kohti tavoitetta Ole rehellinen mutta kaikkea ei tarvitse eikä pidä sanoa Anna palaute heti palautteen teho riippuu olennaisesti viiveen puuttumisesta Vältä yleisöä jos annat kriittistä palautetta Kritiikin pitää olla rakentavaa

6 Palautteen rakentavuus Suuntaa kielteiset asiat toimintaan, ei henkilöön Henkilöön kohdistuva palaute kuormittaa itsetuntoa. Kritisoitavien asioiden pitää olla muutettavissa Palautteen saajan pitää aidosti kyetä ja kyetä uskomaan muutokseen Vältä sanomasta negatiivisien asioiden yhteydessä ”taas sinä” (puhumattakaan ”aina” tai positiivisen puuttuessa ”ei koskaan”)


Lataa ppt "Palaute Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos. Palaute oppimisessa Palaute on välttämätön osa opetustapahtumaa (opetus–opiskelu–oppimis –prosessia)."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google